21. etapa Tour de France 2021: profil, trasa, favoriti

Tour de France 2021
21. etapa Tour de France 2021

zdroj: A.S.O./Pauline Ballet

Tadej Pogačar vyhrá Tour de France. Ale prekoná Mark Cavendish historický rekord a zakončí svoj životný návrat 35. víťazstvom na TdF? Oslavná 21. etapa Tour de France 2021 odpovie.

21. etapa TdF 2021:

nedeľa 18. júla 2021
Dĺžka
: 108,4 km
Profil: rovinatý, 620 nastúpaných výškových metrov
Štart: 16:30, Mourenx
Predpokladaný dojazd: ~17:19, Libourne

21. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

21. etapa Tour de France (TdF) 2021 – trasa

Tradičná etapa v Paríži. Na začiatku budú jazdci pózovať s pohárikmi šampanského, iní sa budú radovať z dokončenia brutálnych troch týždňov. Pôjde sa v miernom tempe, pri UAE Team Emirates a Tadejovi Pogačarovi sa budú striedať víťazi etáp alebo zeleného dresu.

Vpredu sa určite bude zdržiavať aj André Greipel – jeden z najobľúbenejších jazdcov pelotónu. 39-ročný Nemec ohlásil, že po konci sezóny ukončí svoju kariéru. Na konte má 158 profesionálnych víťazstiev – najviac z aktívnych jazdcov.

V Paríži sa tradične neútočí na celkové poradie, na rovine to ani nie je poriadne možné. Tadej Pogačar tak ovládne Tour, ak sa udrží na bicykli.

21. etapa Tour de France (TdF) 2021 – profil

21. etapa Tour de France 2021
21. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Prvých 40 km nie je podstatných. Vtedy sa cyklisti dostanú sa do hlavného mesta Francúzska. Slávnym okruhom na bulvári Elyzejské polia prejdú prvýkrát 55 km pred cieľom.

Prezentovať sa určite pokúsi pár odvážlivcov v samostatnom úniku, ktorí sa však nikam nedostanú. Tí si užijú svoje minúty slávy, až kým ich nepohltia organizované šprintérske vlaky.

Odjazdí sa osem kôl, na ktorého konci je istý hromadný dojazd. Aj keď stále sa nájdu odvážlivci, sila jednotlivých vlakov ich vždy prekoná. Výnimkou bol Alexander Vinokourov a roku 2005, keď sa poslednýkrát radoval nejaký útočník, nie šprintér.

Jazdí sa proti smeru hodinových ručičiek. Na samotnú cieľovú rovinku ich navedie ulica Rue de Rivoli, kde sa nachádza 900-metrová rovina. Tam príde v poslednom kole na rad záverečné zápolenie o pozície do šprintu. Výber miesta bude kľúčový, výhodu majú organizované šprintérske vlaky na dosť širokej ceste. Do série dvoch 90-stupňových zákrut je potrebné vojsť v ideálnej pozícii. V minulých rokoch vzišiel víťaz z najviac ôsmeho miesta v tejto šikane. Ideálna pozícia je niekde za tretím, štvrtým kolesom špice.

Mapa posledného kola na Champs-Élysées:

21. etapa Tour de France 2021
zdroj: letour.fr

Po vyjdení z poslednej ľavotočivej zákruty je to už iba 600 metrov na pásku. Ide sa po vydláždených cestách. Aj keď to nie je brutálne pavé ako z Roubaix, v rýchlostiach okolo 70 km/h vie narobiť rozdiel. Svoje by vedel rozprávať „Kráľ Elyzejských polí” Mark Cavendish, ktorý tu vyhral štyrikrát a vyjadril sa, že dôležitým bodom je nájdenie ideálnej stopy na dlažbe. Skúsenosti tak môžu prísť veľmi vhod.

Šprint sa naplno rozbieha niekoľko metrov za métou 300 metrov do cieľa, 150 metrov od pásky sa na vzduch dostávajú najlepšie postavení jazdci a favoriti. Ide tak o čistý rýchlostný súboj na dlhú trať.

Tento rok je cieľová čiara posunutá o 400 metrov ďalej, takže aj po zákrute sa dajú nejaké pozície získať, ale bude to stáť veľmi veľa síl.

Bodovacia súťaž (zelený dres) pred 21. etapou TdF

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step304
02Michael MatthewsTeam BikeExchange269
03Sonny ColbrelliBahrain Victorious216
04Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix186
05Matej MohoricBahrain Victorious163
06Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step155
07Tadej PogacarUAE Team Emirates146
08Michael MorkovDeceuninck-Quick Step113
09Wout Van AertJumbo-Visma101
10Jonas VingegaardJumbo-Visma88

Bodovanie počas etapy:

Šprintérska prémia – Champs-Élysées – 40 km pred cieľom
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov

Cieľ – Champs-Élysées
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

21. etapa Tour de France (TdF) 2021 – favoriti

Bude sa šprintovať.

Mark Cavendish (:dqt:) je najlepším šprintérom TdF. Má štyri víťazstvá, celkovo 34 za celú kariéru na francúzskej Grand Tour. Chýba mu už iba jedno, aby sa osamostatnil na čele historického rebríčka, s ktorým je na delenej prvej pozícii s Eddym Merckxom. Vlak s Michaelom Morkovom, Kasperom Asgreenom a Davidem Ballerinim má najlepší, len udrží to? Vo veku 36 rokov má možno aj poslednú príležitosť, lepšia už nepríde.

Mark Cavendish 13. etapa Tour de France 2021
4 etapy Marka Cavendisha. © A.S.O./Charly Lopez

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) sa prezentuje na Tour de France vo veľmi dobrom svetle. Jeho tím patrí síce do druhej kategórie, no výsledky má ako Wolrd Tour tím. Samotný Belgičan si pripísal na konto už štyri pódia. Raz skončil druhý a trikrát tretí. V horách si určite prežil ťažké dni, no nebol pod takým tlakom ako Mark Cavendish (:dqt:).

Tim Merlier, Jasper Philipsen (ALPECIN – FENIX) – A.S.O./Pauline Ballet

Wout van Aert (:tjb:) bol skvelý predošlej časovke a jeho forma výrazne vzrástla. Belgičan vie zašprintovať aj proti najrýchlejším mužom, spoľahnúť sa môže hlavne na dlhý nástup, v ktorom rýchlosť udrží.

Wout van Aert 7. etapa Tour de France 2020
Wout van Aert vyhráva 7. etapu Tour de France 2020. © PresseSports/Bernard Papon

Michael Matthews (:bex:) má ešte teoretickú šancu na zelený dres, ale musel byť byť lepší aj na prémii aj v cieli, čo je proti vlaku Deceuninck – Quick-Step mimoriadne ťažká úloha, asi aj nemožná. Austrálčan navyše nemá taký rýchly šprint na rovinách a zdá sa, že Cavendish si bodovaciu súťaž ustráži.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Mads Pedersen (:tfr:) sa vlani v Paríži dostal na druhé miesto. Dánskeho majstra sveta z roku 2019 však zastihla zlá forma na Tour, muselo by prísť k výraznému zlepšeniu. Jazdci ako Jasper Stuyven alebo Edward Theuns mu však vedia dobre pomôcť.

Mads Pedersen na Okolo Poľska 2020
Mads Pedersen. zdroj: tourdepologne

Cees Bol (DSM) je jedným z najrýchlejších mužov profi okruhu, ale tento rok mu naozaj nevychádza. Môže mať kvalitnú pomoc, ale jeho šprintérska forma je o úroveň nižšie ako minulý rok.

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

André Greipel (:isn:) oznámil, že ukončí kariéru a poslednú etapu Tour de France si užije. „Gorila“ vyhrala v Paríži dvakrát. Dočkáme sa súboju ako spred desiatich rokov – Cavendish vs Greipel?

Christophe Laporte (COF), Sonny Colbrelli (TBV), Luka Mezgec (:bex:), Anthony Turgis (TotalEnergies), Iván Garcia Cortina (MOV) alebo Danny Van Poppel (:iwg:) sú šprintérmi druhého sledu, ktorí môžu prekvapiť dobrým umiestnením v top 5.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár