3. etapa Giro d’Italia 2023 patrila Matthewsovi, súperov odrovnal dlhým šprintom

3. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/164/photo/1

3. etapa Giro d’Italia 2023 predurčovala na úspech odolných šprintérov. Papierové predpoklady v cieľovom Melfi potvrdil Michael Matthews (JAY), kotrý dlhokánskym šprintom na druhé miesto odsunul najväčšieho favorita Madsa Pedersena (TFS). Tretí finišoval Kaden Groves (ADC). V celkovom poradí nedošlo k výrazným zmenám. Maglia Rosa naďalej patrí Evenepoelovi. 

3. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-3/today/profiles

Štart:

Tímové duo v úniku

Boj o celodenný únik sme nevideli. Po pár kilometroch sa od pelotónu oddelila dvojica tímových kolegov Aleksander Konychev a Veljko Stojnic zo stajne Correndon. Na pelotón si dokázali vypracovať náskok maximálne 5 minút. Drvivá časť etapy sa niesla v znamení kontroly.

Menším oživením bola bodovaná šprintérska prémia, ktorú z pelotónu po dvojčlennom úniku vyhral Mads Pedersen (TFS) – najväčší favorit etapy.

Pinot ide do modrého dresu

Zaujímavejšie dianie ponáklo záverečných 40 kilometrov, pozdĺž ktorých boli situované dve klasifikované stúpania. Obe z nich ovládol Francúz Thibaut Pinot (FDJ), ktorý ukázal, že jeho hlavným cieľom bude zisk modrého dresu najlepšieho vrchára. Za obe víťazstvá si dokopy pripísal 12 bodov.

Počas prvého stúpania na čele pelotónu pracoval majster Talianska Filippo Zana (JAY). Pod jeho taktovkou odpadol Mark Cavendish (AST) no taktiež Davide Ballerini (SOQ), od ktorého sa očakávalo viac. V druhom stúpaní tempo udával celok INEOS grenadiers a do problémov sa dostal Mads Pedersen. Bývalý majster sveta pri prejazde vrchárskej prémie zaostal o 20 sekúnd, no do cieľa svoje manko dokázal skresať.

Záver

Ešte pred záverečným miernym stúpaním bola situovaná druhá bonifikačná šprintérska prémia, na ktorej jednu sekundu v celkovom poradí pridal Remco Evenepoel (SOQ) na Primoža Rogliča (TJV).

Čo sa týka boja o etapový vavrín. V záverečnej stúpavej zákrute mal najlepšiu pozíciu Michael Matthews (JAY), ktorý ju pretavil do etapového víťazstva. Svoj šprint odštartoval ďaleko pred cieľovou čiarou, čím mierne prekvapil svojho najväčšieho rivala Madsa Pedersena. Ten Austrálčana konštantne dobiehal, no situácia udelila vavrín práve Matthewsovi.

3. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa, ktorá by mala premiešať celkovým poradím.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár