2. etapa Vuelta 2020: Soler vyhral po ďalšej tvrdej akcii

Vuelta a España 2020
2. etapa Vuelta a Espaňa 2020 Marc Soler

zdroj: twitter.com/cyclecollective

2. etapa Vuelta 2020 sa opäť išla v tvrdom duchu. Na kopcovitej trase vyhral Marc Soler (MOV). Na poslednom stúpaní dňa sa išlo tvrdé tempo, nasledovali aj útoky favoritov. Na klesaní víťazný Španiel predviedol dobre načasovaný útok a prišiel si po prvé víťazstvo na Grand Tours. Primož Roglič (:tjb:) sa po včerajšej víťaznej vrchárskej etape udržal v červenom drese pre celkového lídra.

2. etapa Vuelta a Espaňa 2020 mala 151,6 km. Začínala na severe Španielska v regióne Navarra. Mesto Pamplona známe z úteku pred býkmi otvorilo druhý deň poslednej Grand Tour. Jej koniec prišiel v dedinke Lekunberri. Na trase sa nachádzali tri stúpania, pričom najdôležitejším z nich bolo Alto de San Miguel (9,4 km – 7,9%). To vrcholili 17 km pred cieľom. Pred ním sa ešte musel prejsť dlhý zjazd.

2. etapa Vuelta a Espaňa 2020 – profil:

2. etapa Vuelta a Espana 2020
2. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Roglič vstupoval do etapy ako líder, kolega Kuss bol vo vrchárskom drese:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Team Jumbo-Visma cycling (@jumbovisma_road),

Veľký súboj o únik

Po šiestich kilometrov sa o útok z hlavnej skupiny snažilo viacero jazdcov, ale nič nevychádzalo. Po 16 kilometri sa ďalej nastupovalo, boli tam hlavne jazdci z menších Pro tímov Caja Rural či Burgos. Záujem o brejk mal hlavne Tim Wellens (:lts:). Belgičan bol istú chvíľu sám, ale neskôr sa k nemu pridali Alex Aranburu (AST), Bruno Armirail (FDJ), Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) a Jonathan Hivert (Total-Direct Energie). Ustálené to bolo až po 40. kilometri.

100 km pred koncom mali náskok štyroch minút, ktorý ešte vyskočil na šesťminútový rozdiel, ale nie viac. Preteky najprv ovládala zostava Jumbo-Visma, ale neskôr sa na čele usadil Movistar Team.

Wellens skúsil sólo, ale neuspel

Na predposlednom stúpaní dňa Puerto de Urbasa 60 km pred koncom zaútočil na svojich kolegov z úniku Tim Wellens a vydal sa na dlhú sólovú jazdu. V doline pod kopcom mal náskok minútu na stíhací únik, ktorý na pelotón strácal tri minúty.

Za ním Movistar tlačil a na spomínanom kopci a rozdelil hlavný pelotón na dve polovice. Vpredu ostalo len 70 pretekárov, medzi nimi aj vrchár Guillaume Martin (COFL. Na úplnom chvoste etapy sa vytvorila skupina odpadlíkov. Bol v nej dvojnásobný víťaz Vuelty Chris Froome (:ins:), ktorému sa ťažko dostáva do vrcholnej formy po zložitom návrate z ťažkých zranení.

únik počas 2. etapy Vuelta a Espaňa 2020
Únik počas 2. etapy Vuelta a Espaňa 2020. foto: twitter.com/GroupamaFDJ

Preteky prišli počas 2. etapy o ďalšieho pretekára, opäť to bol člen AG2R La Mondiale. Axel Domont (:alm:) sa necítil dobre a počas etapy odstúpil. Boli to posledné profesionálne preteky Francúza, ktorý končí svoju kariéru.

35 km pred cieľom bol 29-ročný bojovník Wellens dolapený zvyškom úniku. Tak svoje šťastie vyskúšal Armirail, ale pelotón vedený aktívnym Movistartom bol už iba na minúte od nich.

Movistar do toho tlačí:

30 km pred cieľom sa na rovinatej časti rozhodol nastúpiť tím INEOS Grenadiers. Zaútočili Andrey Amador (:ins:) a Richard Carapaz (:ins:) a dostihli Aranbura (AST) zo skorého úniku, pričom o chvíľu sa dotiahli na Armiraila s náskokom 15 sekúnd na pelotón.

Veľká selekcia favoritov na Alto de San Miguel a útok Solera

Carapaz ostal v prvých 500 metroch stúpania sám a bol následne dostihnutý zriedenou hlavnou skupinou. Guillaume Martin sa tam nedostal a ďalší vrchár tak dnes stratil čas. Na kopci pokrytom betónovými blokmi pokračoval vo svojom pláne Movistar pre lídrov Masa, respektíve Valverdeho.

Na kopci odpadali z kolies Movistaru viacerí jazdci, v problémoch bol aj Tom Dumoulin (:tjb:). Ten už včera strácal čas a dnes v nevyrovnanej forme pokračoval. Španielsky celok odpáral aj ďalšieho cenného pomocníka Jumbo-Visma Georga Bennetta (:tjb:). Išlo sa veľmi tvrdé tempo.

Samostatný útok v prvej polovici kopca zasadil Luis Leon Sanchez (AST), ale 19 km pred cieľom bol chytený. V hlavnej skupine pod vrcholom ostali už len Soler, Valverde, Mas (MOV), Dan Martin (:isn:), Kuss, Roglič (:tjb:), Chaves (:mts:), Carapaz (:ins:) a Carthy (:efd:). O útoky sa snažili Carapaz i Kuss, ale neosamostatnili sa. Do cieľa ostávalo 17 km.

Na rýchlom klesaní zaútočil a osamostatnil sa Marc Soler (MOV). Na špici ho tak musel sťahovať George Bennett pre Rogliča. Novozelánďan sa dokázal dostať do hlavnej skupiny, ale Dumoulin už nie. Pri vstupe do posledných troch kilometrov mal Španiel na čele stále dobrý 25-sekundový náskok.

Na klesaní našťastie nedošlo k zrážke s koňmi:

Marc Soler vyhral 2. etapu Vuelta a Espaňa 2020:

Marc Soler dotiahol svoj útok do konca. Nezastavil ho ani dážď, ktorý sa spustil na klesaní. 26-ročný Španiel získal veľký kariérny úspech po tom, čo jeho tím výborne pracoval počas celého dňa. Mal tímovú prevahu a hneď pri prvom ťahu od Solera sa to ukázalo byť kľúčové.

V šprinte skupiny favoritov bol prvý Primož Roglič (:tjb:) a získal 6 bonusových sekúnd za druhé miesto. Ďalšie tretie miesto na týchto pretekoch si pripísal Dan Martin (:isn:). Skupinka došla s odstupom 19 sekúnd.

Po celkovom víťazstve na Paríž-Nice 2018 získal Soler druhé víťazstvo vo World Tour. Vlani ho od šance vyhrať vrchársku etapu na Vuelte odstavil tím. Katalánec sa mal obetovať pre svojho lídra Quintanu.

Celkové poradie

Primož Roglič ostáva na čele celkového poradia. Včera sa dostal do červeného dresu a drží si náskok 9 sekúnd pred Danom Martinom.

S minútovou stratou dnes do cieľa prišli jazdci ako De la Cruz, Vlasov, Großschartner,

Tom Dumoulin dnes stratil až osem minút a definitívne je mimo hry o celkové poradia. Podrobí sa tímu a bude pracovať pre Rogliča, ktorý je rok po svojom víťazstve na Vuelte opäť najväčším favoritom na triumf.

Posledné kilometre:

2. etapa Vuelta a Espaňa – výsledky:

1.Marc SolerSpaMOV3:47:04
2.Primoz RoglicSlo:tjb:0:00:19
3.Daniel MartinIrl:isn:
4.Richard CarapazEcu:ins:
5.Alejandro ValverdeSpaMOV
6.Enric Mas NicolauSpaMOV
7.Esteban ChavesCol:mts:
8.Hugh CarthyGBr:efd:
9.Sepp KussUSA:tjb:
10.George BennettNZl:tjb:

2. etapa Vuelta a Espaňa – celkové poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:8:09:41
2.Daniel MartinIrl:isn:0:00:09
3.Richard CarapazEcu:ins:0:00:11
4.Esteban ChavesCol:mts:0:00:17
5.Enric Mas NicolauSpaMOV
6.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:20
7.Sepp KussUSA:tjb:0:00:26
8.George BennettNZl:tjb:0:00:56
9.Felix GrossschartnerAutBOH0:00:59
10.Marc SolerSpaMOV0:01:04
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár