Tirreno-Adriatico 2023: Peter Sagan sa predstaví na pretekoch dvoch morí

Tirreno-Adriatico 2023

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status57/photo/4

58. ročník etapových pretekov dvoch morí (Tirreno-Adriatico 2023) sa začne už zajtra. Na Apeninskom polostrove zvedú súboje viaceri špičkoví cyklisti o nezameniteľnú cenu trojzubca. Do pretekárskeho kalendára sa vracia Wout van Aert. Chýbať nebude ani Peter Sagan. 

História Tirreno-Adriatico

V roku 1966 sa cyklistický klub z rímskeho Lazia rozhodol usporiadať trojdňové preteky v strednej časti Talianska. Chcel tak preniesť pozornosť aj na južnejšiu časť krajiny, kde sa nekonajú veľké preteky ako v okolí Milána či Lombardie. Prvým víťazom sa stal Dino Zandegù. Závod sa stal ideálnou prípravou na Miláno – San Remo.

Tak ako Sean Kelly ovládal súbežné Paríž – Nice, v sedemdesiatych rokoch sa až šesť edícii za sebou stalo korisťou legendárneho Rogera De Vlaemincka. Odvtedy sa zmenil tradičný itinerár pretekov. Každoročne od sezóny 2002 sa začína pri Tyrrhenskom mori na západe a končí sa vo východnom meste San Benedetto del Tronto pri Jadrane. Odtiaľ pochádza názov pretekov ako aj slávna prezývka – „Preteky dvoch morí“.

Predchádzajúci víťazi Tirreno-Adriatico (posledných 10 rokov)

Talianske podujatie majú vo svojom palmarès hrdinovia ako Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Michal Kwiatkowski, Primož Roglič, Cadel Evans alebo Nairo Quintana. V roku 2016 sa kvôli absencii vrchárskej etapy radoval Greg Van Avermaet, ktorý zviedol tuhý súboj s Petrom Saganom. Slovák vo finále prehral iba o jednu jedinú sekundu. Trojnásobný majster sveta si z pretekov zatiaľ odniesol sedem etáp a štyri bodovacie dresy červenej farby.

Tirreno-Adriatico 2023 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • začiatok: 6. marca (pondelok)
  • koniec: 12. marca (nedeľa)
  • ročník: 58.
  • počet etáp: 7
  • krajina: Taliansko
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: eurosport

Tirreno-Adriatico 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/gc/overview

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-1/today/profiles

Ako býva tradíciou, preteky dvoch morí odštartujú 12 kilometrovou časovkou jednotlivcou v meste Lido di Camaiore. Favoriti na celkvé poradie by túto skúšku nemali podceniť.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-2/today/profiles

Druhá etapa bude zaujímavejšia. V jej priebehu cyklisti zdolajú dve výraznejšie stúpania, ktoré sú však situované ďaleko od cieľa. Väčšie zmeny v pretekovej situácii očakávame na kopci L´impostino, ktorý je súčasťou záverečného okruhu.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-3/today/profiles

Zvlnený profil čaká na pretekárov v tretej etape. Avšak podobne ako v predchádzajúcej aj v nej sa očakáva hromadný šprint. GC jazdci by sa však mali mať na pozore.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-4/today/profiles

Veľké cyklistické divadlo by sa malo odohrať v závere 4. etapy, ktorá finišuje v jednom z najcyklistickejších miest celého Apeninského polostrova. O etapový vavrín cyklisti zabojujú v Tortorete po riadnej tortúre, o ktorú sa postará strmé stúpanie dlhé 3 200 metrov práve v cieľovom meste. Cyklisti ho zdolajú hneď štyrikrát.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-5/today/profiles

Kráľovská etapa príde v piaty deň pretekania, kedy pretekári budú musieť zdolať 13 kilometrov dlhé stúpanie (priemerný sklon 7,3%) Sarnano Sassotetto najvyššej vrchárskej kategórie. Rozhodne to bude deň, kedy spoznáme, kto sa môže stať celkovým víťazom a držiteľom slávneho trojzubca.

6. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-6/today/profiles

Časové rozostupy v celkovom poradí sa môžu zmeniť aj 6. etape, ktorá má prakticky minimum rovinatých kilometrov. V záverečnom okruhu navyše na jazdcov čaká trojitý prejazd stúpaním Muro di Costa del Borgo, ktorý už z názvu predznamenáva svoju náročnosť.

7. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-7/today/profiles

Noc a deň. Aj takto by sa dala opísať záverečná etapa pretekov dvoch morí. V prvej polovici na pretekárov čaká až 5 stúpaní, hoci iba jedno z nich bude klasifikované. Druhá polovica sa bude niesť v znamení zajatia rovinou. Takýto profil môže zvyšovať šancu na víťazstvo z celodenného úniku, a preto by záverečnú etapu nemali podceniť jazdci v popredí celkového poradia a ani smaotný líder.

Tirreno-Adriatico 2023 – favoriti

Celkové poradie

Na pretekoch neuvidíme víťaza posledných dvoch ročníkov Tadeja Pogačara (UAD), ktorý uprednostnil súbežné etapové preteky Paríž – Nice (preteky za slnkom), na ktorých zvedie súboj s rivalom Jonasom Vingegaardom (TJV). Stajňu Jumbo – Visma bude reprezentovať silné duo v zložení Primož Roglič a Wout van Aert, ktorý do pelotónu prichádza po chorobe.

V celkovom poradí by si mal Roglič dávať pozor na Bena O’Connora (ACT), Alexeya Lutsenka (AST), Mikela Landu (TJV), Jaia Hindleyho (BOH), Alexandra Vlasova (BOH), Damiana Carusa (TJV), Filippa Gannu (IGD), Enrica Masa (MOV), Adama Yatesa (UAD) či Georgea Bennetta (UAD).

Klasikári

V klasikárskych dojazdoch by mali hrať prvé husle pretekári ako Benoit Cosnefroy, Greg van Avermaet (obaja ACT), Mathieu van der Poel (ADC), Matej Mohorič (TJV), Edward Theuns (TFS), Julian Alaphilippe (SOQ) či Biniam Girmay (ICW). Rozhodne o dobré výsledky budú bojovať jazdci tímu Jumbo – Visma (Tiesj Bennot, Wout van Aert či Dylan van Baarle) či prví dvaja z nedávneho Strade Bianche (Valentin Madouas a Thomas Pidcock).

Šprintéri

O šprintérske etapové vavríny budú bojovať Davide Ballerini (SOQ), Fernando Gavíria (MOV), Dylan Groenewegen (JAY), Alberto Dainese (DSM), Jordi Meeus (BOH) či Mark Cavendish (AST).

Pretekov sa zúčastní aj Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý sa bude snažiť vylepšiť formu pred prvým cieľom sezóny (Miláno – San Remo)

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár