Gent – Wevelgem 2023 Preview: Saganova rozlúčka s najúspešnejšou jarnou klasikou

Gent - Wevelgem 2023
Gent - Wevelgem 2023

zdroj: https://twitter.com/GentWevelgem/status/9/photo/1

Už v nedeľu 26. marca sa odohrá 85. ročník šprintérskej klasiky Gent – Wevelgem 2023. Tak ako na podujatie E3 Saxo Classic 2023, aj do západného Flámska zavíta klasikárska špička. Cyklistický svet však zažije veľkolepú rozlúčku jendého z najväčších protagonistov a popularizátorov cestnej cyklistiky.

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan (TotalEnergies) zažije svoju derniéru na klasike, ktorá mu priniesla najviac úspechov spomedzi všetkých jednodňových pretekov. Doposiaľ je Sagan v šestici cyklistov s najväčším počtom triumfov. V počte umiestnení na pódiu Gent – Wevelgem (dokopy 6) neohrozene kráľuje klasikárskej smotánke.

História Gent – Wevelgem

Prvý ročník sa konal už v roku 1934 a od svojho vzniku sú stabilnou súčasťou tzv. flámskeho týždňa. Ten vrcholí monumentom Okolo Flámska. Podujatie Gent – Wevelgem je známe aj ako šprintérska klasika, no na cyklistov v priebehu čaká dlažobné stúpanie Kemmelberg, ktorý bol zaradený do itinerára už v prvých ročníkoch. Tvorí tak charakteristický rys týchto pretekov. V roku 2005 boli preteky zaradené do kalendára UCI ProTour a v roku 2011 do kalendára UCI World Tour. Od roku 2011 je podujatie organizované spoločnosťou Flanders Classics. Prvé ženské preteky sa odohrali v roku 2012. Čo sa týka rekordov, hněd šesť cyklistov vyhralo Gent – Wevelgem trikrát, čo je absolútne maximum. Konkrétne sú to Belgičania Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx a Tom Boonen, Talian Mario Cipollini a taktiež Peter Sagan. Sagan dosiahol v pretekoch aj rekordných šesť umiestnení na stupňoch víťazov.

Predchádzajúci víťazi Gent – Wevelgem (posledných 10 rokov)

Gent – Wevelgem 2023 – parametre

  • typ: jarná klasika severského charakteru
  • dátum: 26. marca (nedeľa)
  • ročník: 85.
  • dĺžka: 261 kilometrov
  • počet stúpaní: 9
  • krajina: Belgicko (Flámsko)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Gent – Wevelgem 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/gent-wevelgem/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/gent-wevelgem/2023/result/today/profiles

Trasa je dlhá 261 kilometrov, štart sa nachádza v mestečku Ieper. Cieľ je už tradične situovaný vo Wevelgeme. Na rozdiel od ostatných kockových klasík, ktoré sa odohrávajú po okolí Oudenaarde, táto jednodňovka zavádza jazdcov do západnej časti Flámska. Preto tu ani nenájdeme rovnaké bergy či sektory s dlažobnými kockami, ako uvidíme budúci týždeň na monumente Okolo Flámska. Najznámejším kopcom na trati je Kemmelberg, ktorý dosahuje maximálny sklon až 23%. Jeho dĺžka je 800 metrov a je pokrytý kockami. Po ňom nasleduje technický zjazd. S týmto stúpaním sa jazdci budú musieť popasovať hneď trikrát a to v druhej polovici pretekov.

Prvých 120 kilometrov je pomerne rovinatých. Začne sa stúpaním (holandsky „hellingen“) Scherpenberg, potom bude pokračovať Baneberg, Monteberg a slávny Kemmelberg z dediny Belvedere. Po nich sa prichádza na tri krátke úseky prašných ciest a 52 km pred koncom sa prejde na najťažšiu časť dňa. Druhýkrát sa prejde kombinácia Monteberg – Kemmelberg. Pokračovať sa bude ešte cez Scherpenberg. Poslednýkrát sa Kemmelberg prejde 34 km pred koncom, ale z obce Ossuaire. Celkovo si na jazdcov počká 9 výrazných stúpaní.

Potom to bude rovina, po ktorej môže niekto zatlačiť, alebo sa tempo spomalí a zaostalé skupiny z vydláždeného stúpania sa spoja. Klasika Gent-Wevelgem je často vyhrávaná šprintérmi, ktorí majú dobrú tímovú podporu.

Gent – Wevelgem 2023 – favoriti

Podujatie nevynechá silná dvojica tímu Jumbo – Visma Wout van Aert a Christophe Laporte. V prípade šprintu sa žltý tím bude spoliehať na Olava Kooija. Tím Soudal Quick-Step v porovnaní s „Etrojkou“ taktiež posilný šprintérske rady. V zostave nebudú chýbať šprintéri ako Davide Ballerini a Tim Merlier.

Do boja sa nezapojí Mathieu van der Poel (ADC), ktorý tak uvoľní miesto Jasperovi Philipsenovi (ADC), ktorý nedávno ovládol klasiku Bruggy De Panne.

O víťazstvo by mal bojovať aj minulorpčný víťaz Eritrejčan Biniam Girmay (ICW), ktorý sa v úvode klasikárskej sezóny prezentoval v dobrom svetle.

Nemecká stajňa Bora – hansgrohe taktiež staví na hromadný šprint, preto do pretekov posielajú šprintérov ako Sam Bennett a Jorni Meeus. Samozrejme, kartami môžu zamiešať cyklisti ako Filippo Ganna (IGD), Matteo Trentin (UAD), Jasper Stuyven (TFS), Greg van Avermaet (ACT), Matej Mohorič (TBV) či Peter Sagan.

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár