2. etapa Tour de France 2020 preview: Nice, tentokrát po vrchársky

Tour de France 2020

2. etapa Tour de France 2020 nasleduje po šialenom prvom dni. V ňom spadlo hneď niekoľko favoritov. Čas na regeneráciu mať nebudú, keďže už v druhej etape sa pozrú na dlhé stúpania s výbušným finále.

30. augusta 2020
Dĺžka
: 186 km
Profil: horský, 4044 nastúpaných metrov
Štart: 13:00 LSEČ v Nice
Predpokladaný dojazd: od 17:52– 18:25 LSEČ v Nice

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

Trasa 2. etapy Tour de France

Začína sa opäť v Nice. Takmer na začiatku sa prechádza šprintérskou prémiou. Tú si ešte môže zobrať pelotón. Snahu o získavanie bodov prejavil v 1. etape Peter Sagan. V druhej etape sa kvôli tretiemu miestu v bodovačke oblečie do zeleného dresu. Prvý v tejto súťaži je Kristoff, druhý Pedersen musí dať prednosť dresu pre svetového majstra.

Po opustení prímorského strediska sa stále ide po falošnej rovinke, až sa príde po Col de la Colmiane. Ide o prvé stúpanie prvej kategórie na pretekoch. Dosť skoro na pretekoch sa tak ukážu vrchárske nohy, aj keď sa pôjde iba v miernom tempe. Kopec má dĺžku 16,3 km o 6,3 percentách. Nad výšku 1500 metrov nad morom sa vystúpi rovno dvakrát. Po dlhom zjazde prichádza fotogenické Col de Turini s parametrami 14,9 km o sklone 7,4%. Stúpanie plné serpentín je známe z motoršportovej rallye, ale v cyklistike sa prvýkrát objavilo až na Paríž – Nice 2019. Ide o nepravidelné stúpanie s troma strmými pasážami nad 10 percent.

Profil 2. etapy Tour de France 2020:

2. etapa Tour de France 2020

Z predhoria Álp sa ďalším dlhým klesaním prichádza na ďalšie kopce známe z marcovej Paríž – Nice. Col d’Èze je dlhé 7,8 km a dosahuje sklony 6,1%. Záverečnou prekážkou etapy bude Col des Quatre Chemins, ktoré je súčasťou okruhu, ktorý sa prechádza po zjazde z dvoch jedničkových stúpaní. Jazdci tak už uvidia cestu a cieľ ešte pred tým, ako to bude naostro.

Na Quatre Chemins sa dosahuje 5,6% na dĺžke 5,5 km. Na vrchole sa nachádza bod zo žltým označením „B“. Prvý jazdec tu dostane 8 sekúnd do celkovej klasifikácie, druhý 5 a tretí 2 sekundy k dobru. To môže slúžiť ako dostatočná motivácia pre útok. Vďaka 9 kilometrovému príchodu k cieľu po klesaní a kilometrovej dvojkilometrovej rovine má takýto nástup šancu uspieť.

2. etapa Tour de France 2020 trasa
zdroj: letour.fr

Ide o skvelú etapu pre vrchárske predstavenie dosť skoro v pretekoch. Šprintéri nemajú šancu, no pre významné rozdiely v celkovej klasifikácii je etapa málo náročná, hlavne na konci. Vrchári túžiaci po etapových triumfoch, nie celkovej klasifikácii v tejto fáze pretekov ešte neovplyvnia tvorbu skorého úniku. Zloženie brejku bude dôležité, hlavne pre veľké tímy s GC lídrami. Preto sa tak dá čakať únik z menej významných jazdcov a následné ťahanie veľkých celkov cez prvé dva dlhé kopce. Záver je otvorený, môžu sa predviesť výbušní vrchári v spoločnosti jazdcov na prvú desiatku v poradí. Pri miernom tempe však majú šancu aj odolní šprintéri či klasikári.

Podľa predpovedí by sa nemala zopakovať daždivá situácia z predošlého dňa. Počas etapy by malo byť slnečno, bude však fúkať západný vietor o nárazoch až 40 km/h.

2. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Julian Alaphilippe (:dqt:) je najväčším favoritom pred etapou. V poriadku zvládne prvé dva kopce a krátke výbušné stúpania na kopci s klesaním sú pre neho ako stvorené. Deceuninck – Quick Step sa pokúsi o kontrolu úniku v pelotóne a potom bude chcieť rozbehnúť tempo pre svoju francúzsku hviezdu. Tá ešte v tomto roku nevyhrala, kvôli ťažkosťami s tréningom v interiéri a, navyše, prežíva nedávnu smrť svojho otca. Obe veci sú nesmierne psychicky náročné, no môžu ho ešte povzbudiť k snaživým výkonom. Vyhrať môže po samostatnom útoku ako minulý rok. Vtedy sa dostal do žltého dresu a veľmi dlho ho držal. Taktiež nie je bez šancí v šprinte selektívnej skupiny, ale tam číhajú aj iní borci.

Julian Alaphilippe víťazí v 3. etape Tour de France 2019
Alaphilippe víťazí v 3 etape TdF 2019 | zdroj: twitter.com/KRMGtulsa

Wout van Aert (:tjb:) v predošlej etape nebojoval o individuálny úspech a aby sa to tak stalo v jemu vyhovujúcej etape, je o náhode. Situácia na pretekoch sa musí vyvinúť tak, aby belgický najlepší jazdec sezóny nemusel príliš veľa pracovať pre svojich lídrov do celkového poradia Primoža Rogliča (:tjb:) a Toma Dumoulina (:tjb:). Tí samotní môžu zaútočiť, ale to by tiež museli záležať od taktiky a hlavne vôle otvoriť celkové preteky takto skoro.

Konkurenciu z celkového poradia by v špecifickom prípade našli v Eganovi Bernalovi (:tjb:), Thibautovi Pinotovi (FDJ), Tadejovi Pogačarovi (:uae:), Richardovi Carapazovi (:ins:), Mieguelovi Ángelovi Lópezovi (AST), Danimu Martínezovi (:efd:) či Mikelovi Landovi (:bmt:). Nebezpečný môže byť útočný Sergio Higuita (:efd:). Z vrchárov druhého sledu sa môžu vytiahnuť Davide Formolo (:uae:), Romain Bardet (:alm:), Lennard Kämna (BOH), Adam Yates (:mts:), Alejandro Valverde (MOV). Formu vrchárov zatiaľ ešte nepoznáme, reálne kontúry ich pripravenosti nájdeme podľa všetkého už zajtra. Dozvieme sa aj, ako je na tom Emaneul Buchmann (BOH), vrchársky vodca Bory, po páde na Dauphiné.

Davide Formolo
Davide Formolo vyhráva 3. etapu na Critérium du Dauphiné | zdroj: twitter.com/dauphine

Široký okruh favoritov

Peter Sagan (BOH) by mal dúfať v ľahký priebeh pretekov. Prvé dve kategorizované kopce nebudú pre neho v miernom tempe až tak náročné, zvyšok bude závisieť od samotnej situácie pretekov. Ak by útočili čistí vrchári, má po šanciach. V opačnom prípade by v prvej skupine už určite nemal čistokrvných šprintérov Ewana, Bennetta či Bola. Vysoké šance na udržanie dresu nemá Kristoff. Sagan by bez ich prítomnosti mal jednu z najkvalitnejších koncoviek v prípade šprintu zriedeného pelotónu.

Alberto Bettiol na Strade Bianche
Alberto Bettiol | zdroj: twitter.com/We_Cyclisme

2. etapa Tour de France 2020 však môže priniesť aj úspech úniku. Ak by sa tam naozaj nedostali jazdci zo širšieho okruhu favoritov na celkové poradie, pelotón sa môže šetriť. V takom prípade môžeme len hádať zloženie utečeneckej grupy, ale ide o jazdcov ako Matej Mohorič (:bmt:), Luis León Sánchez (AST), Greg Van Avermaet (:ccc:), Tiesj Benoot (:lts:), Alberto Bettiol (:efd:), Daryl Impey (:mts:), Alexej Lutsenko (AST) či Matteo Trentin (:ccc:).

2. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Julian Alaphilippe (:dqt:) sa pripravoval najmä na Tour de France. Kvôli nestálej situácii ohľadom koronavírusu nemá prečo čakať na svoju prezentáciu. Preto ho tipujeme za víťaza 2. etapy. Staviť si na neho môže na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport. Kurz na jeho výhru je 5,00:1.

Van Aert Alaphilippe Miláno - San Remo 2020
Cieľová fotografia Miláno – San Remo | zdroj: twitter.com/brecht_vh

Ak sa zaregistrujete na odkaze TU, získate 15 € zadarmo s možnosťou získanie až 4000 €. Staviť si môžete napríklad aj na Petra Sagana s kurzom 31,00:1. Výhodný kurz 25,00:1 má ale Davide Formolo, ktorý sa ukázal víťaznou etapou na Critérium du Dauphiné a druhým miestom na Strade Bianche. Wout van Aert je druhým najväčším favoritom podľa stávkovej kancelárie s kurzom 7,00:1.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár