3. etapa Okolo Ománu 2023: Jorgenson ako nový líder dobyl Jabal Haat

3. etapa Okolo Ománu 2023

zdroj: https://twitter.com/tourofoman/status/168/photo/1

3. etapa Okolo Ománu 2023 mala prevažne rovinatý profil, no v závere na cyklistov striehlo stúpanie dlhé necelých 5 kilometrov na horu Jabal Haat. Ako prvý cieľovou čiarou prešiel Matteo Jorgenson (MOV), ktorý o 1 sekundu porazil Mauri Vansevenanta (SOQ). Tretí finišoval Geoffrey Bouchard (ACT).

Doterajší líder Jesus Herrada (COF) finišoval na 11. priečke so stratou 16 sekúnd na víťazného Jorgensona, ktorému teda do zajtrajšej etapy daroval líderský dres.

Reakcia víťaza:

„Je to super špeciálny deň, obrovská úľava. Nie som typ jazdca, ktorý by dokázal tak často zakončovať, no dnes som sa dokázal oslobodiť od súperov. Som super spokojný s prácou tímu. Vždy ma držali v perfektnej polohe a kryli pred vetrom. Mal som veľmi dobré nohy, vedel som to z predchádzajúceho dňa a v ťažkej časti etapy som chcel vyskúšať každého. Trochu im trvalo, kým sa dostali späť, preto som vedel, že som silný. Vyštartoval som 200 metrov pred cieľom, dal som to na šprint. Víťazstvo mi dáva veľkú istotu vo forme, keďže som bol v takom úsilí najsilnejší, aj keď som si vedomý toho, že Zelená hora bude oveľa dlhší a hlavne ťažší výstup. Dúfam, že dokážeme dobre zvládnuť aj ďalšie etapy.“

3. etapa Okolo Ománu 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-3/today/profiles

Štart:

Jasné kvinteto na čele

Ihneď po ostrom štarte sa vytvoril 5-členný únik v zložení Johan Meens, Alejandro Franco GonzalesSaid Al Rahbi, Stephen Bassett a Mohd Harrif Saleh. Zakrátko si dokázal vypracovať náskok dvoch minút, ktorý sa neskôr rozrástol na necelé 4 minúty. 

Ako býva zvykom, hlavným cieľom celodenného úniku bolo ubieranie bodov na prémiách. Keďže dnešná etapa prevádzala pretrekárov naprieč púštnou rovinou, vrchárske prémie (až na cieľ) itinerár neobsahoval. Na programe boli teda len dve šprintérske skúšky. Prvú ovládol Mohd Harrif Saleh, druhú, sedem kilometrov pred cieľom, zas Johan Meens.

Príprava na veľkolepý finiš

Celodenný únik bol pohltený v úvodných desiatkach metrov cieľoveho stúpania, kedy sa na čelo hlavnej skupiny predierali viacerí favoriti. Medzi nimi sa nachádzal aj Jesus Herrada (COF) v červenom drese lídra pretekov, ktorý však v rozhodujúcej pasáži ťahal za kratší koniec; postupne sa prepadával do zadných pozícií v čoraz viac vyselektovanejšej skupine. Naopak, veľmi dobre jazdil Mauri Vansevenant (SOQ) či mladý talent Cian Uijtdebroeks (BOH), ktorému strmé sklony cieľového stúpania rozhodne neprekážali.

Záver

1000 metrov pred cieľom testujúco zaútočil Matteo Jorgenson. Svojím nástupom stimuloval ďalšie selekcie, pričom sa na úplnom čele vytvorila skupinka deviatich najsilnejších. Následne Jorgenson znížil tempo a na špici pracovala dvojica Cian Uijtdebroeks a Rein Taaramäe (ICW), ktorá sa síce konštantne približovala k cieľu, no jazda na vetre v čele ich v rozhodujúcej chvíli stála dobré umiestnenie v TOP 5 etapy.

Ich vzornú spoluprácu využil vo svoj prospech Matteo Jorgenson, ktorý v záverečných 100 metrov mal jednoznačnej najväčšie zrýchelenie. Konkurovať mu nedokázal ani Mauri Vansevenant, ktorý je povestný svojimi šprintami na klasikárskych kopcoch. Lepšie ako druhé miesto sa mu teda neušlo.

3. etapa Okolo Ománu 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe veľmi dynamická 4. etapa, ktorá by sa v závere mala podobať na oslavu klasikárskeho štýlu jazdy.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár