2. etapa UAE Tour 2022: Cavendish porazil Philipsena dlhým šprintom

UAE Tour 2022
Mark Cavendish UAE Tour 2022

zdroj: © Quick-Step Alpha Vinyl - ©Tim De Waele / Getty Images

2. etapa UAE Tour 2022 bola profilovo rovinatá a najlepšie by sa dala ocharakterizovať ako etapa ohňa a vody. Na jednej strane si cyklisti prechádzali veterným pieskovým peklom, na druhej strane vo veterných pasážach pretekali vychádzkovým tempom. Napokon sa finišovalo na umelo vytvorenom vlnolame v Abu Dhabi, kde zvíťazil dlhým šprintom Mark Cavendish (:dqt:). Druhý finišoval včerajší víťaz Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix). Tretí zas Pascal Ackermann (UAD).

Ako prvý začal šprintovať Sam Bennet (BOH), no napokon sa táto taktika ukázala ako nesprávna, keďže cieľ bol ešte v tom čase ďaleko vzdialený. Írsky rýchlik napokon neskončil ani v top 10.

2. etapa UAE Tour 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=9800&y=2022&e=02

Piesočná metelica odštartovala

Už v štartovacom bode etapy sa vedelo, že dnes sa cyklisti budú musieť popasovať s nepríjemným bočným vetrom a pieskom, poletujúcim azda všade. Preto od úvodu bola v pelotóne viditeľná nervozita, ktorá sa prejavila v deľbe hlavného poľa na dve skupinky. Napokon sa však spojili, no potom do celodenného úniku zaútočila trojica z tímu Gazprom-Rusvelo: Dmitry Strakhov, Pavel Kochetkov a český majster Michael Kukrle z Bánovies nad Bebravou z minulého roka. Na pelotón si dokázali vybudovať maximálne 2 a pol minúty. Jaudilo sa vo vysokom tempe a každý sa koncentroval na rozhodujúce veterné pasáže pri mori.

Vyčkávanie na záver

Tempo sa znížilo približne na méte 50 kilometrov pred cieľom, kedy pretekári prechádzali okolo mnohých kultúrnych pamiatok. Únik mal k dobru 2 minúty a bolo jasné, že práve jazdci z úniku si to rozdajú na šprintérskej prémii. Tá bola situovaná na pretekárskom okruhu Yas Marina Circuit, kde sa pravidelne jazdia preteky F1.

Šprint na okruhu F1

Šprintérsku prémiu na širokom kvalitnom pretekárskom koberci vyhral Dmitry Strakhov (Gazprom-Rusvelo). Šprintovať sa však nešprintovalo, pretekári sa sústredili na vzornú spoluprácu a najmä na veterné pasáže, ktoré sa blížili.

A presne na veternejšej pasáži etapy popri mori pelotón dostihol celodenný únik. Razom však pretekárske tempo pokleslo, keďže na ceste sa vytvárali piesočné jazyky. Nikto nechcel riskovať; pretekári jazdili rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu.

Pretekárske „voľno“

Približne 30 kilometrov pred cieľom v pelotóne zavládla absolútna pohoda a vychádzkové tempo. Na čele nikto nechcel pracovať. Miestami hlavné pole pripomínalo skupinu rekreačných cyklistov, ktorí sa rozhodli pre skupinovú jazdu. Nechýbala ani vrúcna konverzácia medzi jazdcami z rôznych tímov. Dôvodom bol silný protivietor.

Návrat k ozajstnej cyklistike

Tempo sa zvýšilo 23 kilometrov pred cieľom, kedy pelotón prešiel ľavotočivú zákrutu, a teda smer vetra sa hneď zmenil z protivetra na bočný.

Taktiež sa vytvorili šprintérske vlaky jednotlivých tímov, ktoré doviedli svoje šprintérske esá v bezpečí až do záverečného kilometra. Menšie technické problémy mali však šprintéri Max Kantner (MOV) a Rudy Barbier (:isn:). Rýchlo ich ale vyriešili a vrátili sa včas do balíka.

Žáverečný šprint

Najlepšiu pozíciu mali Arnaud Démare (FDJ) a Sam Bennet (BOH). Tí však túto výhodu nedokázali zúžitkovať. Síce Sam Bennet začal šprintovať ako prvý, bolo to príliš skoro. Hneď po pár metroch sa na jeho chrbát nalepil Mark Cavendish (:dqt:), ktorý predviedol krásny dlhý šprint až na cieľovú pásku, ktorú preťal ako prvý. V záverečných metroch mu ešte pohrozil včerajší víťaz Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), no trajektóriu do cieľa mal o pár centimetrov dlhšiu, preto skončil na druhom mieste. Tretí skončil Pascal Ackermann (UAD)

2. etapa UAE Tour 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 3. etapa UAE Tour – časovka jednotlivcov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár