3. etapa Okolo Romandie 2021: Marc Soler zamietol šance Sagana

Okolo Romandie 2021
Marc Soler 3. etapa Okolo Romandie 2021

zdroj: (c) BettiniPhoto

3. etapa Okolo Romandie 2021 sa išla v nepriaznivom počasí. Vyhral Španiel Marc Soler (MOV) po úspešnom útoku na poslednom stúpaní. Posunul sa na prvé miesto v celkovom poradí. Slovák Peter Sagan (BOH) bral tretie miesto.

Celý deň sa niesol v naháňaní silného úniku so Švajčiarom Stefanom Küngom (FDJ), ktorý nešťastne spadol na predposlednom zjazde dňa. Marc Soler zaútočil z vedúcej hlavnej skupiny na stúpaní Les Granges 11 km pred koncom. Udržal si výhodu na klesaní a rovine, v cieli oslavoval s náskokom 22 sekúnd.

Špurt o druhé miesto zobral Dán Magnus Cort (:efn:), ktorý porazil tretieho Petra Sagana (BOH) a štvrtého Sonnyho Colbrelliho (TBV). Šprintéri predviedli kvalitný výkon. Prežili selekcie na posledných dvoch prudkých stúpaniach. Hlavná skupina bola zložená len z 21 pretekárov.

Marc Soler vedie celkové poradie rred kráľovskou etapou s náskokom 14 sekúnd na druhého Gerainta Thomasa (:isn:) a tretieho Richieho Porta (:ins:).

Rohan Dennis (:isn:) v žltom drese pre celkového lídra spadol v posledných kilometroch. Pásku preťal so stratou 1:21 min na víťaza.

Peter Sagan Supacaz
Reklama

Talian Sonny Colbrelli (TBV) sa s 98 bodmi udržal na čele bodovacej súťaže. Peter Sagan (BOH) je druhý a má stratu 28 bodov. Na programe je len vrchárska etapa a časovka a podľa všetkého by si zelený dres mal udržať Colbrelli.

Marc Soler získal vo veku 27 rokov piate profesionálne víťazstvo. Naposledy sa mu podarilo vyhrať v druhej etape Vuelta a Espaňa 2020.

Sobotná kráľovská etapa predbežne ponúka výstup na kopec Thyon 2000. Pre nepriaznivú predpoveď počasia sa začne o dve hodiny skôr, končiť bude o 15:30.

Ako prebehla 3. etapa Okolo Romandie 2021?

Viaceré stúpania v daždi

Štvrtý deň (3 etapy a 1 prológ) švajčiarskych pretekov mal 168,7 kilometrov s 2222 nastúpanými výškovými metrami. Jazdilo sa v okolí jazera Neuchâtel na severozápade krajiny. Končilo sa v meste Estavayer-le-Lac, v ktorom bol okruh so stúpaniami Chables (1,3 km – 7,8%) a prudkým Les Granges (2,3 km – 8,2%) iba deväť kilometrov pred klesajúcim koncom.

Počas dňa bolo približne 9 ºC s vetrom o rýchlosti 11 km/h. Po poslednom stúpaní fúkalo zozadu – šanca pre útočníkov. Všetko sťažoval dážď, ktorý lial počas celej etapy.

3. etapa Okolo Romandie 2021 – profil:

3 .etapa Okolo Romandie 2021
3. etapa Okolo Romandie 2021. zdroj: Tour de Romandie

Do etapy nezasiahol Patrick Bevin (:isn:), ktorý v prvej etape skončil tretí a v druhej druhý. Svoju formu si chce odniesť aj na blížiace sa Giro d’Italia.

O únik sa postarali Švajčiari

Najprv sa oddelili dve početné skupiny, ktoré vytvorili až 25-členný únik. Prvý pokus však nevyšiel.

Na prvých kilometroch stúpania Surpierre (28 km po štarte) sa ustálil únik dňa. Boli v ňom hlavne domáci jazdci: Stefan Küng (FDJ), Matthias Reutimann (Švajčiarsko), Stefan Bissegger (:efn:) a Johan Jacobs (MOV). Pridali sa k nim Brit Charles Quarterman (:tfr:), Belgičania Sander Armée (:tqa:) a Kobe Goossens (:lts:).

Embed from Getty Images

INEOS neposkytol priestor

Vedúci Rohan Dennis  a Geraint Thomas s Richiem Portom (:isn:) boli pred etapou na najlepších miestach v celkovom poradí. Britský tím sa s ťahačmi ako Owain Doull, Filippo Ganna alebo Edward Dunbar posadil na čelo pelotónu a udržoval svoju stratu na únik na približne trojminútovej úrovni.

Najlepšie posadeným jazdcom v celkovom poradí z úniku boli Küng a Goossens (+ 1:19 min).

Ráno prichádzali správy o zlom počasí počas kráľovskej sobotňajšej etapy. Stále nie je isté, či husté sneženie v lyžiarskom stredisku Thyon 2000 kompletne nezruší etapu. Ineos tak nemohol dovoliť, aby Küng získal pred nedeľňajšou časovkou náskok v celkovej klasifikácii.

Embed from Getty Images

Sedem stúpaní dňa malo iba tretiu kategóriu. Joel Suter (Švajčiarsko) sa po predošlých účastiach v únikoch udržal na čele vrchárskej klasifikácie.

Tím BORA – hansgrohe zapol v posledných 45 km

45 km pred cieľom bola strata už len 2:30 min. Na čele sa v predposlednom kole udržali už len Küng, Goossens, Jacobs a Bissegger. Ide o mimoriadne schopných tempárov a časovkárov.

Na špicu zriedeného pelotónu sa posadili Marcus Burghardt a Ben Zwiehoff z BORA – hansgrohe, ktorý chcel využiť poslednú šprintérsku príležitosť pre Petra Sagana na pretekoch. Pridal sa aj tím Bahrain Victorious pre víťaza predošlej etapy Sonnyho Colbrelliho či BikeExchange pre Diona Smitha.

Z pelotónu okrem iných odpadol Chris Froome (:isn:), ktorý je po devastačných zraneniach len tieňom štvornásobného víťaza Tour de France.

Ineos a pokračoval v stíhaní Künga a ďalších. 20 km pred cieľom sa na špici striedal viaceré tímy a náskok bol už len 1:16 min.

Na stúpaniach už iba Goossens a Küng

Úniku 16 km pred cieľom ostávalo prejsť posledné dve stúpania dňa. Náskok bol už len 30 sekúnd, z pelotónu odpadli Bissegger i Jacobs. Za nimi tempo nasadil dokonca aj líder Rohan Dennis, ale so zmazanou stratou bola motivácia Ineosu menšia.



Küng tvrdo spadol, na zemi aj Dennis

Na klesaní zo stúpania Chables spadol na zákrute na stredovej čiare Stefan Küng. Išlo o pád vo vysokej rýchlosti. Švajčiar sa dokázal pozbierať a bol pohltený pelotónom.

Na zemi sa ocitol aj Rohan Dennis. Austrálčan sa musel vracať v zadnej skupine. Ineos na týchto pretekoch staví na lídrov Thomasa a Porta.

Goossens dostihnutý

Belgičan Goossens mal na poslednom stúpaní Les Granges náskok 35 sekúnd. Za ním z pelotónu útočili Michael Woods (:isn:) a Ion Izagirre (AST). Nasledoval Sepp Kuss (:tjb:), ale nikomu sa nepodarilo osamostatniť sa.

Zvýšenie tempa útokmi zastavilo šance Goossensa. 25-ročný Belgičan bol pohltený 13 km pred cieľom.

Marc Soler rozhoduje

11 km pred koncom bol napokon jeden útok úspešný. Marc Soler (MOV) predviedol dynamický nástup pred koncom posledného stúpania a vydal sa na sólovú jazdu do cieľa. Soler v cieli gestom „utíšil“ kritikov, ktorí nie sú spokojní s jeho výkonmi. Španiel povedie Team Movistar na Giro d’Italia.

Hlavná skupina s odstupom 22 sekúnd bola výrazne zriedená, mal približne len 20 jazdcov. Bol v nej aj Peter Sagan (BOH) či Sonny Colbrelli (TBV). Šprint však vyhral Magnus Cort (:efn:), ktorý špurtoval z dobrej pozície a Sagan musel niekoľko dostihnúť niekoľko dĺžok bicykla.

V skupine najlepších chýbali vrchári ako Miguel Ángel López (MOV). Steven Kruijswijk (:tjb:) či Jesús Herrada (COF). Prakticky prišli o možnosť bojovať o celkové víťazstvo.

3. etapa Okolo Romandie 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Marc SolerMovistar Team03:58:35
02Magnus CortEF Education-NIPPO+ 22
03Peter SaganBORA-hansgrohe+ 22
04Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 22
05Gorka IzagirreAstana-Premier Tech+ 22
06Diego UlissiUAE Team Emirates+ 22
07Ilan Van WilderTeam DSM+ 22
08Sepp KussJumbo-Visma+ 22
09Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 22
10Rui CostaUAE Team Emirates+ 22

3. etapa Okolo Romandie 2021 – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Marc SolerMovistar Team12:38:40
02Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 14
03Richie PorteINEOS Grenadiers+ 14
04Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 14
05Marc HirschiUAE Team Emirates+ 16
06Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 20
07Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 21
08Sepp KussJumbo-Visma+ 21
08Ilan Van WilderTeam DSM+ 21
10Rui CostaUAE Team Emirates+ 24
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár