20. etapa Giro d’Italia 2023: Fantastický Roglič ovládol časovku a vyhráva Giro

Giro d’Italia 2023
20. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/88/photo/1

Infarktová horská časovka jednotlivcov, ktorá rozhodla o všetkom. To bola 20. etapa Giro d’Italia 2023, ktorá končila na extrémne náročnom stúpaní Monte Lussari neďaleko Slovinska. Najrýchlejšie na tento alpský vrchol vystúpala slovinská superstar menom Primož Roglič (TJV), ktorý sa vo veku 33 rokov stáva šampiónom 106. ročníka Giro d’Italia. Gerainta Thomasa (IGD) v poslednej možnej chvíli aj napriek spadnutej reťazi porazil o 40 sekúnd. 

Dámy a páni, Primož Roglič teda k trom červeným dresom zo španielskej Vuelty pridáva aj ten vytúžený ružový, ktorý je jednoducho povedané láskou nekonečnou. Primož Roglič je štvornásobným víťazom grandtour a Taliansko sa na niekoľko hodín stáva územím Slovinska. Slávnostné vyhlásenie výsledkov je na programe po zajtrajšej rímskej etape, v ktorej sa bude bojovať už len o etapový vavrín medzi šprintérmi. Etapa je však technická a koncentrovaný treba zostať až do samotného cieľa. Môžeme ale povedať, že takzvanú nekonečnú trofej nad svoju hlavu zodvihne rodák z cyklistickej veľmoci súčasnosti – Slovinska.

20. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-20/today/profiles

Deň Američanov

Hoci sa víťazom horskej časovky nestal rodák spoza veľkej mláky, fantastický čas odjazdili viacerí Američania. Reč je o cyklistoch ako Sep Kuss (TJV), Brandon McNulty (UAD) či Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech). Favoriti na celkové poradie však jazdili oveľa rýchejšie časy.

Napínavý boj o Maglia Rosa

Z boja o Maglia Rosa prakticky hneď vypadol Joao Almeida, ktorý sa síce ocitol v horúcom kresle priebežného lídra časovky, Roglič spoločne s Thomasom ešte bojovali na trati a ich medzičasy jasne hovorili, že sa nebijú len medzi sebou o celkový triumf ale aj o víťazstvo v etape.

Čo sa týka súboja medzi prvým a druhým mužom celkového poradia, Primož Roglič od začiatku časovky jazdil rýchlejšie ako Geraint Thomas. Rodák z Walesu ale poctivo držal len pár sekundovú stratu a dlho to vyzeralo, že Thomasovi ružový dres už nikto nezoberie. Taktejto viere dopomohol aj nešťastný technický problém Primoža Rogliča, ktorému v strmej pasáži stúpania spadla reťaz. Našťastie sa mu ju podarilo okamžite nahodiť.

O tom, že Geraint Thomas stráca viac ako 29 sekúnd, sa cyklistický svet dozvedel až 700 metrov pred cieľom. Vtedy už bolo jasné, že Geraint Thomas postupne stráca pevnú pôdu pod nohami a s ňou aj ružový dres oblečený na sebe. Prejazd cieľovou čiarou tento negatívny predpoklad len potvrdil – Roglič sa stal 106. víťazom talianskeho Gira prakticky v hodine dvanástej a v zajtrajšej slávnostnej etape sa do ružového oblečie vôbec prvýkrát.

Držitelia cenných dresov

Slávnostné vyhlásenie výsledkov a dekorovanie víťazov sa bude konať zajtra v Ríme. Po 20. etape sú jasní držitelia cenných dresov. Modrý dres pre najlepšieho vrchára si odnáša Thibaut Pinot, pre ktorého je to posledné Giro kariéry. Cyklámenový dres pre najlepšieho šprintéra berie Jonathan Milan (TBV). Dres bielej farby, ktorý tradične zdobí top jazdca do 25 rokov, patrí Portugalčanovi Joaovi Almeidovi (UAD). A ten najcennejší, Maglia Rosa, si k sebe domov zoberie Primož Roglič.

20. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra 106 ročník Gira vyvrcholí slávnostnou 21. etapou v Ríme.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár