2. etapa Tirreno-Adriatico 2023: Fabio Jakobsen si zopakoval víťazstvo spred roka

2. etapa Tirreno-Adriatico 2023

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/52/photo/1

2. etapa Tirreno-Adriatico 2023 vyvrcholila hromadným šprintom vo Follonice. V konkurencii excelentných šprintérov sa z víťazstva tešil Holanďan Fabio Jakobsen (SOQ), ktorý porazil druhého Jaspera Philipsena (ADC). Tretie miesto bral Fernando Gavíria, ktorý si drží formu z pretekov v Argentíne. 

Pre Fabia Jakobsena ide o víťazné repete, nakoľko v druhej etape na pretekoch dvoch morí vyhral aj minulý rok. Peter Sagan (TotalEnergies) sa zapojil do šprintu, no na popredné priečky to nestačilo.

2. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-2/today/profiles

Štart:

Päťka na čele

Hneď od úvodu sa vytvoril 5-členný únik v zložení Davide Bais, Mirco Maestri, Stefano Gandin, Alessandro Iacchi a Roland Thalmann. Na kompaktný pelotón si vypracovali náskok necelých 4 minút, ktorý následne klesol na 2 minúty. Preteková situácia bola nesmierne kontrolovaná. 

Prémie

V priebehu etapy cyklisti zdolali jedno klasifikované stúpanie – Castellina Marittima (12,3 km; 2.9%). Následne bola na programe šprintérska prémia, ktorá taktiež bola situovaná na vrchole stúpania. O body sa pobili jazdci v úniku.

Záver

K eliminácii celodenného úniku došlo na méte 11 kilometrov pred cieľom, kedy spomedzi pôvodne piatich jazdcov na čele najdlhšie zotrvali traja. Záverečných 10 000 metrov sa teda nieslo v znamení tradičného boja šprintérskych vlakov o tie najlepšie pozície do hromadného šprintu.

Veľmi vpredu jazdili jazdci tímu Jumbo-Visma, konkrétne Wout van Aert, líder Primož Roglič či Tiesj Benoot. 4 kilometre pred cieľom však hrot pelotónu obsadil Julian Alaphilippe (SOQ) v prospech svojich tímových kolegov. Na dobrej pozícii jazdil aj Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý sa však v silnej konkurencii elitných šprintérov takpovediac stratil. „Dopomohlo“ k tomu aj mierne zavretie 200 metrov pred cieľom.

Z víťazstva sa tešil Fabio Jakobsen (SOQ), ktorý zviedol súboj s druhým Jasperom Philipsenom (ADC). Do šprintu tejto dvojice sa zapojil aj Fernando Gavíria (MOV), no na lepšie ako tretie miesto to nebolo.

2. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa, ktorý by taktiež mala vyústiť do hromadného šprintu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár