2. etapa Okolo Slovenska 2022: Mladík Archie Ryan dobil Štiavnicu, Černý novým lídrom

Okolo Slovenska 2022
2. etapa Okolo Slovenska 2022

zdroj: https://twitter.com/rrchieryan/status/156

2. etapa Okolo Slovenska 2022 previedla cyklistov z Hlohovca do historickej Banskej Štiavnice kopcovitou trasou. V slovenskom centre pamiatok UNESCA sa klasikárske finále odohralo na krátkom dláždennom stúpaní. Zo svojho prvého triumfu sa tešil 20-ročný Ír Archie Ryan (:tjb:), ktorý si len nedávno na Tour de l’Avenir vybojoval celkové štvrté miesto. Druhý finišoval Mauri Vansevenant (:dqt:). Tretie miesto vybojoval Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa). 

Čo sa týka priebežného líderstva, žltý dres si zajtra oblečie Jozef Černý (:dqt:), ktorý predlžuje víťaznú hegemóniu tímu Quick-Step Alpha Vinyl. Priebežne vedie o 4 sekundy pred druhým Stefanom de Bodom (AST).

V priebehu etapy sa prezliekal aj bodkovaný dres, ktorý si zajtra už Matúš Štoček neoblečie. Novým najlepším vrchárom je Lorenzo Fortunato. 

2. etapa Okolo Slovenska 2022 – priebeh

Profil:

22 2 profil
https://www.okoloslovenska.com/sk/rocniky/66-rocnik/etapy/2-etapa

Štart:

Pelotón sa do 2. etapy vydal spod zámku v Hlohovci a ihneď po štarte svojou aktivitou hýril Matúš Štoček (ATT Investments). Dôvodom bola prvá vrchárska prémia v Tepličkách, ktorá sa napokon stala jeho korisťou. Na trati však ostávalo ešte oveľa viac bodov do vrchárskej súťaže a keďže sa Matúš Štoček nedokázal prebojovať do čela pretekov, o bodkovaný dres v priebehu etapy prišiel.

Na obrázku môže byť 9 ľudí, stojaci ľudia, bicykel a vonku
https://www.facebook.com/photo?fbid=530991312359625&set=a.487741220017968

Trio v čele

Až po prvej vrchárskej prémii sa vytvoril únik v zložení Ján Bárta (Elkov – Kasper), Miká Heming (ATT Investments) a Felix James Meo (Maloja Pushbikers). Spoločnou prácou si dokázali na pelotón vybudovať maximálne tri minúty náskoku. Situácia na trati teda bola aj dnes veľmi kontrolovaná celkami s licenciou World Tour. Aj z toho dôvodu vyselektovaný pelotón dostihol čelnú trojicu už v stúpani na Červenú Studňu (1. kategória).

Čo sa týka boja o cenné body na prémiách. Najväčší záujem o ne prejavila dvojica Heming – Bárta.

Na obrázku môže byť 3 ľudia, bicykel a cesta

Červená Studňa

Ako už bolo zmienené, od stúpania na Červenú Studňu, diváci mohli v čele sledovať už len skupinku favoritov vedenú stajňami Caja Rural a Equipo Kern Pharma. Medzi nimi jazdil aj Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), ktorý jednoznačne ovládol stúpanie prvej kategórie. Následne víťaz na Monte Zoncolane z Gira 2021 predviedol svoje vrchárske kvality aj na ďalšom stúpaní v Štiavnických Baniach, a teda bolo jasné, že bodkovaný dres v nasledujúcej etape uvidíme práve na ňom.

Čo sa týka boja o žltý dres lídra pretekov, Ethan Vernon (:dqt:), víťaz z prvých dvoch pretekárskych dní, sa 40 kilometrov pred cieľom už v čele nenachádzal. Quick-Step tak ďalej rátal so svojimi vrchárskymi kalibrami – Maurim Vansevenantom a Jamesom Knoxom. Nezaostával ani Jozef Černý (:dqt:), ktorý bol virtuálnym lídrom.

Zo slovenských cyklistov sa vpredu nikto nenachádzal. Martin Svrček (:dqt:), ktorý bol doposiaľ v celkovej klasifikácii na 10. mieste, po vzornej tímovej práci v prvej polovici etapy jazdil vlastným tempom.

Do Štiavnice potichu

Záverečné desiatky kilometrov od stúpania na Štiavnicke Bane sa niesli v znamení pokoja. Pretekári jazdili v konštantnom tempe, neútočilo sa. Vyčkávalo sa na posledné stúpanie prvej kategórie (Klinger), ktoré bolo situované priamo v cieľovom meste. Cestu doň divákom a možno aj cyklistom spríjemnil pohľad na zámok Svätý Anton, ktorý bol postavený v baroku v symbolike kalendára (4 vchody, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien) a ukrýva zlatý salón, ktorý Mária Terézia darovala ako svadobný dar svojej dcére Márii Antoinette.

Na obrázku môže byť príroda
https://www.facebook.com/photo/?fbid=530852652373491&set=pb.100063462826357.-2207520000..

Klinger a záverečné útoky

K prvému útoku po dlhšej dobe došlo presne pri druhom prejazde cieľovou čiarou v Banskej Štiavnici. Dopredu sa predieral Lorenzo Fortunato, ktorého sa dokázali chytiť deviati pretekári. Medzi nimi boli tí najväčší favoriti ako Mauri Vansevenant (:dqt:), Mikel Nieve (Caja Rural) či dokonca aj rodák z Olomouca Jakub Otruba (Elkov – Kasper), ktorý s Černým zvádzal boj o priebežné líderstvo.

Záver

3000 metrov pred cieľom sa o záverečný útok pokúsil Lorenzo Fortunato. Spočiatku jeho nástup nevyzeral nádejne, no ubiehajúce metre ukázali opak. Zvyšní pretekári však Taliana mali stále na dohľad, no mačacie hlavy a s nimi aj cieľ sa blížili. Napokon sťahovanie do vlastných rúk zobral jeden z pretekárov tímu Astana, ktorý tak simultánne pripravil víťaznú pôdu pre Archieho Ryana (:tjb:), ktorý v záverečných metroch odolal zvyšujúcemu sa výkonu Mauriho Vansevenanta, ktorý napokon finišoval na druhom mieste.

2. etapa Okolo Slovenska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa, ktorá taktiež prevedie cyklistov cez kopce.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár