Kristoff, Sagan, Pedersen a ďalší reagujú na 1. etapu Tour de France 2020

Tour de France 2020
Kristoff

zdroj: twitter.com/cyclecollective

1. etapa Tour de France 2020 bola všetko, len nie obyčajná. V nezvyčajnom roku sa úvod prvej Grand Tour sezóny niesol v nespočetne veľa pádoch, defektoch, až to všetko vyústilo do toho, že jazdci v druhej polovici „neutralizovali“ etapu a išli veľmi pokojné tempo. Pršalo takmer celý deň. Na záver to bol mimoriadne chaotický šprínt. V ňom ukázal svoje majstrovstvo takýchto finišov Alexander Kristoff (:uae:) a vedie Tour de France. Predbehol prekvapivých mužov prvej trojky Madsa Pedersena (:tfr:) a Ceesa Bola (:sun:). Peter Sagan (BOH) skončil piaty.

Vďaka desiatim bonusovým sekundám v cieli sa Kristoff stal prvým držiteľm žltého dresu na tohtoročnej Tour de France, ktorá sa netradičné koná na konci augusta. Ak takéto počasie v kombinácii s kopcovitou trasou bude pokračovať, dočkáme sa priebehu, akým sú známe iné Grand Tours Vuelta či Giro.

Prostredníctvom vyjadrení po etape vám prinášame sumár hlavných bodov 1. etapy Tour de France 2020.

Alexander Kristoff po výhre na Tour de France (:uae:):

Kristoff Tour de France 1. etapa
Cieľové emóce Kristoffa | zdroj: twitter.com/VeloUK

„Vždy som snil o žltom drese a teraz sa mi tento sen splnil. Nemôžete si priať lepší štart. Máme tím vrchárov a nemyslel som na vyhrávanie šprintov, aspoň nie tak skoro. Cítil som sa ale veľmi silný v posledných kilometroch, keď som sa blížil na čiaru, vedel som, že zvíťazím. Bol to úžasný pocit. Som hrdý na to, čo som  dokázal. Chalani ma držali v bezpečí počas etapy, ale vo finálnych kilometroch som bol na to sám. Našiel som si ale dobré koleso.“

„Sedel som na kolese Sagana dosť dlhú dobu. Potom som bol zablokovaný, ale videl som Ceesa Bola štartovať napravo a nasledoval som ho. Videl som, že spomaľoval, ale stále mal nohy, tak som nastúpil. Bol to pre mňa úžasný moment. Príprava na Tour neprebehla ideálne. Pred pár dňami som spadol. Vo veku 33 rokov je to pre mňa ale úžasná chvíľa. Znamená to veľa pre moju kariéru a deti,“ povedal Nór v oficiálnom rozhovore po pretekoch.

Peter Sagan (BOH) – 5. miesto:

Bora - hansgrohe Tour de France
Peter Sagan v novom drese Bora – hansgrohe s Danielom Ossom | zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

„Bola to veľmi ťažká etapa so šialeným finále. Posledných 5 kilometrov sa išlo do protivetru, balík bol veľmi nervózny, veľký neporiadok. Takéto šprinty s vetrom sú vždy lotériou a myslím si, že často potrebuje šťastie,“uvádza Saganove slová tlačová správa Bora – hansgrohe.

Keďže Sagan vyhral šprintérsku prémiu v pelotóne za 13 bodov, s 29 bodmi na konte je obľúbenej bodovacej súťaži na treťom mieste. Druhý je Mads Pedersen s 30 bodmi a Kristoff má 50 za víťazstvo. Nór bude mať zajtra žltý dres. Dúhový dres svetového majstra Pedersena je vzácnejší ako zelený a ten bude práve nosiť tretí muž poradia Sagan. Ukázal, že má chuť získať svoj ôsmy triumf v šprintérskej súťaži.

Mads Pedersen (:tfr:) – majster sveta, druhé miesto:

Mads Pedersen na Okolo Poľska 2020
Mads Pedersen | zdroj: tourdepologne

„Je to veľmi pekné začať moju prvú Tour práve takto. Jediné, čo som si ešte mohol želať, bolo víťazstvo. Moji spolujazdci mi poskytli skvelý rozbeh šprintu a skoro sme to dotiahli do konca, takže musím byť šťastný. Druhé miesto je skvelý výsledok, ale výhra by bola krajšia. Jazdím, aby som vyhrával. Bolo pekné vidieť, že pelotón bol spolu, aby predišiel zbytočným rizikám na zjazdoch,“ vyhlásil 24-ročný Dán pre oficiálnu stránku pretekov.

Cees Bol (:sun:) – 3. miesto:

„S ohľadom späť som začal šprintovať trochu skoro, ale musel som ísť naplno a Kristoff bol proste rýchlejší. Celkovo som vlastne spokojný, že som bol medzi najlepšími a vzrástlo mi kvôli tomu sebavedomie. Nie som celkom sklamaný z tretieho miesta. Sú to moje prvé preteky po dlhej dobe, navyše je to moje prvé pódium na Tour de France. Teraz sa môžeme pozrieť späť, a zhodnotiť, čo vylepšiť v ďalších šprintoch,“ znie tlačové vyhlásenie na stránke Team Sunweb.

Tom Dumoulin (:tjb:) – favorit na celkové poradie:

„Bola to zložitá prvá etapa. Ale bolo to cez čiaru? Nie. Nemyslím si, že tu [v Nice, pozn. red,] pršalo počas posledných štyroch mesiacov. Napokon sme urobili dobrú vec s neutralizáciou etapy,“ povedal spolulíder zostavy Jumbo-Visma, ktorá najviac upokojovala tempo na hladkom asfalte. Citoval ho holandský server AD.nl.

Ako však Jumbo-Visma spomaľovala, Astana Pro Team chcel zatlačiť. Nešťastne sa im to vyplatilo. Ich líder Miguel Ángel López (AST) prebrdzil zákrutu a hlavou udrel do dopravnej značky. Kolumbijčan mohol pokračovať a vrátil sa do pelotónu.

Miguel Ángel López (AST):

„Dážď urobil etapu veľmi ťažkou. V druhom kole som narazil na klesaní, trafil som značku. Našťastie, neprivodil som si žiadne vážne zranenia. Mohlo to byť oveľa horšie. Bol som schopný etapu dokončiť  a teraz sa chcem zotaviť, keďže zajtra budeme mať ťažkú etapu,“ cituje 26-ročného vrchára oficiálna stránka tímu.

Na ťah Astany sa sťažuje Luke Rowe (:ins:), člen tímu INEOS Grenadiers. Ich vrchár Pavel Sivakov (:ins:) dnes dvakrát nepekne spadol a etapu dokončil s veľkou stratou.

Luke Rowe (:ins:):

„Deň, kedy tu konečne pršalo, bola cesta ako ľad. Myslím, že aspoň polovica tímov dnes spadla. Našťastie to máme za sebou. Chcel by som pochváliť všetky tímy, okrem Astany, ktorá chcela zatlačiť na klesaní. Vo výsledku, ich líder narazil. Vyzerali ako hlupáci. Nechcel som zrýchlenie v pelotóne, chcel som len vytvoriť tempo. Ak ste sa dotkli bŕzd, spadli ste. Nemám problémy s dažďom, ale cítil som sa, ako by som jazdil na mydle,“ povedal Rowe pre Cyclingnews.

Pavel Sivakov (:ins:):

„Nedalo sa čakať horší štart na mojej prvej Tour de France. Dve tvrdé pády za sebou. Narazil som na bok a koleno, ale stále som v pretekoch na našom boji za žltým dresom,“ napísal Rus na Twitteri.

Na záver, tesne po značke troch kilometrov do cieľa, sa udial hromadný pád. Stalo sa tak v ochrannej zóne a vtedy sa pre každého bral rovnaký čas, ako čas skupiny, v ktorej na tejto méte bol. Na zemi sa okrem iných ocitol francúzska nádej na víťazstvo celej Tour Thibaut Pinot (FDJ). Pomaly došiel na pásku.

Šéf tímu FDJ, Marc Madiot (FDJ):

Pinot s tímom v cieli | zdroj: twitter.com/GroupamaFDJ

„Thibaut sa vyhýbal pádom, až ku hranici troch kilometrov. Ukazuje to, že ak aj v ochrannej zóne troch kilometov skĺznete, proste spadnete. Išiel ako chlapec, ktorý vo finále pretekov spadol. Bol preto mrzutý a rozrušený. Ale po dobrom spánku v noci by mal byť zajtra v poriadku. Nie je jediný v tíme, ktorý sa ocitol na zemi. Dúfam, že to pre každého dopadne dobre,“ citujú ho francúzske periodikum L’Equipe.

Je až prekvapivé, že nikto po desiatkach pádoch neodstúpil. Jedine John Degenkolb (:lts:) dnes etapu nedokončil v časovom limite a preteky predčasne opustil hneď po prvom dni.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár