2. etapa Ruta del Sol 2022: Covi takticky vyzrel na technický dojazd

2. etapa Ruta del Sol 2022

zdroj: https://twitter.com/Movistar_Team/status/260/photo/1

2. etapa Ruta del Sol 2022 mala mierne kopcovitý profil, ktorý sťažil tipovanie dnešného víťaza. Napokon sa v lukratívnom cieľovom mestečku Alcalá la Real tešil Talian Alessandro Covi (UAD), ktorý sa zajtra oblečie do žltého dresu lídra pretekov. Doterajší priebežný líder Rune Herregodts si vystúpil z tempa pred cieľovým stúpaním.  

Záver etapy bol charakteristický záverečným stúpaním, ktoré bolo pokryté obrúsenými okruhliakmi. Takýto technicky náročný povrch nenájdeme ani na slávnych severských klasikách. Alessandro Covi (UAD) si však s nimi dokázal poradiť a napodobnil tak Ethana Haytera (:ins:), ktorý sa takto tešil presne pred rokom na rovnakom mieste. Talianovi vo víťazstve nezabránil ani útočiaci Wout Poels (TBV)

2. etapa Ruta del Sol 2022 – priebeh

Profil:

Captura de pantalla 2022-01-31 150211
https://vueltaandalucia.es/

Útoky na úvod

Druhá etapa začala naozaj od prvých metrov. Boli sme totiž svedkami viacerých pokusov cyklistov o prebojovanie sa do celodenného úniku. Najviac sa snažilo trio v zložení Kamil Malecki (:lts:), Martín (Euskaltel-Euskadi) a José Félix Parra (Equipo Kern Pharma).

Trojica si dokázala vybudovať solídny minútový náskok na pelotón, no z neho sa neustále útočilo. Napokon do čela pretekov ešte našli cestu Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa), Jon Barrenetxea (Caja Rural – Seguros RGA) a Raúl García Pierna (Equipo Kern Pharma). Z čela však vypadol José Félix Parra, a teda celodenný únik pozostával z 5 cyklistov.

Všetko pod kontrolou

Na méte 100 kilometrov pred cieľom malo kvinteto vpredu náskok viac ako 4 minúty. Čo sa týka horských prémií na trati, najväčšie bodové porcie pravidelne brala dvojica Jon Barrenetxea, Raúl García Pierna.

Netreba však zabúdať, že lídrom pretekov bol včerajší prekvapivý víťaz Rune Herregodts (Sport Vlaanderen – Baloise), ktorý sa nechal po včerajšku počuť, že to, čo príde v ďalších etapách, nie je už takpovediac dôležité. Preto sa v dnešnej etape za istých okolností očakávalo prezliekanie líderského dresu.

Dvojvŕšie pred finále

Už v priebehu prvého stúpania zo záverečného dvojvŕšia na Alto de las Grajeras sa pelotón priblížil k uniknutým pretekárom na 30 sekúnd. Tí sa však nevzdávali v snahe zostať čo najdlhšie vpredu a uchmatnúť body do vrchárskej súťaže. Napokon ako prvý na stúpaní tretej kategórie bol Jon Barrenetxea.

Potom nasledoval pozvoľný zjazd a ďalšie stúpanie tretej kategórie Purto de Castillo. Na ňom bol z úniku najsilnejši Raúl García Pierna, ktorý najdlhšie dokázal odolávať rozbehnutému balíku. Napokon 10 kilometrov pred cieľom bol aj tento mladý Španiel eliminovaný. A bol o etapový vavrín otvorený.

Záver

Cieľová stena začala 3 kilometre pred cieľom. Na čelo pelotónu sa dostal tím INEOS – Grenadiers, ktorý udával tempo. To nebolo vysoké, no stačilo na to, aby priebežného lídra Runea Herregodtsa dokázalo unaviť.

Kilometer do cieľa bol pelotón ešte stále pomerne kompaktný, no tie najstrmšie pasáže ešte len vyčkávali na cyklistov. Prvým, kto zaútočil bol Woul Poels (TBV). Jeho nástup tieňoval Alessandro Covi (UAD), no rivali boli tesne za ním. Napokon však Talian pri nájazde na okruhliaky ešte dokázal zrýchliť, vďaka čomu vybojoval etapový vavrín. Čiastočne mu pomohlo aj zaváhanie Ivana Ramira Sosu (MOV), ktorý nechceným priečnym manévrom na strmej vozovke zabránil ostatným jazdcom v šprintovaní.

2. etapa Ruta del Sol 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra preteky v Andalúzii budú pokračovať 3. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár