COVID-19 na Tour de France: „Každá etapa môže byť posledná.“ Menili sa pravidlá, dva prípady v Lotto Soudal

COVID-19 na Tour de France

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Okrem favoritov či zaujímavej trase sa rieši najmä COVID-19 na Tour de France. Pravidlá sa museli na poslednú chvíľu pred pretekmi zmeniť po nevôli viacerých tímov. Najslávnejšia cyklistická udalosť je kvôli „druhej vlne“ vo Francúzsku a novým denným prírastkom v neustálom ohrození od hromadného nakazenia jazdcov v pelotóne aj mimo neho. To by bola pre preteky veľká rana, ale pri stále veľkom množstve divákov pri trati sa dajú nové prípady, nanešťastie, očakávať.

Pár dní po vydaní bezpečnostných pravidiel na Tour de France sa organizátori rozhodli ho zmierniť. Zrušilo sa pravidlo, že pri dvoch prípadoch v tíme (zamestnancov i jazdcov) odíde celý tím z pretekov. Vylučovať sa malo pri testom potvrdených nálezoch, ale aj pri príznakoch nákazy ako kašeľ alebo prechladnutie.

Riziko falošne pozitívnych testov je však vysoké. To sa ukázalo na nedávnej Bretagne Classic, kde kvôli mýlnemu poplachu musel celý tím BORA – hansgrohe odstúpiť. Ukázalo sa, že Oscar Gatto infikovaný nebol. ASO – spoločnosť stojaca za Tour de France – nechce riskovať zbytočné vyhadzovanie celých tímov. Teraz budú tímy nútené odstúpiť pri dvoch prípadoch jazdcov.

Jazdci a personál sa budú nachádzať v rozličných „bublinách“. Jazdci budú testovaní pred a po každej etape.

Šéf tímu Bora Ralph Denk sa sťažuje na nedostatočné vymedzenie pravidiel ohľadom koronavírusu. Na to doplatil jeho tím. Volá po zavedení presných štandardov.

Dvaja zamestnanci v Lotto-Soudal

Tím Lotto-Soudal riešiť problém vo svojom personále. Dvaja členovia tímu, nie však jazdci, vrátili „nie negatívny“ test na koronavírus. So svojimi spolubývajúcimi z hotela sa vracajú domov, do izolácie.

Posledné dni boli všetci jazdci a členovia štábu a personál tímu niekoľkokrát testovaní na COVID-19. Jedna séria testov odhalila dva prípady v belgickom tíme Lotto-Soudal. Jeden je potvrdený, jeden iba podozrivý, preto oficiálne stanovisku tímu hovorí o dvoch „nie negatívnych“ testoch.

„Bezpečnosť zostáva prioritou číslo jeden. Preto sme domov poslali nielen dvoch zamestnancov, ale aj ich spolubývajúcich. Po mnohých mesiacoch intenzívneho tréningu sme v Lotto Soudal stále odhodlaní, aby sme na Tour získali dobré výsledky. Dufam, že títo dvaja ľudia sa rýchlo vyliečia a že Tour sa dostane do Paríža so zdravými jazdcami v pelotóne,“ znie stanovisku tímu, ktoré citoval Sporza.

Dumoulin prosí fanúšikov o rúška

Jazdec a favorit na víťazstvo v Tour de France Tom Dumoulin (:tjb:) upozorňuje masy ľudí, ktorí sa postavia k francúzskym cestám.

„Normálne sa nám fanúšikovia páčia, ale teraz riskujete šírenie vírusu v pelotóne. Je to zložitá situácia, nikdy nemôžete zaručiť bezpečnosť na 100 percent. Moja správa pre fanúšikov znie: keď prídete na Tour, vždy noste masku alebo rúška. To by malo byť povinné. V hoteli, na štarte a v cieli to bolo super [hovorí o Critérium du Dauphiné, pozn. red.]. Ale na kopcoch to bolo iné. Asi polovica fanúšikov nemala masku a, samozrejme, kričali na nás. Dúfam, že na Tour to bude lepšie usporiadané,“ povedal Dumoulin podĺa Wielerflits..

Tony Martin, hovorí že hrozba COVID-19 na Tour de France je veľká:

„Obavy, že preteky budú prerušené, sú tu. Visí nad nami Damoklov meč, každá etapa môže byť posledná. Radšej by som išiel preteky bez divákov. Nie som odborník, ale nemôžem posúdiť, ako je rozdelených 5-tisíc ľudí na štarte a v cieli [to je povolený počet vo Francúzsku, pozn. red], ale zdá sa mi to ako vysoký počet,“ uviedol Tony Martin pre Wielerflits.

Červené zóny vírusu vo Francúzsku (štartuje sa na juhu v Nice):

 

Zdroj: wielerflits, sporza

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár