2. etapa Okolo Chorvátska 2022: Jonathan Milan víťazí po druhýkrát

2. etapa Okolo Chorvátska 2022

zdroj: https://twitter.com/BHRVictorious/status/17700/photo/3

2. etapa Okolo Chorvátska 2022 mala opäť rovinatý profil, ktorý pripravil pevnú pôdu pre záverečný hromadný šprint v Zadare. Ako najrýchlejší sa v závere ukázal Jonathan Milan (TBV), ktorý tak milimetrovo obral Pierra Barbiera (B&B Hotels-KTM) o prvé profesionálne víťazstvo. Tretí finišoval Elia Viviani (:ins:), ktorý v závere skôr predviedol nezáujem. 

Jonathan Milan si tak druhým víťazstvom v rade upevňuje líderskú pozíciu v celkovej klasifikácii a bodovačke.

2. etapa Okolo Chorvátska 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=773&y=2022&e=02

Pod kontrolou vedúceho tímu

Už od úvodu sa na hrote pelotónu pohybovali pretekári tímu Bahrain – Victorious, ktorí chránili líderský dres včerajšieho víťaza Jonathana Milana. Išlo teda o etapu absolútne pod kontrolou, čo sa odzrkadľovalo aj na časovom rozostupe čela pretekov a kompaktného pelotónu. Čelo pretekov po drvivú časť etapy tvorilo kvinteto pretekárov z kontinentálnych tímov. Všetci favoriti vrátane šprintérov jazdili v pelotóne.

Odolný únik

Postupne ako kilometre ubiehali a cieľova čiara sa približovala, nervozita v hlavnom poli gradovala. Dôvodom bol odolný celodenný únik, ktorý ešte 12 kilometrov pred cieľom mal k dobru minútu. Razom sa dobre kontrolovaný priebeh etapy zvrtol na stíhaciu jazdu v hodine dvanástej.

Napokon však 8 kilometrov pred cieľom už nebolo nutné biť na poplach, celodenný únik zažíval svojich záverečných 5 minút slávy.

Záverečná zápletka

Ešte pred cieľom bola na programe šprintérska prémia, na ktorej sa rozdávali sekundy do celkovej klasifikácie. Najväčší záujem o ne prejavil Jacopo Mosca (:tfr:), ktorý si na lídra Milana signifikantne polepšil. Smolu mal Geraint Thomas (.ins:), ktorý zažil krutosť defektu.

Šprint

Ostatné kilometre druhej etapy sa niesli v znamení chaosu a bitky lakťov. Avšak predsa len najlepšiu pozíciu mal Elia Viviani (:ins:) a Jonathan Milan, ktorý si to „hodil“ na dlhý šprint z prvej pozície. Dlho to vyrezalo, že včerajší víťaz neokúsi chuť víťazstva opäť, no opak bol pravdou. Síce sa v závere radoval Pierre Barbier (B&B Hotels-KTM), tesné milimetre hrali v prospech Jonathana Milana. Čo sa týka Eliu Vivianiho, talianskemu špecialistovi na dráhu v závere chýbalo dostatočné zrýchlenie, preto sa musel uspokojiť s treťou priečkou. Tú vybojoval bez záujmu a chuti.

2. etapa Okolo Chorvátska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa, ktorá by taktiež mala vyhovovať šprintérom. Z víťazstva sa však môže tešiť aj jazdec z neskorého úniku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár