20. etapa Vuelta a España 2022: Po ataku na záverečnom stúpaní zvíťazil Carapaz

Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/1568624417520979968/photo/1

20. etapa Vuelta a España bola poslednou horskou bitkou na tohtoročnej Grand Tour. Päť náročných kopcov rozdelilo pelotón. V skupinách sa jazdilo celý deň. Zaútočiť na červený dres sa pokúsil Enric Mas (MOV). Vedúci Remco Evenepoel (:dqt:) však dokázal všetky pokusy odraziť. O etapovom víťazovi sa rozhodlo na záverečnom kopci. Cieľ ako prvý preťal Richard Carapaz (:ins:).

20. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: https://www.lavuelta.es/en/stage-20

Slávnostný štart

Na pelotón dnes čakal ešte jeden deň v horách. Do etapy vyrazil krátko pred jednou hodinou po poludní. Pred sebou mal celkovo päť výstupov. Červený dres stále obliekal Remco Evenepoel (:dqt:). Beligičan mal dve minúty k dobru. Aj napriek tomu musel jazdiť pozorne.

 

Tvorba denného úniku

Od úvodných metrov sa jazdilo rýchlo a nervózne. Už na prvom kilometri trate prišli prvé pokusy o vytvorenie denného úniku. Z balíka postupne skúšalo svoje šťastie viacero pretekárov. Avšak tímy všetko pozorne kontrolovali. Na prvom stúpaní dňa sa na čele vyprofilovala sedmička pretekárov. To však neznamenalo koniec. Stále zostávali pretekári zo snahou dotiahnuť sa k unikajúcej skupine.

Hlavné pole bolo nadelené na viaceré skupiny prenasledovateľov. Tie sa dokázali v klesaní spojiť a po 60 kilometroch strácala skupina dvadsiatich jazdcov na šestku v úniku 40 sekúnd. V týchto chvíľach mal pelotón päť a pól minútové manko. Na čele figurovali Rubén Fernandéz (COF), Marc Soler (:uae:), Xandro Meurisse, Robert Stannard (obaja Alpecin – Fénix), Daniel Navaro (Burgos-BH), Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic). Na rovinatom úseku sa situácia na trati upokojila a čakalo sa na ďalší kopec.

Stíhanie úniku

Ešte pred výstupom na Puerto de Navafría atakoval z denného úniku Marc Soler (:uae:). K Španielovi sa pridal Robert Stannard (Alpecin – Fénix). Táto dvojica pokračovala vo svojej jazde a kopec zdolala ako prvá. Pôvodný únik sa spojil so stíhajúcou skupinou. Zo stíhajúcej skupiny sa o útoky pokúšalo viacero pretekárov, medzi ktorými figuroval aj Thibault Pinot (FDJ) či muž v bodkovanom drese Richard Carapaz (:ins:).

Kopec Puerto de Canencia spôsobil, že početná skupina prenasledovateľov sa spojila z unikajúcimi jazdcami. Čelo pretekov sa rozrástlo na 24 cyklistov. Pelotón s vedúcim mužom strácal takmer štyri minúty. Tesne pred vrcholom atakoval Richard Carapaz (:ins:). Ekvádorčan však náskok nezískal.

Puerto de la Morcuera

Len čo štartové pole sklesalo, začalo opäť stúpať. Tentokrát pred nimi stál 10 kilometrový Puerto de la Morcuera. Vo vedúcej skupine sa neprestalo útočiť, čo spôsobilo ďalšie selekcie. Balík viedol tím Movistar, ktorý chcel narobiť problémy Remcovi Evenepoelovi (:dqt:). Belgičan zostal v skupine favoritov sám.

40 kilometrov pred cieľom zaútočil Enric Mas (MOV), ktorý strácal v celkovom poradí dve minúty. Muž v červenom drese však nezaváhal a Španielovi nedoprial priestor. Etapu viedli Sergio Higuita (BOH), Richard Carapaz (:ins:) a Louis Meintjes (:iwg:). Trojica preťala vrchol stúpania ako prvá.

Záver

Trio na čele začalo stúpať na záverečný kopec len s malým náskokom. Skupina prenasledovateľov mala len tridsať sekundové manko a oklieštený balík len minútu a štyridsať sekúnd. Stíhajúci pretekári však postupne strácali viac a viac. Stúpalo sa vo veľmi rýchlom tempe. 15 kilometrov pred cieľom zaútočil z vedúcej trojice Richard Carapaz (:ins:). Jeho nástup zachytil Sergio Higuita (BOH). Vedúci pretekári spolupracovali a dokázali držať svoj náskok na minúte a dvadsiatich sekundách.

10 kilometrov pred cieľom rozpútal tempo v skupine favoritov Miguel Ángel Lopéz (AST). Čo spôsobilo, že manko na čelo pretekov začalo výrazne klesať. Dva kilometre pred vrcholom stúpania bol rozdiel len dvadsaťsekundový.

Tesne pred vrcholom stúpania sa na čele osamostatnil Richard Carapaz (:ins:). Ekvádorčan zvýšil svoje tempo a získal ďalšie sekundy k dobru. Záverečných 6 kilometrov absolvoval sám a svojim súperom nedal šancu. Po peknom ataku sa tak v cieli tešil z etapového triumfu. Celkovým víťazom Vuelty sa stal 22-ročný Remco Evenepoel (:dqt:).

20. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

77. ročník Vuelta a España uzavrie zajtrajšia rovinatá etapa do Madridu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár