3. etapa Okolo Sicílie 2021: Valverde naďalej udivuje celý svet

Alejandro Valverde

zdroj: twitter.com/alejanvalverde

3. etapa Okolo Sicílie 2021 mala kopcovitý profil až do samotného cieľa. Ten bol situovaný na vrchole klasikárskeho stúpania v Caronii. Ako prvý ho zdolal Alejandro Vaverde (MOV), ktorý sa tak stáva víťazom predposlednej etapy a lídrom pretekov na ostrove Sicília. A to všetko v 41 rokoch. Druhý skončil Alessandro Covi (UAD). O celkovom víťazovi sa rozhodne zajtra. 

O víťazovi rozhodol cieľový klasikársky kopec, do ktorého našiel vyselektovaný pelotón so všetkými favoritmi. Takmer celý jeho priebeh kontroloval tím Movistar, ktorý týmto spôsobom pripravil pevnú pôdu pre svojho lídra Valverdeho v boji o etapový vavrín. Nestarnúci španiel s prezývkou El Bala ju napokon zužitkoval najlepšie ako vedel a pripísal si svoje už 131. víťazstvo v kariére.

Ako prebiehala 3. etapa Okolo Sicílie 2021?

Profil – 3. etapa Okolo Sicílie 2021:

3. etapa Okolo Sicílie 2021
zdroj: ilgirodisicilia.it

Tradičný úvod

Aj tretia etapa mala úvod ako z učebnice cestnej cyklistiky: po prvotných kilometroch začal boj o participáciu v celodennom úniku, do ktorého sa napokon prebojovala šestica pretekárov. Tá si na pelotón vypracovala aj viac ako 4-minútový náskok, ktorý sa však do nájazdu na najťažšie stúpanie dňa – Pollina stenčil na jednu minútu.

Image
https://twitter.com/ilgirodisicilia/status/1443505836576448514/photo/1

Stúpanie Pollina

Ihneď na začiatku stúpania sa osamostatnená skupinka na čele pretekov začala drobiť. Najviac síl v nej mal Paul Double (Mg.k Vis VPM) a Benjamin King (Rallye Cycling), ktorí najdlhšie odolávali rozbehnutému pelotónu. Z neho sa naopak vytrácali rovinári a šprintéri, začínajúc tvoriť grupetto.

Image
https://twitter.com/ilgirodisicilia/status/1443525546411974661/photo/1

Napokon kopec Pollina, stúpanie najťažšej kategórie, vyhral Benjamin King, ktorý sa tak v zajtrajšej etape bude prezentovať v pistáciovom drese najlepšieho vrchára. Jeho kolegu z úniku Paula Doubleho pelotón dostihol pár sto metrov pred vrcholom stúpania. Zoskupenie Trek – Segafredo odvádzalo na čele pelotónu vysoké tempo.

Vyčkávanie na zaujímavý finiš

Po zdolaní klesania z Polliny nasledovala 30 kilometrov dlhá rovina. V jej priebehu sa nachádzala šprintérska prémia, na ktorú si zuby brúsil Alejandro Valverde (MOV), ktorý bol dnes papierovo najväčším adeptom na víťazstvo. Preto aj jeho tím Movistar obsadil špicu pelotónu a udával tempo až do nájazdu do cieľového stúpania.

Záver – „One and Only El Bala

Cieľový kopec meral 3,5 kilometra, no pretekať sa začalo až na méte 1,5 kilometra pred cieľom. Vtedy zaútočil Brandon McNulty (UAD), víťaz posledného ročníka pretekov Okolo Sicílie. Najväčší favoriti (Valverde, Bardet či Nibali) si ho ale nenechali ujsť a jazdili v jeho závetrí. O pár metrov na čelo zapadol Davide Villela (MOV), ktorého cieľom bolo pomôcť lídrovi Alejandrovi Valverdemu čo najviac v zmysel zabránenia prípadných útokov od súperov. To sa napokon aj podarilo, a teda Alejandro Valverde mal priam otvorené dvere k ďalšiemu už 131. profesionálnemu víťazstvu v kariére. Táto možnosť sa po preťatí cieľovej pásky stala skutočnosťou.

V cieľovom priestore Valverde spadol. Síce už spomalil, ale aj tak poznamenal, že uvidí, či ho to ráno nebude bolieť.

3. etapa Okolo Sicílie 2021: výsledky

Čo zajtra?

Zajtra preteky Okolo Sicílie vyvrcholia 4. etapou, ktorá má prívlastok kráľovská.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár