3. etapa Giro d’Italia 2022: Cavendish zapisuje 160. víťazstvo

Giro d'Italia 2022
3. etapa Giro d'Italia 2022

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/15233284/photo/1

3. etapa Giro d’Italia 2022 priniesla záverečný súboj čistokrvných šprintérov. Zo svojho rekordného 160. triumfu v profesionálnej kariére sa raduje Mark Cavendish (:dqt:), ktorý v závere zbytočne nevymýšľal a predviedol dlhý a rýchly šprint, ktorým nedovolil rivalom pomýšľať na etapový vavrín. Druhý skončil Arnaud Démare (FDJ) a tretí Fernando Gavíria (UAD). 

V celkovej klasifikácii nedošlo k výrazným zmenám. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) nadalej nosí Maglia Rosa.

3. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

altimetria / profile Tappa 2 Stage 2 Giro d'Italia 2022
https://www.giroditalia.it/en/tappe/stage-3-giro-ditalia-2022-kaposvar-balatonfured/

Slávnostný štart

Klasická rovinatá etapa

Už papierové predpoklady naznačovali, že dnešná skúška v okolí maďarského jazera Balatón bude monotónna a nudná. 201 výsostne rovinatých kilometrov, dve šprintérske prémie a 1 vrchárska prémia štvrtej kategórie. To bolo dnešné menu, ktoré z úniku chcelo okúsiť trio v zložení Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Filippo Tagliani a Mattia Bais (obaja Androni Giocattoli Sidermec). Od pelotónu sa oddelili po úvodných 50 metroch. 

Najaktívnejší z nich bol práve Filippo Tagliani, ktorý vyhral obe šprintérske prémie. Na záver však už nemohol pomýšľať, pretože pelotón vedený tímom Alpecin-Fenix kontroloval pretekovú situáciu.  

Celodenný únik bol napokon eliminovaný na začiatku záverečných 30 kilometroch.

Prémia Tihany

12 kilometrov pred cieľom bola na programe vrchárska prémia Tihany (4. kategória). Na ňu stúpal pelotón pokope, avšak 500 metrov pred jej vrcholom zaútočil Pascal Eenkhoorn (:tjb:). Jeho nástup tieňoval Rick Zabel (:isn:), avšak na Eenkhorna už nevyzrel a v boji o modrý dres najlepšieho vrchára sa naňho dorovnal.

Čo bolo však dôležitejšie, Pascal Eenkhoorn pokračoval v sólo úniku. Formujúci sa pelotón strácal 15 sekúnd.

Hromadný šprint v réžii Cavendisha

Záverečné tri kilometre sa niesli v znamení šprintérskych vláčikov. Čo bolo však dôležitejšie, 1200 metrov pred cieľom sa na hrot pelotónu prebojoval tím Quick-Step Alpha Vinyl jazdiaci pre Marka Cavendisha. A to sa nakoniec ukázalo ako rozhodujúce, pretože Mark Cavendish v závere zbytočne netaktizoval a vypustil svoj šprint ďaleko pred cieľovou čiarou. Takýmto spôsobom si došiel po svoje rekordné 160. víťazstvo v profesionálnej kariére. Ostatní šprintéri dnes ťahali za jednoznačne kratší koniec. Druhý skončil Arnaud Démare (FDJ) a tretí zas Fernando Gavíria (UAD).

3. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Pozrite tiež

Zajtra je na programe voľný deň. V utorok bude pelotón zdolávať horské kilometre na Sicílii.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár