20. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Alpská rozlúčka

Giro d'Italia 2020
20. etapa Giro d'Italia 2020 preview

20. etapa Giro d’Italia 2020 je posledná alpská skúška. Posledné stúpanie dňa síce viac napovie v hádanke Kelderman, Hindley, Geoghegan Hart, ale pred časovkou sa na ňu ešte úplne neodpovie. 15 sekúnd delí trojicu. Kto sa rozlúči so šancami na ružový dres? Alebo sa dočkáme historicky najtesnejšej Grand Tour? Viac sa dozvieme v predposlednom dni Gira!

24. októbra 2020
Dĺžka
: 190 km
Profil: horský, 3716 nastúpaných metrov
Štart: 11:00 LSEČ, Alba
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Sestriere
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25



20. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

V prvom rade je potrebné povedať, že nasledujúca trasa je zmenená. Francúzske úrady pre covid-19 nepovolili vstup na Colle dell’Agnello, Col d’Izoard a k Montgenèvre. Preto sa trasa pôvodne kráľovskej etapy zmenila.

20. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

20. etapa Giro d'Italia 2020 nový profil
zdroj: giroditalia.it

Nová trasa začína v Alba a prvá polovica etapy je rovinatá, prinajhoršom do falošnej rovinky. Nachádza sa tam aj šprintérska prémia. Démare má na Sagana nedostihnuteľný náskok a keď skončí v časovom limite (čo by mal úplne v poriadku zvládnuť), ustráži si svoj cyklámenový dres.

Etapa má 190 km a viac ako 3500 výškových metrov, čiže nejde o nič úplne ľahké. Viac ako 5000 výškových metrov v pôvodnej etape by však bol už ťažší oriešok. V podstate od 100. kilometra sa začína stúpanie ku Sestriere. Stúpa sa až 32 kilometrov o štyroch percentách, ale tvrdšie je to hlavne v druhej polovici. Technickým zjazdom sa dostanú jazdci na okruh.

K lyžiarskemu stredisku v obci Sestriere sa bude stúpať ešte dvakrát, ale z opačného smeru – z dediny Cesana Torinese. Tento kopec má 6,9 km o 7,2%. Ide o pomerne nepravidelné stúpanie, na začiatku sa drží v 7 percentách, potom prejde do desiatky, aby ešte zvoľnil a pod vrcholom mal deväť percent.



20. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

20. etapa Giro d'Italia 2020 mapa
zdroj: giroditalia.it

Predpoveď hlási zamračené počasie, ale bez zrážok. Aj vo výške nad 2000 metrov nad bude príjemná teplota, okolo 15 ºC.

20. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Aká je situácia v celkovom poradí?

Wilco Kelderman (:sun:) vedie Giro d’Italia o 12 nad sekúnd na Jaiom Hindleym (:sun:) – tímovým kolegom. Ďalšie tri sekundy stráca Tao Geoghegan Hart (:ins:). 21. etape ja časovka. Tam má najviac šancí prvý Holanďan. Druhý Austrálčan je najhorší z tejto trojice v časovke, pričom Hart má väčšie  predpoklady na vyrovnanie sa Keldermanovi, ale Brit nejakú excelentnú časovku ešte neukázal.

Poradie sa však v Sestriere môže pokojne meniť. Ako?

Kelderman a najlepší mladý jazdec pretekov Hindley
Kelderman a najlepší mladý jazdec pretekov Hindley. zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Ineos musí tlačit na Sunweb

Po vypadnutí Gerainta Thomasa má INEOS Grenadiers už len šesticu mužov, kde najlepšími na stúpaniach budú Ganna, Swift a Castroviejo. Úplne najdôležitejším by však mal byť Rohan Dennis, ktorý doslova zničil skupinu na Passo dello Stelvio. Teraz sa musí postarať o oslabenie domestikov Sunwebu ako Hamiltona, Oomena. Kelderman nevyzeral byť veľmi silný v 17. etape, tak určite sa bude poľovať na neho.

Tao Geoghegan Hart (:ins:) je v životnej forme a vo veku 25 rokov na hrane triumfu Gira. Jeho výkonnosť na stúpaniach rastie, ale rovnako aj tlak v najúspešnejšom Grand Tour tíme posledných desiatich rokov.

Tao Geoghegan Hart vyhral 15. etapu Giro d'Italia 2020
Hart víťazí v 15. etape. foto: twitter.com/INEOSGrenadiers

Jai Hindley (:sun:) je azda najlepším vrchárom v hre. Jeho časovka je slabá, ale môže využiť taktickú výhodu. Stačí mu nasledovať Ineos a potom, keď prípadne zhorí plán s Keldermanom, bude musieť útočiť. 24-ročného Austrálčana sme si prvýkrát osobne všimli na Okolo Poľska 2019 a v takejto situácii rovnako nikdy nebol.

Jai Hindley
Jai Hindley. zdroj: cyklonews

Wilco Kelderman (:sun:) bude jazdiť najdefenzívnejšiu jazdu svojho života. Prvýkrát má líderský dres na Grand Tour. Jeho tím by vôbec nemal ťahať a nechať všetko na Ineos. Stačí mu byť v blízkosti Harta, ktorého by mal poraziť v časovke. 29-ročný jazdec však vyzeral byť dosť nalomený a tak sa v závere môže rozhodovať medzi Hindleym a Hartom.

Kelderman a najlepší vrchár Ruben Guerreiro. Foto Massimo Paolone/LaPresse

Ďalší kandidáti na víťazstvo v etape

Okrem boja o titul, ktorý môže nabrať legendárny status, sa budeme prizerať aj na súboj o etapový triumf. Tieto dvoje preteky sa nemusia totiž prekrývať. Pello Bilbao (:bmt:) je minútu od prvého miesta. Odolný Bask rastie a nebude s boji prednej trojice. Môže tak útočiť viac-menej bez okamžitej reakcie.

Ben O’Connor (:ntt:), Herman Pernsteiner (:bmt:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Attila Valter (:ccc:) alebo Thomas De Gendt (:lts:) sú možnosti z úniku.



  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár