Ruta Ciclista del Sol 2022 Preview: cyklistická púť za večným slnkom

Ruta Ciclista del Sol 2022

zdroj: https://twitter.com/VCANDALUCIA/status/68/photo/1

Už zajtra odštartuje 68. ročník etapových pretekov Ruta Ciclista del Sol 2022, ktoré sú známe aj pod názvom Vuelta a Andalucia. Preteky na juhu Španielska každoročne konkurujú atapáku Okolo Algarve v Portugalsku, no svojou kvalitou lákajú mnoho špičkových pretekárov. Inak tomu nebude ani túto sezónu. Zo Slovákov bude štartovať Juraj Sagan.   

História Ruta Ciclista del Sol

Prvý ročník sa konal v roku 1925, preto tieto etapové preteky patria medzi tie najstaršie na Pyrenejskom polostrove. Síce sa jedná o podujatie nižšej kategórie, konkurencia bola a stále každoročne je naozaj silná. Čo sa týka profilu, preteky odjakživa pozostávali z piatich etáp, ktoré obsahovali aj kopce aj rovinu. Najúspešnejšou krajinou je Španielsko s 37 vyhranými ročníkmi, pričom až 5 z nich dokázala vyhrať legenda menom Alejandro Valverde (MOV). Tá sa však 68. ročníka už nezúčastní.

Víťazi Ruta Ciclista del Sol (posledných 10 rokov)

Ruta Ciclista del Sol 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 5
  • začiatok: 16. februára (streda)
  • koniec: 20. februára (nedeľa)
  • kategória: muži elite
  • UCI Tour: UCI ProSeries

Ruta Ciclista del Sol 2022 – trasa

mapa pretekov https://www.procyclingstats.com/race/ruta-del-sol/2022/gc/startlist/preview

1. etapa

Captura de pantalla 2022-01-31 150129
http://vueltaandalucia.es/?page_id=4726

Prvá etapa bude zvlnená a cyklisti v nej zdolajú 3 klasifikované stúpania na 200 kilometroch. To záverečné je situované 13 kilometrov pred cieľovou páskou v Iznájare, a teda rozhodne prehovorí do pretekovej situácie. Šancu majú aktívni pretekári, ktorí radi skáču do únikov. V prípade hromadného šprintu očakávame víťazstvo odolného šprintéra.

2. etapa

Captura de pantalla 2022-01-31 150211
http://vueltaandalucia.es/?page_id=4713

Druhá etapa bude typicky španielska; cyklisti budú pretekať na náhornej plošine, no nadmorskú výšku 1000 metrov prekročia iba dvakrát. Napriek tomu však nejde o výrazne kopcovitú etapu, ktorá signifikantne prehovorí do celkovej klasifikácie. Jazdci na celkové poradie so však musia dať v tejto etape pozor. víťazom sa môže stať naozaj ktokoľvek, kto sa ocitne v správny moment na správnom mieste.

3. etapa

2022_E3_LUCENA-_CO_-OTURA-_GR_1
http://vueltaandalucia.es/?page_id=4732

Až v tretej etape by sme mali vidieť klasický hromadný šprint a to aj napriek tomu, že sa nejedná o čisto rovinatú etapu. Opäť ako je zvykom v Španielsku, organizátori si pripravili viacero stredne ťažkých kopcov pre spestrenie itinerára.

4. etapa

Captura de pantalla 2022-01-31 150343
http://vueltaandalucia.es/?page_id=4738

Do ozajstných hôr cyklisti zavítajú vo 4. etape. Najprv ich čaká 6 kilometrov dlhé stúpanie na Alto de el Purche o priemernom sklone 7,5%. Potom príde tiahle 20 kilometrov dlhé stúpanie na Puerto de Blancares. V druhej polovici etapy, ktorá vyzerá papierovo jednoduchšie, je to ako na horskej dráhe – strmé stúpanie strieda pozvoľné, prudký zjazd zas naklonená rovina. Víťaz v cieli by mal byť veľký univerzál, ktorý bude ašpirovať na celkové víťazstvo.

5. etapa

Captura de pantalla 2022-01-31 150423
http://vueltaandalucia.es/?page_id=4749

Záverečná etapa bude taktiež kopcovitou záležitosťou a definitívne rozhodne celkovú klasifikáciu. Spoločne s predchádzajúcou tak bude tvoriť kráľovské vyvrcholenie 68. ročníka pretekov Okolo Andalúzie (Ruta Ciclista del Sol 2022).

Favoriti Ruta Ciclista del Sol 2022

Vrchári/celkové poradie

Najlepšími vrchármi v poli pretekárov budú Tao Geoghegan Hart (:ins:), Alexey Lutsenko (AST), Simon Yates (:bex:) či Kolumbijčan Miguel Ángel López (AST). Práve Kolumbijčan bude pretekárom, ktorý bude obhajovať titul spred roka a bude sa snažiť prerušiť víťaznú hegemóniu domáceho tímu Movistar. Movistar tentokrát vsádza na Ivana Ramiru Sosu, víťaza Etoile de Besseges 2021.

Image
https://twitter.com/SupermanlopezN/status/1345420314008809472/photo/1

Zaujímavom menom je Damiano Caruso (TBV), ktorý minulý rok na talianskom Gire skončil celkovo druhý, čo bolo do istej miery aj nečakaným prekvapením. Netreba však zabúdať, že jeho tímovým kolegom bude Pello Bilbao, ktorý bude spomedzi vrchárskej časti pelotónu hájiť španielske farby.

Image
https://twitter.com/VelonCC/status/1429467100104601601/photo/1

Kartami však môže zamiešať aj Alessandro Covi (UAD), mladý pretekár s veľkým petenciálom, ktorý čiastočne už ukázal na Gire minulý rok. Ďalším nevyspytateľným Talianom je Lorenzo Fortunato (Eolo – Kometa), víťaz na kopci Monte Zoncolan. Tím Bora-hansgrohe zas na juh Španielska posiela Wilca Keldermana a Emanuela Buchmanna.

Klasikári/špurtéri

Z klasikárov sa o úspechy budú pokúšať Greg van Avermaet (ACT), Sep Vanmarcke (:isn:), Matteo Trentin (UAD). Tradične veľa klasikárov prináša tím Quick-Step Alpha Vinyl (Florian Sénéchal, Zdeněk Štybar či Mauri Vansevenant).

Zo slovenských cyklistov bude štartovať Juraj Sagan.

Pozrite tiež:

Už tento piatok Peter Sagan (TotalEnergies) začne svoju sezónu.

 

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár