2. etapa Tour de France 2021 preview: Bretónska výzva

Tour de France 2021
2. etapa Tour de France 2021

zdroj: Patrick GIRAUD (+foto,filter)

Mur de Bretagne opäť otvorí cestu klasikárom, aby triumfovali. Aj 2. etapa Tour de France 2021 sa skončí výbušným kopcom vo finále. Julian Alaphilippe posilnený žltým dresom by mal opäť predviesť svoju show, lenže Primož Roglič a Tadej Pogačar sa tiež chcú prihlásiť o slovo.

V úvodnej etape sa udiali dva veľké hromadné pády, ktoré zvýšili nervozitu v pelotóne. Po úspešnom útoku na poslednom stúpaní zvíťazil majster sveta Julian Alaphilippe, druhé miesto bral s odstupom Michael Matthews a tretie Primož Roglič.

nedeľa 27. júna 2021
Dĺžka
: 183,5 km
Profil: zvlnený, 2150 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:10, Perros-Guirec
Predpokladaný dojazd: ~17:40, Mûr-de-Bretagne Guerlédan

2. etapa Tour de France 2021 live – vysielanie naživo:

2. etapa Tour de France 2021 – trasa

Pelotón sa stále nachádza v Bretónsku, na najväčšom polostrove Francúzska na severozápade krajiny. Z prímorského 100-tisícového mesta Perros-Guirec sa prechádza smerom na juh okolo pobrežia, cez krátke pahorky Armorského masívu. Na štarte sa prejde okolo Ploumanac’h, ktorá je jednou z najkrajších dediniek celého Francúzska.

Ploumanac'h - Phare de Men Ruz (43027256835)

Po 183 km sa skončí v Guerlédan, na kopci Mûr-de-Bretagne. Stena je súčasťou okruhu a prejde sa dvakrát. Krátke stúpanie sa na TdF objaví štvrtýkrát, v predošlých prípadoch na ňom vyhrali Cadel Evans (2011), Alexis Vuillermoz (2015). Naposledy sa na „stene Bretónska“ presadil Dan Martin v roku 2018.

2. etapa Tour de France 2021 – profil:

2.etapa Tour de France 2021
2. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Celá etapa sa nesie vo zvlnenom štýle a niekoľkých kategorizovaných kopcov nie dlhších ako 2 kilometre. Po 72 km príde na rad štvorkový Côte de Sainte-Barbe (900 metrov – 6,6%) a už o 13 km jediná šprintérska prémia dňa v meste Plouha. Zobrať by si ju mal ustálený malý únik, za ním sa môže bojovať o zvyšné body.

Cez Côte de Pordic (2,1 km – 3%) sa jazdci dostanú na ťažšiu časť dňa s nezrovnanou časťou. Na finálny okruh sa príde 18,3 km pred cieľom cez krátku prémiu v cieľovej obci Côte du village de Mûr-de-Bretagne (1,6 km – 4,1%). Onedlho sa príde aj na hlavný chod dňa, prvýkrát sa ochutná Mûr-de-Bretagne (2 km – 6,9%).

V okruhu sa príde na malý výbežok a následnú dlhšiu klesajúcu časť až pod cieľový výstup. Príjazd je pomerne jednoduchý, na dvojici zákrut v obci sa bude bojovať o pozície, ale cieľ je hlavne o excelentných nohách.

Mûr-de-Bretagne (2 km – 6,9%) sa dá rozdeliť na prvú, ťažšiu časť s percentami nad 9%. Pôjde o poriadny test nôh hneď od začiatku, po ktorom je v druhom kilometri dôležité ušetriť si niečo na bolestivý príjazd na pásku. Preteká sa na pomerne širokej ceste, takže pôjde o nefalšovaný silový súboj explozívnych vrchárov a puncheurov.

Počasie: predpovedá sa dážď

2.etapa Tour de France 2021
zdroj: letour.fr

Protivietor o rýchlosti 5 km/h neurobí veľkú škodu. Všetko však môže zhoršiť dážď, ktorý sa s malou pravdepodobnosťou predpovedá.

2. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Taktika na druhý deň je jasná – držať sa bezpečne v pelotóne, až sa každý dostane na Mur. Etapa nie je selektívna a i dobrý pokus na prvom prejazde cieľom by mal byť chytený tímami, ktoré majú vo svojom drese jasných favoritov.

Julian Alaphilippe (:dqt:) je v posledných rokoch pánom podobných kopcov – krátkych a strmých. Jeho forma je výborná a vieme, ako Julian reaguje na podobné momenty v žltom drese. Rád by získal bonusové sekundy a živil nádej na celkové poradie, kým môže. Francúz je favoritom číslo jeden.

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe. © A.S.O./Pauline Ballet

Primož Roglič (:tb:) sa za posledné roky vypracoval na hotového univerzála, ktorý má poriadny dynamit v nohách. Klasikárske koncovky Slovincovi problém nerobia, ba naopak. 31-ročný jazdec má šancu získať bonusové sekundy v cieli (10 – 6 – 4) a už od začiatku budovať svoju pozíciu v celkovom poradí. Roglič vyhrával na podobných koncovkách na Paríž  – Nice tento rok, zaskvel sa aj na oveľa ťažšom Valónskom šípe.

Stage 6 Paris - Nice 2021 Primož Roglič
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

Wout van Aert (:tjb:) je kolegom Rogliča, ktorý je aj zároveň jediným faktorom, ktorý ho môže limitovať. Belgický majster by mal mať výbušnosť i vytrvalosť, možno však viac prehovorí tímová stratégia v prospech Rogliča.

Tadej Pogačar (:uae:) sa zaplietol do stíhania Alaphilippa v predošlej etape, ale zjavne ešte nerozbalil svoje zbrane. 22-ročný obhajca titulu by si mal ešte viac vylepšiť pozíciu a nasledovať kroky Rogliča, možno ho aj poraziť v dlhom súboji až na čiaru. Slovinec má v tíme aj Marca Hirschiho (:uae:), o ktorom platí rovnaká výhrada ako pri Van Aertovi.

Tadej Pogačar Tour de France 2021
Tadej Pogačar je v bielom drese. © A.S.O./Pauline Ballet

Van der Poel rozšíri hranice, Ineos sa spolieha už len na dvojicu

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) už nebude v špeciálnom drese inšpirovaným svojím starým otcom Raymondom Poulidorom. Navyše, v predošlej etape nevyzeral úplne najlepšie. Musí sa z nej ponaučiť a vypracovať si lepšiu pozíciu pred cieľom. 26-ročného fenoména netreba zatracovať, je len na svojej prvej Grand Tour a každým dňom môže rozšíriť svoje limity.

Mathieu van der Poel 1. stage Tour de France 2021
Van der Poel. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Z lídrov INEOS Grenadiers ostal v dosahu celkového poradia len Geraint Thomas (:ins:) a Richard Carapaz (:ins:). Na explozívnych kopcoch má lepšie prednosti druhý menovaný Ekvádorčan. Porte i Geoghegan Hart stratili niekoľko minút, mali by byť hlavne pomocníkmi.

A čo odolní šprintéri a puncheuri?

V dobrej forme na stúpaniach sa nachádza Michael Matthews (:bex:), ktorý si môže prísť po ďalšie desiatky bodov do súťaže o zelený dres. Aj druhá etapa je klasifikovaná ako „rovinatá“, takže cieľ má plný počet bodov – 50. Austrálčan má potrebnú výbušnosť, aj keď vo vytrvalostnom silovom špurte nemusí patriť k najlepším. Podobným príkladom jazdca je aj Sonny Colbrelli (:tjb:). Pre talianskeho majstra však môže byť stena až príliš ťažkým orieškom.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Jack Haig (TBV) skončil na výbornom štvrtom mieste. Austrálčan na Mure nájde dokonca lepšie sklony na to, aby ukázal, že je naozaj v životnej forme. Ukazoval ju na Dauphiné.

Zarezávať budú aj čistí puncheuri, medzi ktorých patria napríklad Benoit Cosnefroy (ACT), Michael Woods (:isn:), alebo Dylan Teuns (:tjb:). Vo forme sa nachádza aj nestarnúci Alejandro Valverde (MOV). Motiváciu nemusí hľadať bretónsky rodák David Gaudu (FDJ). Dobrý protiútok na Alaphilippa skúšal Pierre Latour (TotalEnergies), ktorý bol zároveň druhý pred troma rokmi.

Alejandro Valverde 6. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Alejandro Valverde. Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Z favoritov druhého sledu vyberáme mená ako Bauke Mollema (:tfr:), Simon Yates (:bex:), Esteban Chaves (:bex:), Alexej Lucenko (AST), Jakob Fuglsang (AST), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Warren Barguil (Arkéa-Samsic).

Sagan bol na Mure už ôsmy, teraz však môže len prekvapiť

Peter Sagan do Deceuninck - Quick-Step
Peter Sagan. © Fabio Ferrari/LaPresse

V roku 2018 skončil Peter Sagan (BOH) na výbornej ôsmej priečke, keď sa udržal s vrchármi. Tentokrát sa vzhľadom na jeho nedávne výsledky na dvojkilometrových finišoch neočakáva podobný dokonalý výkon. Slovák by mal ušetriť sily na nasledujúci šprint.

Samozrejme, predpokladáme, že Slovák ani nikto z menovaných nemá vážnejšie následky po dvoch tvrdých hromadných pádoch z úvodu pretekov.

Favoriti 2. etapy TdF

★★★★ Alaphilippe
★★★ Roglič, Pogačar, Gaudu, Haig
★★ Matthews, Latour, Woods, Carapaz, Van der Poel
★ Lucenko, Cosnefroy, Mollema, Higuita, Thomas, Benoot, Van Aert, Hirschi, Fuglsang, Colbrelli

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár