3. etapa Okolo Baskicka 2022: V šprinte favoritov bol najrýchlejší Bilbao

Okolo Baskicka 2022
4. etapa Okolo Álp 2021 Pellbo Bilbao

zdroj: (c) Josef Vaishar

3. etapa Okolo Baskicka 2022 vyvrcholila šprintom oklieštenej skupiny favoritov. Na cieľovej rovinke správne načasoval svoj šprint Pello Bilbao (TBV). Španiel si vyhliadol zadné koleso Juliana Alaphilipa (:dqt:). Úradujúci  majster sveta stavil na dlhý šprint. Jeho pokus však využil Pello Bilbao, ktorý ho v súboji muža proti mužovi zdolal.  

3. etapa Okolo Baskicka 2022

Profil:

zdroj:
firstcycling.com/race.php?r=6&y=2022&e=all#race

Slávnostný štart

Pred začiatkom dnešnej etapy z pretekov odstúpila trojica George Bennett (:uae:), Julius Johansen (:iwg:) a Valentin Paret-Peintre (ACT). Dres lídra aj tretí deň nosil Slovinec Primož Roglič (:tjb:), ktorý vedie pár sekúnd pred Remcom Evempoelom (:dqt:).

Tvorba denného úniku

Hneď po ostrom štarte atakovalo niekoľko pretekárov, ale ich pokusy boli veľmi rýchlo zmarené. Únik sa formoval ťažko aj napriek tomu, že pelotón poznačili dva pády. Tie mali za následok odstúpenie francúzskej dvojice Huga Pagea (:iwg:) i Paula Lapeiru (ACT).

Napokon sa po 42 kilometroch na trati dokázalo odpútať trio Slovinec Jan Polanc (:uae:), Španiel Cristián Rodriguéz (TotalEnergies) a Kanaďan Hugo Houle (:isn:). Ich náskok začal pomaly narastať. Nasledujúce kilometre nepriniesli žiadnu drámu a odstup medzi skupinami bol 85 kilometrov pred cieľom štyri a pól minúty.

Pokojný priebeh

Hlavné pole viedol tím Ineos Grenadiers s Geraintom Thomason (:ins:). Rozdiel medzi skupinami klesol na tri minúty. Medzitým prišla správa o odstúpení Marka Paduna (:efn:). Zaujímavé momenty sa diali v dennom úniku.

Svojim súperom v úniku nestíhal Hugo Houle (:isn:). 58 kilometrov pred cieľom bol Kanaďan pokorený pelotónom. O pár minút neskôr čakal rovnaký scenár aj na Jana Polanca (:uae:). Slovinec stratil kontakt s čelom pretekov a pomaly začal naberať minúty. Aj napriek veľkej snahe bol dostihnutý 39 kilometrov pred páskou.

Pelotónu vzdoroval už len osamotený Cristián Rodriguéz (TotalEnergies). Hlavné pole na chvíľu spomalilo, čo dodávalo španielovi čas k dobru. Potom sa však tempa v balíku opäť ujal tím Ineos Grenadiers a odstup začal klesať.

Náročné stúpania

S náskokom na úrovni dvoch minút začal ako prvý stúpať  Cristián Rodriguéz (TotalEnergies). Pred Španielom boli stále dva hodnotené výstupy. Na prvom z nich dokázal balík stiahnuť na unikajúceho pretekára pól minúty. Len čo štartové pole sklesalo z kopca Opellora nasledoval výstup na Ozeku. S pribúdajúcimi kilometrami zvyšoval tempo v hlavnej skupine Geaint Thomas (:ins:).

Rýchle tempo nadelilo hlavné pole. Osamoteného pretekára na čele stíhala už len desaťčlenná skupina favoritov. Nechýbal tam včerajší víťaz Julian Alaphilippe (:dqt:) ani líder celkového poradia Primož Roglič (:tjb:). Slovinca sa držal jeho súper Remco Evenpoel (:dqt:). Cristián Rodriguéz (TotalEnergies) v zjazde disponoval však už iba pár sekundovým náskokom. Bol pokorený 20 kilometrov pred cieľom.

Záverečné zápolenie favoritov

O víťazstvo si to na posledných kilometroch rozdala skupina favoritov. Prišlo k viacerým útokom. Aj napriek veľkej snahe sa nepodarilo nikomu odpútať. Pred páskou museli favoriti pokoriť ešte krátky nehodnotený kopec. Počas výstupu sa o atak pokúsil Pello Bilbao (TBV). Španielov pokus však zmaril Jonas Vingegaard (:tjb:).

Organizátori pripravili technický záver tretej etapy. Na poslednom kilometri vytvoril pozíciu pre Juliana Alaphilippa (:dqt:) kolega Remco Evenpoel (:dqt:). Francúz však začal špurtovať príliš skoro. Na páske ho napokon zdolal Pello Bilbao (TBV).

3. etapa Okolo Baskicka 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Preteky Okolo Baskicka pokračujú zajtra štvrtou etapou.

 

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár