2. etapa Okolo Romandie 2021: Sonny Colbrelli sa poučil

Okolo Romandie 2021
Sonny Colbrelli 3. etapa Critérium du Dauphiné 2021

zdroj: @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

2. etapa Okolo Romandie 2021 ponúkla kopcovitú skúšku. Na konci sa radoval Talian Sonny Colbrelli (:tbm:), keď využil dobrú prácu svojho tímu. Peter Sagan (BOH) si na poslednom stúpaní dňa vystúpil z tempa. Slovák skončil na 101. mieste so stratou 17:32 na víťaza.

Náročné stúpanie Col de la Vue-des-Alpes prežili zo šprintérov iba Sonny Colbrelli (:tbm:) a Patrick Bevin (:isn:). Najlepšia dvojica si to rozdala v samotnom závere, kde bol 30-ročný Talian rýchlejší. Dokonal i skvelú prácu svojho tímového kolegu Damiana Carusa (:tbm:).

Víťazný Talian opäť vyštartoval ako prvý, ale tentokrát dokázal udržať svoju rýchlosť na miernom klesaní až na pásku. Napravil svoje druhé miesto z prvej etapy, v ktorej prehral s Petrom Saganom. Získal prvé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Tretie miesto v hromadnej koncovke bral domáci Marc Hirschi (:uae:).

Do cieľu v Saint-Imier mierila zriedená skupina zložená z 36 pretekárov, o jej zmenšenie sa počas dňa postaral tím INEOS Grenadiers. Rohan Dennis (:isn:) pracoval pre svojich kolegov, ale udržal sa na čele celkovej klasifikácie. Na druhé miesto sa vďaka bonusovým sekundám z posledných dvoch etáp posunul Bevin. Geraint Thomas (:ins:) a Richie Porte (:ins:) sa posunuli na tretiu, repsektívne štvrtú priečku.

V piatok je na programe klasikárska etapa, v ktorá pred cieľom obsahuje krátke stúpanie a bude sa pravdepodobne útočiť.

Peter Sagan Supacaz
Reklama

2. etapa Okolo Romandie 2021 – video z cieľu:

Ako prebehla 2. etapa Okolo Romandie 2021?

Peter Sagan nastúpil v zelenom drese ako líder bodovacej súťaže:

Štvrtková etapa švajčiarskych pretekov viedla z La Neuveville do mesta Saint-Imier. Mala 165 kilometrov a nastúpalo sa 3400 výškových metrov. Na programe bolo šesť stúpaní, pričom posledné La Vue-des-Alpes malo 7,7 km s 6,8% vrcholilo 17 km pred cieľom. Na záver bol pripravený technický zjazd a krátka rovina.

V okolí bernského kantónu na západe Švajčiarska bolo 10 ºC, zamračené a miestami pršalo. Fúkal severný vietor o rýchlosti 15 km/h.

2. etapa Okolo Romandie 2021 – profil:

2 etapa Okolo Romandie 2021
2. etapa Okolo Romandie 2021. zdroj: Tour de Romandie

Erik Baška odstúpil

O 13:00 sa na štart nepostavili Alexej Lutsenko (AST) ani Dries Devenyns (:dqt:).

Po štarte sa ihneď útočilo až pod začiatok prvého stúpania dňa. Vtedy mal viditeľné problémy s tempom Slovák Erik Baška (BOH), ktorý z hlavnej skupiny odpadol medzi prvými. 45 minút po začiatku etapy 27-ročný jazdec odstúpil.

Únik nedostával veľa priestoru

Až na vrchole prvého stúpania dňa Préles bola situácia s únikom dňa stabilizovaná. Vpredu boli s minútovým náskokom: Hermann Pernsteiner (TBV), Chris Hamilton (DSM), Davide Villella (MOV), Rein Taaramäe (:iwg:), Anwtan Tolhoek (:tjb:) a Jonathan Caicedo (:efn:).

Embed from Getty Images

Najlepšie postaveným jazdcom v celkovom poradí bol Austrálčan Hamilton, ktorý mal na vedúceho Rohana Dennisa z INEOS Grenadiers stratu 29 sekúnd. Preto si britský tím držal utečencov pod kontrolou – s odstupom dvoch minút. Tempo sa postupne behom dňa zvyšovalo, so 60 km do cieľa bol pelotón postupne zmenšený.

47 km pred cieľom na šprintérskej prémii zaútočil Estónčan Taaramäe a vydal sa na sólovú jazdu. Parťáci z úniku sa pomaly ale isto približovali k pelotónu a 25 kilometrov pred cieľom boli pohltení. Jazdec Intermarché Wanty Gobert tak ostal osamotený na čele. V hlavnom balíku udával tempo tím Ineos, ktorý bránil dres vedúceho jazdca poradia. Na začiatku stúpania Peter Sagan (BOH) zvoľnil a zapojil sa do grupeta za skupinou favoritov. Išlo pravdepodobne o cieľené vypustenie, keďže nepočítal s tým, že by tempo Ineosu udržal.

Col de la Vue-des-Alpes

Stále početná skupina čoskoro pohltila Taaramäeho (:iwg:) a otváral sa priestor na ďalšie útoky. Skúsili to Michael Woods (:isn:), Fausto Masnada (:dqt:) a Kenny Elissonde (:tfr:). Strojovým tempom však ich snahu zrušil vedúci muž Rohan Dennis (:ins:). Austrálčan pracoval pre Richie Porteho (:ins:) či Gerainta Thomasa (:ins:). Po prejazde vrcholu bolo v skupine približne 30 jazdcov. Najväčšími favoritmi v tento moment bol Sonny Colbrelli (:tbm:) a Patrick Bevin (:ins:). Obaja jazdci prežii náročné stúpanie.

Sonny Colbrelli ovládol záver

Najlepšiu pozíciu v závere mala trojica Bahrainu Victorious. Rozbehnuté to bolo na Colbrelliho (:tbm:), ktorému Caruso urobil parádny rozjazd. Zo zadu vyštartoval Patrick Bevin (:isn:), no nestačilo to a Talian tak využil dobrú prácu svojho tímu.

2. etapa Okolo Romandie – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Sonny ColbrelliBahrain Victorious04:21:42
02Patrick BevinIsrael Start-Up Nation+ 00
03Marc HirschiUAE Team Emirates+ 00
04Clément ChampoussinAG2R Citroën Team+ 00
05Diego UlissiUAE Team Emirates+ 00
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 00
07Ilan Van WilderTeam DSM+ 00
08Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 00
09Rui CostaUAE Team Emirates+ 00
10Marc SolerMovistar Team+ 00

Priebežné poradie

Poz.JazdecTímČas
01Rohan DennisINEOS Grenadiers08:39:48
02Patrick BevinIsrael Start-Up Nation+ 08
03Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 09
04Richie PorteINEOS Grenadiers+ 09
05Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 09
06Marc HirschiUAE Team Emirates+ 11
07Jesus HerradaCofidis+ 14
08Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 15
09Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 16
10Ilan Van WilderTeam DSM+ 16
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár