Tour de France: Šialenú prvú etapu vyhral nečakane Kristoff

Tour de France 2020
Kristoff

zdroj: Cyklonews.sk

Prvá etapa Tour de France 2020 je za nami. V šprintérskej koncovke v Nice porazil Kristoff (:uae:) konkurenciu a zajtra sa oblečie do žltého.

Po turbulentnej sezóne sa predsa len dnes začala Tour de France 2020. Prvá etapa mala relatívne krátku dĺžku, iba 156 kilometrov. Skladala sa z troch okruhov v okolí južného mesta Nice. V nich sa nachádzalo niekoľko stúpaní, prešlo sa cez kategorizovaný Aspremont a trojkový Côte de Rimiez. Posledných 28 km do letoviska bolo rovinatých. Finišovalo sa na priamej rovnej ceste na bulvári Promenade des Anglais. Nešlo tak o klasickú šprintérsku etapu s rovinatým profilom, ale to nezabránilo veľkým celkom s rýchlymi mužmi doviesť ich do cieľa v prvej skupine.

Profil 1. etapy:

1. etapa Tour de France 2020

Štart presunutej Tour de France 2020 v Nice

„Obavy, že preteky budú prerušené, sú tu. Visí nad nami Damoklov meč, každá etapa môže byť posledná. Radšej by som išiel preteky bez divákov,“ povedal pár dní pred pretekmi Tony Martin (:tjb:). Aj napriek tomu sa na štarte presunutej Tour de France objavilo množstvo ľudí. Vo Francúzku je práve jeho južná časť pri Azúrovom pobreží ohniskom druhej vlny. Včera bolo potvrdených 7379 nových prípadov v krajine.

Na preteky nastúpil aj tím Lotto Soudal, ktorý ešte vo štvrtok potvrdil výskyt vírusu u dvoch zamestnancoch. Jazdci ostali negatívni.

Preto sa zaviedlo pravidlo, že ak dvaja pretekári z rovnakého tímu počas siedmich dní budú mať silné príznaky alebo potvrdený výskyt COVID-19, odstúpi celá zostava. Päťtisíc ľudí je maximálny počet na verejných zhromaždeniach, čo sa dnes pravdepodobne dodržalo, ale či to zmenšuje riziko predčasného ukončenia Tour, je na francúzskej vláde.

Prvý únik pretekov

Po neutrálnom štarte sa pokračovalo v stúpaní na Aspremont. Ihneď nastúpili Michael Schär (:ccc:), Cyril Gautier (B&B – Vital Concept p / b KTM) a Fabien Grellier (Total Direct Energie). Vypracovali si dvojminútový náskok na pelotón, ktorý najprv neťahal.

Francúz Grellier si prišiel na prvej vrchárskej prémii po  dva body do vrchárskej súťaže.

Únik vedený Schärom | zdroj: twitter.ciom/CCCProTeam

Nervozita a dážď sa postarali o plno pádov

Polhodinu po začiatku etapy začalo pršať. To zvýšilo stres v už tak nervóznom pelotóne. Najprv spadli favorit etapy Sam Bennett (:dqt:) či Marc Soler (MOV). Približne 110 km pred koncom dokázali pokračovať v pelotóne.

Na technickom zjazde padli Pierre Latour (:alm:), Benoit Cosnefroy (:alm:) a Pavel Sivakov (:ins:). Hlavne posledný menovaný nevyzeral najlepšie, dlhé kilometre sa držal za pelotónom a prežíval bolesti po tvrdom strete s asfaltom. Medzitým spadol i Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ale líder svojej zostavy, rovnako ako Latour, sa vrátil do pelotónu. Rovnaké ťažké momenty zažíval ďalší veľký domestik Ineosu Andrey Amador (:ins:).

Technický problém s brzdami riešil Julian Alaphilippe (:dqt:) 80 km pred cieľom. Tiež sa držal s odstupom za balíkom a musel vymeniť bicykel. S minútovou stratou naháňal pelotón, na inom bicykli takmer neodhadol zákrutu na zjazde. Do pelotónu sa vrátil 75 km pred cieľom. Problémy s bicyklom mal aj Giacomo Nizzolo (:ntt:), ale opäť sa v poriadku vrátil do hlavnej skupiny. Rovnako sa po ľahkom páde musel do pelotónu vracať Tom Dumoulin (:tjb:). Ten sa vracal v spoločnosti Alaphilippa

Pavel Sivakov vyzeral dnes najhoršie, pri poslednom prejazde cieľovou čiarou strácal už tri minúty na pelotón. Musel sa držať pri svojom tímov aute, kde mu lekár podal rýchlu prvú pomoc. Rus mal vonkajšie poranenia a skúšal sa udržať v pretekoch. V neskorších vrchárskych etapách je navrhovaný ako hlavný pomocník pre Egana Bernala (:ins:). Vyzeralo to, že 23-ročný jazdec spadol druhýkrát a celý čas bol s veľkým odstupom za centrom.

Sivakov:

Pred posledným prejazdom cieľovou rovinkou v Nice spadli ďalší jazdci. Mikel Nieve (:mts:), Richie Porte (:tfr:), Andrey Amador (:ins:), Luis León Sánchez (AST), David de la Cruz (:uae:) sa dokázali po hromadnej kolízii vrátiť do hlavnej grupy. Juhofrancúzske cesty mali jemný asfalt s množstvom bielych čiar a v kombinácii s dažďom bolo skutočne ťažké sa udržať na bicykli. Tempo bolo veľmi pomalé, ale aj napriek tomu sa už v stredných častiach pelotónu padalo.

O pár kilometrov od posledného pádu 65 km pred cieľom sa taktiež spadlo. V ďalšej z mnoho hromadných nehôd rovnováhu stratili šprintérsky favorit Caleb Ewan (:lts:), vrchársky líder tímu Mikel Landa (:bmt:) a aj Wout van Aert (:tjb:).

Všetci menovaní sa dokázali vrátiť do balíka. S menšou pomocou tímu a opätovnej výmene bicykla sa vďaka práci tímu dokázal v uliciach Nice na zadnú časť skupiny prilepiť Alaphilippe.

Sagan prvý z pelotónu na šprintérskej prémii

Na predposlednom prejazde cieľovou čiarou v Nice sa nachádzala šprintérska prémia. Tu z úniku získal Švajčiar Schär. V pelotóne si po štvrté miesto a 13 bodov prišiel Peter Sagan (:dqt:). Slovák v krátkom šprinte ukázal Trentinovi (:ccc:) či Bennettovi (:dqt:), že na tejto Tour chce získať ôsmy zelený dres.

Na druhej a poslednej vrchárskej prémii bol prvý Schär pre Gautierom. Keďže Schär aj Grellier získali na dvoch prejazdoch rovnaký počet bodov, tri. Dres s červenými bodkami mal získať ten, kto skončí na lepšej priečke v etape.

Tempo sa spomalilo po dohode, pršalo a nervozita pokračovala

Na 98. kilometri bolo po úniku. Pelotón bol kvôli nespočetnému množstvu pádov dosť rozťahaný. Vpredu sa jazdci dohodli na jemnom tempe. Jasným gestom ukázal žiadosť o výrazné upokojenie tempa veľmi rešpektovaný jazdec pelotónu Tony Martin (:tjb:). Stále pršalo. Podmienky etapy sa ponášali na tie, na ktoré sme zvyknutí v poslednom dni marcového etapáku Paríž – Nice. Tam každoročne posledná etapa v okolí Nice ponúka atraktívne preteky, dnes však nechcel nikto riskovať viac, ako bolo rozumné.

Spadli aj šprintérski favoriti Giacomo Nizzolo (:ntt:) a Caleb Ewan (:lts:). Kvôli následkom pádu strácal Talian minútu a dvoma kolegami sa doťahoval na čelo, čo sa mu podarilo po spomenutom spomalí tempa. Ewan bol pri vstupe do poslednej päťdesiatky kilometrov mimo, strácal až štyri minúty.

47 km pred cieľom dostal defekt írsky majster Sam Bennett. Pri dohodnutom miernom tempe sa ale dokázal nalepiť na čelo a dostal šancu vypracovať si šancu na etapový triumf.

Na méte 46 km pred páskou zatlačil až tím Astana. Stalo sa to na klesaní, ale paradoxne na to doplatil líder ich stajne Miguel Ángel López (AST). Kolumbijčan sa stihol pri šmyku odpútať z pedálov, ale hlavou narazil do dopravnej značky v pomerne nízkej rýchlosti. K Frailemu (AST) ešte prišiel Roglič (:tjb:), ktorý opäť výrazne prosil, aby sa išlo opatrne. López sa musel vracať do pelotónu, našťastie mohol pokračovať.

Do pelotónu sa vďaka tímu Lotto Soudal vrátil Caleb Ewan (:lts:). Využil ďalšie spomalenie po incidente Lópeza. Do hry sa vrátil aj Amador. Vyzeralo to, že sa pôjde v miernom tempe a všetko to vyzeralo, že etapa sa skončí hromadným špurtom. Dlhé kilometre smerujúce k poslednej sekcii stúpaní sa išlo tak, ako by bola etapa „neutrlizovaná“. Ďalší pád poznamenal i tím Jumbo-Visma, Geroge Bennett neubrzdil a „ustlal“ si na zemi. 25 kilometrov do cieľa nás čakala už len rovinka.. Do čela sa dostávali šprintérske tímy a vyvrcholenie prvej etapy bolo na spadnutie.

Došlo k šprintu, radoval sa odolný Kristoff

V tento moment prišlo veľmi rozumné rozhodnutie od organizátorov. Posledné tri kilometre boli neutralizované a jadzci na celkové prvenstvo mohli vyvesiť nohy a neriskovať zmätky v dojazde. Presne na tejto značke prišiel ďalší hromadný pád, kde boli desiatky jazdcov, medzi nimi i Pinot (FDJ). Hektický záver nádherne využil nórsky viking Alexnader Kristoff (:uae:), ktorý skvelo zakceleroval a porazil všetkých favoritov.

Druhé miesto získal svetový majster Mads Pedersen (:tfr:), ktorý ukázal, že mu náročné šprinty sedia. Tretí bol Cees Bol (:sun:). Peter Sagan (BOH) v závere nenabral takú rýchlosť, ako jeho protivníci. Bol približne na rovnakej línii ako Kristoff, ale ten vystihol správny moment a nastúpil. Skončil ešte za štvrtým Samom Bennettom (:dqt:).

Cieľová páska a Alexander Kristoff:

Kristoff získal vo veku 33 rokov 80. profesionálne víťazstvo. Pridal ho k jeho najväčším úspechom na Okolo Flámska a Miláno – San Remo. Na Tour de France vyhral už štyri etapy, vrátane najslávnejšej šprintérskej skúšky na Elyzejských poliach v 21. etape roku 2018.

Reakcie a vyjadrenia všetkých podstatných aktérov etapy nájdete v samostatnom článku na tomto odkaze

Výsledky 1. etapy Tour de France 2020:

1.Alexander Kristoff (Nor):uae:3:46:23
2.Mads Pedersen (Den):tfr:
3.Cees Bol (Ned):sun:
4.Sam Bennet (Irl):dqt:
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Elia Viviani (Ita)COF
7.Giacomo Nizzolo (Ita):ntt:
8.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM
9.Anthony Turgis (Fra)Total Direct Energie
10.Jasper Stuyven (Bel):tfr:

Celkové poradie:

1.Alexander Kristoff (Nor):uae:3:46:23
2.Mads Pedersen (Den):tfr:0:00:04
3.Cees Bol (Ned):sun:0:00:06
4.Sam Bennet (Irl):dqt:0:00:10
5.Peter Sagan (Svk)BOH
6.Elia Viviani (Ita)COF
7.Giacomo Nizzolo (Ita):ntt:
8.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM
9.Anthony Turgis (Fra)Total Direct Energie
10.Jasper Stuyven (Bel):tfr:

 

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár