20. etapa Tour de France 2022: Van Aert najrýchlejší v časovke, Vingegaard potvrdil zisk žltého dresu

Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1550871873881313281/photo/1

20. etapa Tour de France 2022 priniesla individuálnu časovku. Na pelotón čakala najdlhšia trať od roku 2014. Profil však nebol úplne rovinatý. Posledný kilometer do cieľa si museli jazdci vyšlapať do mierneho kopca. Najrýchlejší čas predviedol Wout Van Aert (:tjb:). Celkové víťazstvo a zisk žltého dresu dnes druhým časom potvrdil  Jonas Vingegaard (:tjb:). 

Profil etapy:

zdroj: https://www.letour.fr/en/stage-20

Úvod časovky

Ešte pred štartom prišla správa, že francúzsku grand tour nedokončí Nathan Van Hooydonck (:tjb:). Ako prvý vyrazil do dnešnej etapy Caleb Ewan (:lts:) pár minút po jednej hodine poobede. Austrálčan preťal cieľ v čase 56 minút a 49 sekúnd.

Spomedzi špecialistov na individuálnu časovku vyrazil na trať medzi prvými Mikkel Bjerg (:uae:). Dán podal dobrý výkon a v cieli stanovil čas 50 minút a 22 sekúnd. Na vedúcej pozícii sa však neudržal dlho, keď ho o minútu predstihol Mattia Cattaneo (:dqt:). Talian sa tak dostal pod hranicu 50 minút.

Favorizovaný Ganna

O druhej popoludní vyrazil na trať jeden z hlavných favoritov na zisk etapového vavrínu Filippo Ganna (:ins:). Majster sveta v časovke nenechal nič na náhodu a od prvých metrov zvolil rýchle tempo. Na prvom medzičase bol o pár sekúnd rýchlejší ako jeho krajan Cattaneo (:dqt:). S pribúdajúcimi kilometrami svoj náskok postupne zvyšoval. V cieli mal Ganna (:ins:) napokon na vedúcej priečke až 43 sekúnd k dobru.

25-ročný špecialista na časovky hodil rukavicu do ringu svojim súperom a napravil si chuť po nevydarenom dni v uliciach Kodane v prvej etape starej dámy. Skvelý výkon predviedol Fred Wright (TBV). Brit bol na prvom medzičase rýchlejší ako Ganna (:ins:). Rýchlosť však neudržal, avšak cieľ preťal na výbornom štvrtom mieste.

Küng a Van Aert

Pretekármi, ktorí ešte mohli úradujúceho majstra sveta na časovkárskej trati pokoriť boli Stefan Küng (FDJ) a Wout Van Aert (:tjb:). Küng (FDJ) vyštartoval v solídnom tempe a pohyboval sa okolo času priebežného lídra. Na prvom medzičase strácal len štyri sekundy. Švajčiar však neudržal tempo a pomaly strácal dôležité sekundy. V cieli napokon figuroval s viac ako minútovou stratou.

O štvrť na päť vyrazil na trať zelený muž. Wout Van Aert (:tjb:) chcel ukázať, že má na to, aby opäť zvíťazil v časovke. Belgičan zvládol úvod etapy rýchlejšie ako priebežne prvý Talian. Wout Van Aert (:tjb:) nepoľavoval v tempe a jeho náskok na Gannu (:ins:) sa zvyšoval. Na druhom medzičase už mal takmer pól minúty k dobru. S ubúdajúcimi kilometrami Van Aert (:tjb:) nestrácal a v cieli zdolal priebežného lídra v čase 47 minút a 59 sekúnd.

Záver

Medzi favoritmi na celkové poradie boli kľúčové rozostupy vytvorené. Tadej Pogačar (:uae:) strácal tri minúty a 26 sekúnd. Takýto odstup sa v individuálnej časovke zmazať nedal. Záver patril najlepšej desiatke celkového poradia. Favoriti na celkové poradie predvádzali časy na úrovni Wouta van Aerta (:tjb:). Na čas Belgičana už nikto nenašiel odpoveď. Belgičan si pripísal v dnešnej časovke tretí etapový vavrín.

Jonas Vingegaard (:tjb:) finišoval v časovke na druhom mieste a potvrdil celkové víťazstvo na 109. ročníku Tour de France. V Paríži sa oblečie do žltého dresu. Druhé miesto v celkovom poradí patrí obhajcovi víťazstva Tadejovi Pogačarovi (:uae:). Túto dvojicu na stupňoch víťazov doplní Geraint Thomas (:ins:).

20. etapa Tour de France 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

 

Zajtra je na programe záverečná etapa starej dámy, ktorá bude tradične finišovať v uliciach Paríža.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár