21. etapa Giro d’Italia 2020: Historická časovka

Giro d'Italia 2020
21. etapa Giro d'Italia 2020

21. etapa Giro d’Italia 2020 ukončí druhú Grand Tour sezóny. Nie, nejde o promenádu s pohárikmi šampanského, pózovaním pred fotografmi a priamočiarym šprintom. To je pod úroveň Gira. Časovka dlhá 15,7 km má šancu nabrať legendárny status, keď Jai Hindley v ružovom drese má rovnaký čas ako druhý Tao Geoghegan Hart. V Miláne sa píše história.

25. októbra 2020
Dĺžka
: 15,7 km
Profil: rovinatá individuálna časovka, 3 výškové metre nahor, 16 nadol
Štart (prvý pretekár): 13:40 LSEČ, Cernusco sul Naviglio
Predpokladaný dojazd (posledný pretekár): ~16:30 LSEČ, Miláno (Piazza Duomo)
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

Poradie jazdcov na štarte nájdete TU



21. etapa Giro d’Italia – trasa

Zo satelitnej obci pri Miláne Cernusco sul Naviglio sa jazdci vydajú smerom na západ až do samého srdca Milána. Slávny Milánsky dóm („Duomo“) bude opäť svedkom časovky. Naposledy sa tak stalo v roku 2017. Vtedy si na poslednú chvíľu uchmatol ružový dres Tom Dumoulin.

21. etapa Giro d’Italia – profil:

21. etapa Giro d'Italia 2020
21. etapa Giro d’Italia 2020

Celkovo sa v druhom najväčšom talianskom meste prejde celkovo 10 zákrut po čisto rovinatej trase. Nejde o nič technické, nájde sa tam pár kruhových objazdov, ale tie sa prejdú priamo. Etapa je tak robená pre čistých silových časovkárov.

Medzičas sa nachádza na na 11 kilometri po šikane, odkiaľ pôjde dlhá rovina až do historického centra mesta. Podobná sekcia dvoch zákrut sa nachádza aj pred finále, kde sa pôjde aj po dláždených cestách.

21. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

21. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Predpoveď hlási príjemné bezveterné počasie. Šanca na dážď je len veľmi nízka.



21. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Na trase uvidíme dvoje preteky. Keďže sa štartuje podľa celkového poradia, len obrátene, najprv si to rozdajú ťažkí časovkárski špecialisti. Tí sú všeobecne rýchlejší a lepšie pripravení ako vrchári z prvej desiatky.

Filippo Ganna si ide po štvrté víťazstvo

Filippo Ganna (:ins:) je bezpochyby najväčším favoritom. Majster sveta zažíva fenomenálne prvé Giro d’Italia v kariére. Vyhral obe časovky a jednu vrchársku etapu. Všetky s prehľadom a dominantne. Vyhral na zjazdárskej časovke v Palerme, ale aj na dlhej kopcovitej vo Valdobbiadene. Teraz však na excelentného dráhového cyklistu čaká trasa stvorená ako pre neho – krátka a rovinatá.

Filippo Ganna 14. etapa Giro dItalia 2020
Filippo Ganna. Foto Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Veľmi ťažko sa bude hľadať konkurent. Rohan Dennis (:ins:) sa našiel ako najlepší vrchársky domestik pretekov, ale lepší je v hodinových výkonoch. Teraz sa predpokladá len niečo okolo  17 minút čistej jazdy. Victor Campenaerts (:ntt:), Jan Tratnik (:bmt:), Mikkel Bjerg (:uae:), Alex Dowsett (:isn:) sú ďalší špecialisti na štarte. Medzi nich patrí aj Josef Černý (:ccc:), ktorý vyhral 19. etapu. Vlani skončil v poslednej časovke šiesty a tento rok bol v boji proti chronometru aj piaty. Pripíše si ďalší z takýchto vynikajúcich výsledkov?

Zmeny na nižších pozíciách v celkovej klasifikácii sa nečakajú. Wilco Kelderman (:sun:) by si mal ako veľmi dobrý časovkár ustrážiť tretiu priečku.



Jai Hindley vs Tao Geoghagen Hart

Hindley vs Geoghegan Hart
Súboj o víťazsvo v 20. etape vyhral Hart. zdroj: twitter.com/VeloUK

85 hodín, 22 minút a 7 sekúnd. Takýto čas svieti v klasifikácii prvým dvom jazdcom na Gire. Po 20. etape ich rozdelil odlišný počet stotín v doterajších časovkách. V tej poslednej ich však pravdepodobne oddelia už sekundy.

Očakávajú sa iba malé rozdiely vo veľmi nečakanom súboji o Nekonečnú trofej a ružový dres. Na jednej strane stojí Jai Hindley (:sun:) – 24-ročný austrálsky vrchár. Na druhej je Brit Tao Geoghagen Hart (:ins:) – z tímu, ktorý zmenil cyklistiku tým, že sa dôkladne stará o každý detail od postoja na bicykli až po každú časť oblečenia. Od roku 2016 sa táto dvojica v časovkách stretla dokopy deväťkrát. Až sedemkrát bol Hart lepší ako Hindley, pričom Brit popritom zaznamenal aj pekné umiestnenia (3. na v časovke na Okolo Kalifornie, 7. v 1. časovke na Giro 2019). Hindley bol v tých prípadoch niekde okolo 50. miesta.

Tao Geoghegan Hart
Geoghegan Hart. Foto: Jennifer Lorenzini/LaPresse

V prospech Hindleyho hovorí tohtoročná prvá časovka na Gire, ale tá bola jednoznačne ovplyvnená vetrom. Zaujímavejší je údaj z 16. etapy Vuelta a Espaňa 2018. Na 32-kilometrovej trase vtedy našiel malý Austrálčan 16 sekúnd na Harta.

Väčší rozdiel bol aj v 14. etape tohtoročného Gira, kedy Hart išiel časovku naplno a nadelil až 1:58 Hindleymu. Jazdec Ineosu však už vtedy plnil svoje ambície na celkové poradie. Hindley sa šetril, keďže ešte stále bol v tímovej hierarchii len vrchárskym domestikom Keldermana. O deň na stúpaní Piancavallo Sunweb prakticky rozhodol o ďalšom smerovaní Gira.

Jai Hindley. Foto Marco Alpozzi/LaPresse

Čo tým vlastne chceme povedať? Aj keď Hart vyzerá byť o čosi lepším časovkárom, ani raz sa však táto dvojica nestretla v bitke o víťazstvo v najprestížnejších pretekoch sveta. Aj jazdci sami pripustili, že pôjde o to, ako sa kto vyspí a ako bude telo reagovať na tri týždne plné záťaže. Pripomíname, že Hindley je na tretej Grand Tour a Hart na štvrtej.

Pôjde sa naplno. Bude to ozajstný súboj telo-na-telo a všetko je prichystané pre kultovú edíciu Giro d’Italia.



  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár