E3 Saxo Classic 2023 Preview: keď hviezdne obsadenie sľubuje skvelú cyklistiku

E3 Saxo Classic 2023
E3 Saxo Classic 2023

zdroj: https://twitter.com/WoutvanAert/status6192/photo/1

65. ročník E3 Saxo Classic 2023 už piatok 24. marca privíta klasikársku špičku pelotónu cestnej cyklistiky. Na trati naprieč poliami Flámska zvedú súboje Van Aert, Van der Poel, Van Baarle, Benoot, Pogačar či Ganna, pretekári, ktorým patril úvod klasikárskej sezóny. Zápletkou do toho bude rozlúčka Petra Sagana, čo sľubuje cyklistické divadlo vo svojej najvyššej kvalite.    

História E3 Saxo Classic

E3 v názve značí cestu E03, ktorá vedie z Lisabonu do Štokholmu. Medzinárodná cesta viedla aj po okolí Flámska, teraz sa volá E17, ale jej názov sa nezmenil. Iba v roku 1958 sa zrodila nová klasika s mnohými kockovými úsekmi, pripomínajúca monument Okolo Flámska. Merala trasu z flámskeho mesta Harelbeke do Antwerp. V šesťdesiatych rokoch ju štyrikrát vyhral legendárny Rik Van Looy a preteky okamžite nadobudli žiadanú prestíž.

Ďalšími známymi cyklistami histórie s titulom sú Jan Raas či flámsky lev Johan Museew, pre ktorých to bol odrazový mostík pre ďalšie víťazstvá na monumente Okolo Flámska. Najúspešnejší cyklista histórie Eddy Merckx tu dvakrát stál na pódiu, ale pri šiestich účastiach nevyhral ani raz. Neskôr tituly zbierali Tom Boonen a Fabian Cancellara, ktorí odišli v pomere 5:3. Klasikárska legenda Boonen teda drží rekord v počte víťazstiev. Peter Sagan „Etrojku“ vyhral raz a to v roku 2014. V roku 2016 bol druhý. Geraint Thomas je jediným cyklistom, ktorý ovládol túto klasiku a po svojej transformácii zvíťazil aj na Tour de France.

Predchádzajúci víťazi E3 Saxo Classic (posledných 10 rokov)

E3 Saxo Classic 2023 – parametre

  • typ: jarná klasika belgického charakteru
  • dátum: 24. marca (piatok)
  • ročník: 65.
  • dĺžka: 204 kilometrov
  • počet bergov: 17
  • krajina: Belgicko (Flámsko)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

E3 Saxo Classic 2023 – trasa

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/e3-harelbeke/2023/result/today/profiles

Tak ako býva zvykom, cyklisti sa na slávnej „Etrojke“ poriadne zapotia. Čaká ich totiž až 17 stúpaní, pričom až 10 z nich je vydláždených. Prvá polovica pretekov bude pokojnejšia. Stúpania ako Katteberg (750 m; 6 %), La Houppe (1880 m; 4,8 %) a Kanarieberg (1050 m; 7,7 %) sú situované ďaleko od cieľa. Preteky by sa mali začať lámať na v poradí už 7. helingene (bergu) Kortekeeri (1000 m; 6,4 %). Potom už bude nasledovať húsenková dráha v podobe: Taaienberg (650 m; 9,5 %), Berg ten Stene (1300 m; 5,2 %), Boigneberg (1000 m; 5,2 %), Eikenberg (1250 m; 6,2 %) a Stationberg (700 m; 3,2 %).

Veľké finále začne necelých 50 kilometrov pred cieľom, kedy cyklisti budú zdolávať jeden z najznámejších belgických bergov a to konkrétne Kapelleberg (750 m; 7,1 %). O pár kilometrov ho zdvojí najstrmší berg v celom Flámsku – Paterberg (400 m; 12,9 %). To ale nebude všetko. 39 kilometrov pred cieľom príde na rad tentoraz najdlhší berg – Oude Kwaremont (2200 m; 4 %). A teda trio kopcov Kapelberg, Paterberg a Oude Kwaremont by definitívne mali oddeliť zrno od pliev. Na záver na pretekárov ešte čakajú dve stúpania, ktoré však už nebudú dlažobné. Konkrétne pôjde o Karnemelkbeekstraat (1530 m; 4,9 %) a Tiegemberg (750 m; 5,6 %). Záverečných 13 kilometrov je po „dlhej“ rovine.

E3 Saxo Classic 2023 – favoriti

Pravdepodobne aj na „Etrojke“ uvidíme súboj dvoch najlepších cyklistických tímov v jednodňových pretekoch (Jumbo – Visma a Soudal Quick-Step). Stajňa Jumbo – Visma opäť na flámske polia prináša to najlepšie, a teda diváci sa môžu tešiť na minuloročného víťaza Wouta van Aerta a jeho superdomestika Christopha Laporta, ktorý minúlý ročník dokonale zrežiroval. Okrem toho po ruke belgickému univerzálovi budú Tiesj Benoot, víťaz Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023, a Dylan van Baarle, víťaz Omloop Het Nieuwsblad 2023.

Souda Quick – Step do Belgicka privezie Juliana Alaphilippa či Yvesa Lampaerta, no najviac sa očakáva od Kaspera Asgreena, ktorému jazda po mačacích hlavách nerobí problémy.

Súboje medzi spomínanými tímami môže vo svoj prospech využiť nedávny víťaz prvého monumentu sezóny Miláno – San Remo Mathieu van der Poel (ADC). Na Poggiu jednoznačne svojím „vražedným“ útokom ukázal, že je v top kondícii.

Pole ostatných favoritov už tradične tvoria cyklisti ako Biniam Girmay (ICW), ktorý svoje šance vidí v hromadnom šprinte, Greg van Avermaet (ACT), Oliver Naesen (ACT), Matej Mohorič (TBV), Mads Pedersen (TFS) či Jasper Stuyven (TFS).

Zabúdať nesmieme ani na Filippa Gannu (IGD), ktorý na La Primavere ukázal, že aj excelentný časovkár môže konkurovať klasikárom. Tadej Pogačar (UAD) po minuloročnom 4. mieste na Okolo Flámska taktiež môže pomýšľať na kvalitné umiestnenie.

V pelotóne sa taktiež predstaví aj Peter Sagan (TotalEnergies), pre ktorého to bude ďalšia veľká rozlúčka.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár