Strade Bianche 2023 si podmanil Thomas Pidcock 50 kilometrovým únikom

Strade Bianche 2023
Strade Bianche 2023

zdroj: https://twitter.com/StradeBianche/status/1616/photo/1

Strade Bianche 2023 neostalo svojej povesti nič dlžné. Po 50 kilometrovom úniku sa z víťazstva na Piazza Del Campo v Siene radoval Brit Thomas Pidcock (IGD), ktorý zaútočil 50 kilometrov pred cieľom na najťažšom prašnom úseku Monte Sante Marie. Napodobnil tak epický počin Tadeja Pogačara z minulého roka. Druhý finišoval Valentin Madouas (FDJ) a tretí Tiesj Benoot (TJV). 

Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies) vypadol z tempa na 5-hviezdičkovom prašnom úseku Monte Sante Marie 50 kilometrov pred cieľom. Presne na tomto úseku došlo k frontálnym útokom viacerých cyklistov. Medzi nimi zaútočil aj dnešný víťaz Thomas Pidcock, ktorý tak potvrdil, že víťazstvo na jarných klasikách sa rodí veľakrát ďaleko pred cieľom.

Strade Bianche 2023 – priebeh

Profil:

Altimetria/Profile Strade Bianche Uomini 2023
https://www.strade-bianche.it/en/percorso-uomini/

Trojica v úniku

Hneď po ostrom štarte neďaleko mesta Siena sa do čela rozhodla vyraziť trojica pretekárov v zložení Sver Erik Bystrom (ICW), Ivan Romeo Abad (MOV) a Alessandro De Marchi (JAY). Spoluprácou si na pelotón vypracovali pohodlný náskok viac ako štyroch minút. Od méty 80 kilometrov pred cieľom sa však začal skracovať. Pelotón vedený tímom Alpecin Deceuninck v prospech Mathieu van der Poela prichádzal na kľúčové štrkové úseky San Martino a Monte Sante Marie.

San Martino

V úvode prašného úseku došlo k viacerým pádom. Na zemi sa ocitol napríklad Valentin Madouas (FDJ), technické problémy sa nevyhli Davidemu Formolovi (UAD). Obaja sa však udržali v priebehu gravelovho úseku v kontakte. Menšie problémy sa nevyhli ani Petrovi Saganovi (TotalEnergies), ktorý musel vykopnúť ľavú nohu z pedálu. Zostal však v hlavnej stále početnej skupine, kde sa nachádzali aj všetci favoriti (Julian Alaphilippe, Attila Valter či Mathieu van der Poel).

Kontakt však začali strácať šprintéri ako napríklad Davide Ballerini (SOQ).

Zmena na Monte Sante Marie

Po úseku San Martino ihneď nasledoval 5-hviezdičkový úsek prašných ciest Monte Sante Marie, ktorý obsahoval aj stúpania s 18% sklonom. Niet divu, že práve v jeho priebehu došlo k výrazným zmenám. Veľa cyklistov 50 kilometrov pred cieľom definitívne stratilo kontakt s hlavnou skupinou. Medzi nimi bol aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

Naopak, pri chuti sa cítili Alberto Betiol (EFE), Andrea Bagioli (SOQ) a Thomas Pidcock (IGD), ktorý z daného tria mal dostatok síl na to, aby si v priebehu gravelového segmentu doskočil do čelnej trojice. Tento útok v pelotóne spôsobil ďalšie delenie, až sa napokon vyselektovala skupina tých najsilnejších. V nej sa stále nachádzal Van der Poel, Alaphilippe no taktiež perfektne jazdiaci maďarský majster Attila Valter (TJV), ktorý sa s jazdou pozadu neuspokojil. Útočilo sa naďalej.

V znamení Pidcocka

20 kilometrov pred cieľom sa preteková situácia vykryštalizovala. V čele jazdil Brit Thomas Pidcock, ktorý už bol osamotený. Výrazne tak jeho útok pripomínal fenomenálny víťazný útok Tadeja Pogačara (UAD) z minuloročnej edície. Za Britom sa však neustále pretekalo a cyklisti preskakovali medzi stíhacími skupinami prakticky permanente. Výrazné zastúpenie mal tím Bora – hansgrohe, ktorý však nedisponoval tak silnými klasikárskymi motormi, akými disponoval napríklad tím Jumbo – Visma. Belgická stajňa mala v hre Attilu Valtera a Tiesja Benoota, víťaza z roku 2018.

Veľkí favoriti však zaostávali. Julian Alaphilippe sa nejavil vo víťaznej forme, Mathieu van Der Poel doplácal na to, že bol jednoznačne najväčší favorit – nikto s ním nechcel spolupracovať.

V hre naopak s Valterom a Benootom ešte zostávali Valentin Madouas, Matej Mohorič (TBV) či Rui Costa (ICW), ktorí strácali na Thomasa Pidcocka len zopár sekúnd. Cieľ v Siene sa blížil.

Sekundy na klasikách trvajú minúty

Na méte 8 kilometrov pred cieľom jazdil Thomas Pidcock stále osamote, no veľa času k dobru nemal. Jeho náskok sa pohyboval v intervale od 10 do 20 sekúnd. V stíhacej 5-člennej skupine sa však nespolupracovalo. Tiesj Benoot hral taktickú hru a nechal svojho maďarského kolegu Valtera stíhať nástupy Costu, Madouasa či Slovinca Mohoriča. A cieľová páska na Piazza del Campo v tvare lastúry sa blížila.

Ulica svätej Kataríny

Záverečný kilometer sa už tradične odohral na strmine Ulice svätej Kataríny, ktorá každoročne privedie cyklistov práve na historické námestie. Ako prvý ju zdolal Thomas Pidcock, ktorý v tom čase už vedel, že jeho 50-kilometrov dlhý únik privedie do víťazného konca a splní si tak prvý cieľ v sezóne 2023. Jasajúce davy fanúšikov si tak mohol vychutnávať. Prenasledujúca pätica tak bojovala len o druhé miesto, ktoré bral Valentin Madouas.

Strade Bianche 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár