Tour des Alpes Maritimes 2022 Preview: Premiéra Petra Sagana je tu!

Tour des Alpes Maritimes 2022

zdroj: https://twitter.com/tourhautvar/status/11/photo/1

Už v piatok 18. februára začínajú 3-etapové preteky na juhu Francúzska, konkrétne v regióne Var. Kopcovité podujatie Tour des Alpes Maritimes 2022 (Tour du Var) každoročne láka veľa cyklistov zo svetovej špičky a inak tomu nebude ani na 54. ročníku. Svoju premiéru v novom tíme v sezóne 2022 si odkrúti aj Peter Sagan (TotalEnergies), pre ktorého to budú prípravné preteky na jarné klasiky.     

História Tour des Alpes Maritimes

Prvý ročník sa obišiel v roku 1969, kedy sa prvým víťazom stal domáci Francúz. Francúzsko doposiaľ dominuje na týchto pretekoch, o čom svedčí aj víťazný hat – trick Thibauta Pinota (FDJ) či Arthura Vichota  Až do roku 2020 sa preteky nazývali Tour du Haut Var. V súčasnosti oficiálny názov pretekov je o trochu dlhší: Tour des Alpes Maritimes et du Var.

Víťazi Tour des Alpes Maritimes

Tour des Alpes Maritimes 2022 – parametre

  • ročník: 54.
  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 3 (prevažne kopcovité)
  • začiatok: 18. februára (piatok)
  • koniec: 20. februára (nedeľa)
  • UCI Tour: Europe Tour
  • kategória: muži Elite
  • úroveň: 2.1

Tour des Alpes Maritimes 2022 – trasa

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-des-alpes-maritimes-et-du-var/2022/stage-1/today/profiles

Prvá etapa bude mierne kopcovitá, no nebudú to ozajstné kopce. Na pretekárov čaká 177 kilometrov a 3 klasifikované stúpania, ktoré sú tretej kategórie. To posledné je situované 13 kilometrov pred cieľom a vytvára tak perfektnú možnosť na útoky. Spomedzi všetky tri etapy je táto úvodná najrovinatejšia.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-des-alpes-maritimes-et-du-var/2022/stage-2/today/profiles

V druhej 150 kilometrov dlhej etape cyklisti zavítajú do okolia Nice, konkrétne do stúpaní ako sú Col de Chateauneuf či Col d’Èze. Opäť nejde o ťažké stúpania, no táto etapa rozhodne nie je pre šprintérov. Očakáva sa, že práve táto etapa výrazne prehovorí do celkového poradia.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-des-alpes-maritimes-et-du-var/2022/stage-3/today/profiles

Finálna skúška bude mať taktiež prívlastok alpská. Pretekári budú musieť zvládnuť dve stúpania druhej kategórie. Na druhej strane ich po Col de Saint Roch čaká takmer 20 kilometrov zjazd, akási príprava na veľké finále, ktorá sa očakáva na stúpaní v meste Nice. Aj táto etapa ponúka množstvo možností útočiť.

Favoriti

Vrchári/jazdci na celkové poradie

Vrchársku časť pelotónu budú v regióne Var reprezentovať jazdci ako Nairo Quintana (Arkea – Samsic), ktorý nedávno ovládol podujatie Tour de la Provence.

Image
https://twitter.com/cyclecollective/status/1492881897264803840/photo/1

Veľkými rivalmi mu budú Guillaume Martin (COF), deviaty muž minuloročnej Vuelty a Holanďan Bauke Mollema (:tfr:). Taktiež nesmieme opomenúť ani meno výborného mladého francúzskeho vrchára Clémenta Champoussina (ACT), ktorý minulý rok zahviezdil na španielskej Vuelte.

Čo sa týka účasti Thibauta Pinota (FDJ), skúsený jazdec na celkové poradie sa pretekov zúčastní, je však otázne, v akej forme. V posledných pretekoch Etoile de Besseges sa skôr trápil.

Image
https://twitter.com/OsamuSuzuki3/status/1491334374293479427/photo/1

Klasikári

Z klasikárov si cestu do okolia Nice našiel Tim Wellens (:lts:), ktorý je považovaný za klasikára s veľkým petenciálom, len výsledky tomu nenasvedčujú. Podobný príbeh píše Belgičan Jens Keukeleire (:efn:) Francúz Valentin Madouas (FDJ). Cyklista z krajiny Galského kohúta vie, aké je to finišovať v top 10 ardenských klasík či kopcovitých etapách.

Najväčším lákadlom spomedzi klasikárov a odolných špurtérov bude Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý tak zažije dvojitú premiéru; po prvýkrát bude štartovať na týchto pretekoch a taktiež po prvýkrát za nový prokontinentálny tím TotalEnergies. Jeho pomocníkom mu bude ďalší skvelý klasikár Anthony Turgis.

Image
https://twitter.com/DepartFictifOff/status/1479560526913024003/photo/1
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár