2. etapa Okolo Romandie 2022: Ethan Hayter vyhráva po druhýkrát

Okolo Romandie 2022
2. etapa Okolo Romandie 2022

zdroj: https://twitter.com/TourDeRomandie/status/15197006762590

2. etapa Okolo Romandie 2022 pripravila monotónne pretekanie so šprintérskou koncovkou. V nej bol najrýchlejší Ethan Hayter (:ins:), ktorý aj napriek šprintu z prvej pozície dokázal odolať rozbehnutému Fernandovi Gavíriovi (UAD). Ten skončil až na treťom mieste, keďže v záverečných metroch mu došli sily. Na 2. mieste finišoval Jon Aberasturi (:tfr:).

V drese lídra pretekov naďalej ostáva Rohan Denis (:tjb:).

2. etapa Okolo Romandie 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=12&y=2022&e=02

Slávnostný štart:

Vyčkávanie na záver

Podobne ako vo včerajšej etape, aj dnes sme mohli vidieť maximálne pokojnú a kontrolovanú etapu. Celodenný únik vytvorilo kvarteto v zložení Diego Lopez (Equipo Kern Pharma), Toms Skujins (:tfr:), Nils Brun (Swiss Cycling) a Baptiste Planckaert (:iwg:). Na pelotón si dokázali vybudovať iba trojminútový náskok. Pelotón pretekovú situáciu teda dobre kontroloval aj z toho dôvodu, že v úniku jazdil lotyšský majster Toms Skujins, ktorý v celkovom poradí strácal iba 90 sekúnd na lídra pretekov Rohana Denisa (:tjb:). 

Tempo v pelotóne udávali stajne Jumbo-Visma a od méty 40 kilometrov pred cieľom aj tím Spojených arabských emirátov pre svojho šprintéra Fernanda Gaviriu. Aj napriek členitému terénu, papierové predpoklady a vývoj etapy predznamenávali šprintérske vyvrcholenie.

Stúpanie La Praz

Jedným z mála oživení monotónnej etapy bolo stúpanie tretej kategórie La Praz, ktoré ovládol Nils Brun. Situácia sa výrazne zmenila v záverečnej štvrtine etapy, kedy na hrot balíka prišli tímy so svojimi zabudovanými šprintérmi. 

Záver

Štvorica, ktorá strávila celý deň v úniku, bola pohltená 20 kilometrov pred cieľom. Preto sme mohli byť v závere svedkami hromadného šprintu. V ňom mal najvýhodnejšiu pozíciu Ethan Hayter (:ins:), ktorú mu perfektne pripravili jeho dvorní domestici. Síce do záverečného šprintu vstupoval z prvej (najmenej výhodnej) pozície, cieľovú čiaru sa mu podarilo preťať ako prvému. Jeho najväčším vyzývateľom bol Fernando Gaviria (UAD), ktorý však zpoza chrbta Brita ani len nevykukol. Napokon skončil až na 3. mieste. Druhý finišoval Jon Aberasturi (:tfr:).

2. etapa Okolo Romandie 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár