Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023: Tím Jumbo – Visma opäť deklasovalo konkurenciu

Kuurne - Bruxelles - Kuurne 2023

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/164385/photo/1

75. ročník klasiky Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023 uzavrel otvárací víkend klasikárskej sezóny. Z víťazstva sa tešil Tiesj Benoot (TJV), ktorý v úniku strávil viac ako 60 kilometrov. Druhý finišoval kolega víťaza Nathan Van Hooydonck. Tretiu priečku získal Matej Mohorič (TBV). Tím Jumbo – Visma tak zažíva fenomenálny vstup do jarných klasík. Po včerajšom zisku víťazstva a tretieho miesta na Omloope si dnes do tímu pripísali víťazstvo a druhé miesto.

Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies) sa pri rozlúčke s touto šprintérskou klasikou umiestnil na 33. mieste. Predviedol však oveľa aktívnejší štýl jazdy ako na klasike Omloop Het Nieuwsbald.

Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/kuurne-brussel-kuurne/2023/result/today/profiles

Pätica pôvodného úniku

Hned od úvodu sa do čela prepracovala pätica v zložení Guillaume van Keirsbulck (Bingoal WB), Daniel Oss (TotalEnergies), Taco van der Hoorn (ICW), Lluis Mas (MOV) a Gilles De Wilde (Team Flanders – Baloise). Na kompaktný pelotón si dokázali vypracovať náskok maximálne 4 minút; preteková situácia bola kontrolovaná.

Philipsen a Vacek v problémoch

Približne na 90. kilometri od cieľa sa odohralo viacero pádov. V jednom z nich sa ocitol Jasper Philipsen (ADC), ktorý si tak výrazne sťažil prípravu na záverečný šprint. V ďalšom nepríjemne spadol Mathias Vacek (TFS), mladý český pretekár. Najväčším dôvodom pádov bolo zvýšené tempo a boj o tie najlepšie pozície pri nájazdoch do jednotlivých helingenov. Náskok čelnej pätice bol už menší ako minútový.

Sagan nakrátko v úniku

V priebeu stúpania Le Bourliquet zavelila trojica pretekárov stajne Jumbo – Visma k frontálnemu útoku. Tento synchronizovaný nástup dokázali tieňovať len traja jazdci a to Tim Wellens (UAD), Matej Mohorič (TBV) a trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý sa tak prezentoval aktívnym štýlom jazdenia.

Na konci bergu Le Bourliquet došlo aj k pohlteniu pôvodnej pätice z úniku a vytvorila sa nakrátko pomerne silná 11-členná skupina. Peter Sagan tak jazdil v úniku v doprovode kolegu Daniela Ossa.

Mont Saint Laurent všetko mení

Nasledujúcim stúpaním bol dlažobný kopec Saint Laurent pokrytý hrubými a neotesanými mačacími hlavami. Predstavoval teda perfektnú príležitosť na útočenie, ktorou nepohŕdlo kvarteto Tim Wellens, Matej Mohorič, Taco van der Hoorn a Tiesj Benoot. Pár sekúnd za nimi sa nachádzal Nathan van Hooydonck (TJV), ktorému sa napokon podarilo dostať no novovytvoreného čela pretekov. Nová päťka teda tvorila čelo pretekov.

V nej sa však nenachádzal Peter Sagan, pre ktorého boli kocky na Saint Laurent náročné a zaradil sa späť do hlavnej skupiny. V nej sa však už nenachádzali také mená ako Nils Politt (BOH) či Michal Kwiatkowski (IGD). Hlavná vyselektovaná skupina strácala na silné čelné kvinteto 30 sekúnd a do cieľa ostávalo 60 kilometrov.

Pokoj útočeniu

Ďalšími bergami na trase boli Kruisberg, Cote du Trieu či Kluisberg, no výrazné zmeny do diania nepriniesli. Na čele naďalej jazdila silná skupinka pretekárov, v ktorej malo Jumbo – Visma kontrolujúcu prevahu. Hlavná skupina vedená jazdcami tímu Lotto – Dstny v prospech Arnauda De Lieho strácala čoraz viac. Na méte 50 kilometrov pred cieľom to bolo viac ako minútu a pol.

Záver

Náskok minúty a pol v etapových pretekoch prakticky nič neznamená, no na klasikách čas ubieha iným spôsobom. Preto s každým ukrojeným kilometrom bolo viac a viac jasnejšie, že o cenný triumf sa pobijú jazdci v úniku.

Po 40 kilometrov dlhej rovine sa tak aj stalo. Záverečných 2000 metrov sa nieslo v znamení hry na mačku a myš, ktorú režírovali jazdci Jumbo – Visma (Nathan van Hooydonck a Tiesj Benoot). Práve Nathan van Hooydonck viackrát zaútočil a vyšťavil tak Wellensa spoločne s Mohoričom. Van der Hoorn sa v závere snažil nestratiť kontakt. Dlho vyčkával aj Tiesj Benoot, ktorý veľmi neútočil, no na začiatku dlhej cieľovej roviny využil prácu kolegu a razantne zaútočil – vyrazil k zisku prestížneho víťazstva. Nathan van Hooydonck sa postaral len o to, aby Benoot nebol ľahko dostihnutý. Napokon druhé miesto získal práve on.

Hlavná skupina teda bojovala o 6. miesto ktoré získal Christophe Laporte (TJV), čím len podčiarkol skvelú prácu tímu Jumbo – Visma. Peter Sagan sa do tohto boja nezapojil. Finišoval na 33. mieste.

Kuurne – Bruxelles – Kuurne 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár