2. etapa Tour de France 2022 patrí Jakobsenovi, van Aert ide do žltého

Tour de France 2022
2. etapa Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/Arkea_Samsic/status/1

2. etapa Tour de France 2022 si pre pretekárov pripravila rovinatú prehliadku Dánskom, ktorá vyvrcholila veterným finále v Nyborgu. Hlavným korením bol veterný prejazd po najdlhšom vysutom moste v Európe Grand Belt, ktorý ale hlavné pole nenadelil. V cieli z hromadného šprintu ako víťaz vzišiel Fabio Jakobsen (:dqt:), ktorý porazil Wouta van Aerta (:tjb:). Na treťom mieste finišoval Mads Pedersen (:tfr:). 

Holandský rýchlik Jakobsen tak zažíva potvrdenie fenomenálneho comebacku po takmer život ohrozujúcej kolízii na pretekoch Okolo Poľska 2020. Novým priebežným lídrom starej dámy sa stal tesne Wout van Aert, ktorý sa stáva aj držiteľom zeleného dresu. Na tohtoročnej Tour si pripísal už dve druhé miesta. Peter Sagan sa v závere snažil minimalizovať straty na najkomplexnejšieho cyklistu sveta v boji o zelený dres, no na viac ako 6. mieste to nestačilo.

2. etapa Tour de France 2022 – priebeh

Profil:

https://www.letour.fr/en/stage-2 

Ostrý štart:

Celodenný únik

Ihneď po ostrom štarte si to do úniku namieril domáci Magnus Cort (:efn:), ku ktorému sa neskôr pridali Pierre Rolland, Cyril Barthe (obaja &B Hotels-KTM) a Sven Erik Bystrøm (:iwg:). Vytvoril sa teda 4-členný celodenný únik, ktorý ale veľa priestoru nedostal. Jazdci v pelotóne si uvedomovali, že dnešný recept na úspech sa zakladá na kontrolovaných pretekoch. Najmä kvôli možnému veternému záveru.

Magnus a bodkovaný dres

Napriek tomu, že dnešná viac ako 200 kilometrov dlhá etapa viedla naprieč Dánskom, jazdci z úniku zviedli opakovaný súboj o prvé body do vrchárskej súťaže. Najviac ich nazbieral práve Magnus Cort, ktorý sa zajtra oblečie do bodkovaného dresu najlepšieho vrchára.

Šprintérska prémia

Približne 70 kilometrov pred cieľom bola na programe šprintérska prémia. Najviac bodov (20) na nej získal Sven Erik Bystrøm ešte z úniku. Druhý skončil Magnus Cort. Z pelotónu sa najväčšia bodová porcia (15) ušla Calebovi Ewanovi (:lts:), ktorý v minišpirnte porazil Wouta van Aerta (:tjb:) a Petra Sagana (TotalEnergies). Boj o zelený dres sa tak naplno začal.

Veterných 60 kilometrov na záver

Už na méte 60 kilometrov pred cieľom začal poryv vetra naberať na sile. Preto sa mnoho tímov snažilo obsadiť hrot pelotónu, čím sa automaticky zvyšovalo pretekové tempo. Na čele zotrval už len Sven Erik Bystrøm, túžiac po červenom čísle pre najbojovnejšieho jazdca. Napokon bol pelotónom pohltený 30 kilometrov pred cieľom.

Grand Belt

Prvé metre mostu Grand Belt začali cyklisti ukrajovať 20 kilometrov pred cieľom. V tom čase vrcholil boj o čo najvýhodnejšie pozície v pelotóne. Vštko to napokon vyústilo do hromadného pádu, v ktorom sa ocitol aj priebežný líder Yves Lampaert (:dqt:). K zraneniam ale nedošlo. Nekonečné veterné kilometre pokračovali.

Fúkalo však skôr proti než z boku, preto sa hlavné pole signifikantne nedelilo.

Hromadný šprint

Etapa tak vyvrcholila hromadným šprintom, do ktorého sa dostala menej ako polovica štartového poľa kvôli hromadnému pádu 2000 metrov pred cieľovou páskou. Peter Sagan si permanentne v záverečných metroch držal koleso Wouta van Aerta, ktorý mu ale v rozhodujúcej chvíli ušiel. Z víťaztsva sa však tešil Fabio Jakobsen (:dqt:). Wout van Aert sa vďaka bonifikačným sekundám oblieka do žltého dresu lídra starej dámy.

2. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe ďalšia rovinatá etapa, záverečná v Dánsku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár