Po pozitívnom teste na COVID-19 je jazdec BORA – hansgrohe negatívny

Bora - hansgrohe

zdroj: twitter.com/sticky_bottle

Jazdec tímu BORA – hansgrohe, ktorý bol pozitívne testovaný na COVID-19 pred pretekmi Bretagne Classic, bol o 19 hodín testovaný s negatívnym výsledkom. Kvôli nemenovanému jazdcovi musel tím opustiť utorňajšiu klasiku ešte pred štartom.

Všetci jazdci a personál tímu boli neskôr testovaní s negatívnymi výsledkami na COVID-19. Nie je to prvýkrát v posledných dňoch, čo sa najprv pozitívny test o niekoľko hodín ukázal ako neplatný. Negatívne výsledky po náleze vírusu mal napríklad Hugo Houle (AST).

Šéf tímu Ralph Denk:

„Vyzerá to tak, že moje predpovede sa naplnili. Je známe, že PCR testy majú nejaký priestor pre chyby a to pravdepodobne zapríčinilo falošne pozitívne výsledky. To samo o sebe by nebolo problém, ak by existovali okamžité riešenia, možnosť hneď otestovať pozitívny výsledok. V dopingovom systéme tu sú A a B vzorky, presne pre tento dôvod. Ak je A pozitívny, výsledok sa ešte skontroluje na B vzorku. Pri súčasnom testovacom systéme UCI neexistuje žiadna verifikácia. Antidopingové laboratória sú naviac akreditované, kde sa dodržujú určité štandardy. To by bol tiež možný prístup,“ povedal Ralph Denk na pre bora-hansgrohe.com.

„Hovoríme tu o jazdcoch, ktorí sa na preteky pripravujú týždne a mesiace a potom nemôžu štartovať kvôli falošne pozitívnym výsledkom. Dnes sme stiahli celý tím z World Tour pretekov. Stratili sme body, ale aj mediálny priestor a základy, na ktorých sú položené naše záväzky so sponzormi. Zdravie všetkých by malo byť prednejšie, stále však to je  znepokojivé, že sa nehľadí na všetky aspekty. Myslím, že zmeny by sa mali udiať hneď. Od testovacej stratégie si žiadame istotu. Ak sme doposiaľ nemali problémy, za chvíľu ich môžeme mať, pretože ktorá seriózna spoločnosť by chcela investovať do takejto lotérie?“

Je pravdou, že možný výskyt falošne negatívnych testov je veľkým problémom. Nebezpečenstvo PCR testov ale spočíva aj v možnosti vrátenie falošne negatívnych hodnôt.

Tour de France štartuje už o pár dní. Organizátori francúzskej Grand Tour povedali, že pri dvoch výskytoch koronavírusu v tíme bude musieť celá zostava preč. Cyklistika bude prežívať od 29. augusta ťažkú skúšku. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že je skutočne pripravená.  Na francúzskom šampionáte sme v cieli videli množstvo ľudí, dokonca aj bez ochrany tváre. Visí nad každou etapou Tour otázka, či to nebude posledný deň?

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár