3. etapa Okolo Álp 2021: Moscon vyhral nad prevahou Bory

GIanni Moscon 3. etapa Okolo Álp 2021a

zdroj: (c) Josef Vaishar

3. etapa Okolo Álp 2021 priniesla úspešný únik. Druhé víťazsvo na podujatí získal Talian Gianni Moscon (:ins:). V šprinte skončil druhý Rakúšan Felix Großschartner (BOH). Simon Yates (:bex:) sa udžral na čele celkovej klasifikácie.

Tretí skončil Matteo Fabbro (BOH). Talian pracoval v poslednom kilometri na čele, aby dotiahol štvorčlenný únik s Michaelom Storerom (DSM) do víťazného cieľa. Stíhala ich ďalšia skupina s Pellom Bilbaom (TBV). Dvojica BORA – hansgrohe sa napokon do koncovky dostala, ale Großschartner rýchlostne na Moscona nestačil.

27-ročný Moscon nastúpil veľmi skoro, tristo metrov pred cieľom. Na jeho koleso sa nalepil Großschartner, ale musel šprintovať na vonkajšej strane miernej zákruty a o dĺžku kolesa špurt prehral.

Kontroverzný Gianni Moscon vyhral úvodnu etapu. Na konto si pripísal desiate kariérne víťazstvo. V utorok mal narodeniny a ako jazdec bývajúci v neďalekom Innsbrucku zažíva úspešné obdobie po takmer roku a pol bez víťazstva.

So stratou iba dvoch sekúnd za nimi skončila stíhacia skupina, ktorá sa vytvorila po poslednom kopci dňa Tarres 18 km pred cieľom. Boli v nej jazdci zo skorého úniku dňa a útočiaci Pello Bilbao (TBV). V cieli mali náskok 48 sekúnd na pelotón s favoritmi na celkové poradie. Španiel Bilbao sa posunul na tretie miesto v celkovej klasifikácii.

Preteky naďalej vedie Brit Simon Yates (:bex:). V druhej vrchárskej etape si vypracoval náskok 45 sekúnd na druhého Rusa Pavela Sivakova (:ins:). Vo štvrtok je na programe vrchárska etapa končica po klesaní z kopca Boniparti v meste Pieve Di Bono.

Video dojazdu:

Ako prebehla 3. etapa Okolo Álp 2021?

162 kilometrov oddeľovali mestá Imst a Naturno na severe Talianska. Na trase sa nachádzali tri stúpania Passo Resia (16.3 km – 3.3%), Frinig (9.5 km –  6.8%) a
Tarres (4 km at 5.6) s jedným kilometrom o 12%. V južnom Tyrolsku bolo príjemné slnečné počasie.

3. etapa Okolo Álp 2021 – profil:

3.. etapa Okolo Álp 2021
3. etapa Okolo Álp 2021

Žeby únik?

Gianni Moscon (Ineos), Thibaut Pinot (Groupama FDJ), Antonio Nibali (Trek), Harold Tejada (Astana), Matteo Fabbro, Felix Großschartner (Bora), Luis Leon Sanchez (Astana), Tejay Van Garderen (EF), Alessandro De Marchi (Israel),  Herman Pernsteiner (Bahrain), Francois Bidard, Tony Gallopin (Ag2r), Michael Storer (DSM), Edoardo Ravasi, Mark Christian (Eolo) sa po 25 km pretekania oddelili na čele pelotónu. Po 50 km mali náskok 1:30 min. Celý deň sa bol náskok okolo dvoch minút, všetko mal pod kontrolou Team BikeExchange s celkovým lídrom Simon Yatesom (:bex:).

Tvorba úniku. (c) Francesco Rachello / Tornanti.cc

Na predposlednom stúpaní Fring zo skupiny odpadli Pinot, Gallopin a Tejada, Christian, Ravasi. 36 km pred cieľom z pelotónu zaútočili Daniel Savini a Giovanni Carbonis z tímu Bardiani CSF Faizanè. Chceli sa ešte dostať do hry o víťazstvo. Tempo sa zvýšilo a pred posledným stúpaním dňa bol náskok už len 1:10 min.

Sivakov spadol

Keď sa veci začali hýbať čoraz rýchlejšie, Pavel Sivakov (:ins:) sa dostal do nepríjemnej situácie. Druhý muž celkovej klasifikácie spadol a musel sa s tímom doháňať na pelotón. Podarilo sa mu to o pár kilometrov.

Pello Bilbao zaútočil

Moscon a Fabbro na poslednom kopci dňa Tarres vyskúšali posledný útok, keďže ich strata na hlavnú skupinu bola už len 40 sekúnd. Pred vrcholom sa k nim pridali GroßschartnerStorer. Záujem na ich stiahnutí prejavil UAE Team Emirates.

Gianni Moscon a Matteo Farbbro.
Gianni Moscon a Matteo Farbbro. (c) Josef Vaishar

V posledných 20 km využil útok pred klesaním Pello Bilbao (TBV) a ešte so sebou zobral Bidarda zo skorého úniku. O 5 kilometrov sa spojili s Nibalim, Sanchezom, De Marchim a kolegom Pernsteinerom. Mali náskok 25 sekúnd, na čelnú štvoricu strácali približne 30  sekúnd. Víťaz mal vzísť z jednej z týchto dvoch skupín.

Fabbro, Großschartner, Moscon, Storer na čele

Skupina s dvoma jazdcami BORA – hansgrohe dobre spolupracovala a jazdci nemeckej stajne ešte mali niečo pripraviť, aby využili svoju taktickú výhodu. So vstupom do posledných dvoch kilometrov mali dve čelné skupiny iba desaťsekundový rozdiel medzi sebou. Nakoniec Fabbro potiahol špicu a dúfal, že jeho kolega bude lepší v šprinte. Napokon však Gianni Moscon oslavoval druhý triumf na domácich pretekoch.

3. etapa Okolo Álp 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Gianni MosconINEOS Grenadiers04:04:25
02Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 00
03Michael StorerTeam DSM+ 01
04Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 01
05Alessandro De MarchiIsrael Start-Up Nation+ 01
06Antonio NibaliTrek-Segafredo+ 01
07François BidardAG2R Citroën Team+ 01
08Pello BilbaoBahrain Victorious+ 01
09Luis León SánchezAstana-Premier Tech+ 01
10Hermann PernsteinerBahrain Victorious+ 13
11Nicolas RocheTeam DSM+ 49
12Mark PadunBahrain Victorious+ 49
13Ruben GuerreiroEF Education-NIPPO+ 49
14Gianluca BrambillaTrek-Segafredo+ 49
15Cristian ScaroniGazprom-RusVelo+ 49

3. etapa Okolo Álp 2021 – celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Simon YatesTeam BikeExchange10:52:10
02Pavel SivakovINEOS Grenadiers+ 45
03Pello BilbaoBahrain Victorious+ 01:04
04Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 01:04
05Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 01:08
06Alexander CepedaAndroni Giocattoli-Sidermec+ 01:08
07Jai HindleyTeam DSM+ 01:27
08Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 01:27
09Ruben GuerreiroEF Education-NIPPO+ 01:52
10Nick SchultzTeam BikeExchange+ 01:52
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár