3. etapa Okolo Romandie 2022: Patrick Bevin využil zaváhanie Haytera

Okolo Romandie 2022
3. etapa Okolo Romandie2022

zdroj: https://twitter.com/IntermarcheWG/status/152008/photo/1

3. etapa Okolo Romandie 2022 svojím kopcovitým profilom sľubovala zaujímavé cyklistické predstavenie. Napokon sa v cieli šprintovalo z vyselektovanej hlavnej skupiny. Najrýchlejšie nohy a cit pre šprint predviedol víťazný Patrick Bevin (:isn:), ktorý tak využil zaváhanie Ethana Haytera (:ins:). Brit v závere až príliš vyčkával. Na treťom mieste finišoval priebežný líder Rohan Dennis (:tjb:), ktorý si tak upevnil pozíciu na čele celkovej klasifikácie.  

3. etapa Okolo Romandie 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=12&y=2022&e=03

Slávnostný štart

Cyklisti do štvrtého pretekárskeho dňa vyrazili krátko popoludní. V líderskom drese sa na štarte odprezentoval Rohan Dennis (:tjb:), ktorý si včerajšiu etapu postrážil.

Únik dňa

Prvé boje o vytvorenie celodenného úniku začali už na prvom klasifikovanom stúpaní dňa (Dompierre) krátko po štarte. Medzi jazdcami, ktorí mali najväčší záujem o členstvo v úniku, bola trojica: Nans Peters (ACT), Krist Neilands (:isn:) a Rémi Cavagna (:dqt:). Signifikantný náskok na hlavný balík si však vytvorili až v zjazde. Bol to ale Krist Neilands, ktorý vyhral vrchársku prémiu tretej kategórie. Čo sa týka maximálneho rozostupu čelného tria od pelotónu, bolo to aj 5 minút.  

Neilands zbiera vrchárske body

Keďže profil tretej etapy miestami pripomínal žraločie zuby, o stúpania (aj tie klasifikované) nebola núdza. V praxi však nepriniesli žiadne strhujúce cyklistické predstavenie, keďže aj stúpania na Châbles či Sassel ovládol práve Krist Neilands

Dompierre a Sédeilles

V záverečných 20 kilometroch etapy boli situované dve strmé stúpania. Do nich ako prví prišli jazdci z úniku, no pelotón jazdil iba 40 sekúnd pozadu. Preto na méte 18 kilometrov pred cieľom bol celodenný únik eliminovaný.

K prvým záverečným útokom došlo pred vrcholom finálneho stúpania. Bol to práve Carlos Verona (MOV), ktorý si útokom otestoval súperov a nakrátko sa na čele osamostatnil. Vrchársku prémiu ale vyhral Marc Hirschi (UAD).

Záver

Útok Marca Hirschiho však bol z kategórie zameraných na celkové poradie. To jeho rivali z top 10 dobre vedeli, a preto mu nenechali žiaden priestor. Pravdepodobnosť hromadného šprintu stále narastala. S takýmto scenárom nesúhlasil Rein Taaramäe (:iwg:), ktorý v záverečných 5 kilometroch skúsil zaútočiť. Jeho zámer však bol hneď znemožnený, a preto si to cyklisti v závere rozdali v hromadnom šprinte. V ňom mal skvelú pozíciu Ethan Hayter (:ins:), ktorý ale zo zákruty neskoro začal šprintovať. Zaváhanie využil za ním jazdiaci Patrick Bevin (:isn:), ktorý disponoval neporovnateľne vyššou rýchlosťou. Na treťom mieste finišoval Rohan Dennis (:tjb:), ktorý si tak pripísal 4 bonifikačné sekundy do celkového poradia.

3. etapa Okolo Romandie 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár