Okolo Sicílie 2021; talianska jesenná púť na bicykli začína

Okolo Sicílie 2021

zdroj: https://twitter.com/ilgirodisicilia/status/1441010388930269187/photo/1

Cyklistická sezóna aj po skončení majstrovstiev sveta vo Flámsku 2021 pokračuje. Tentokrát štafetu prevezme Taliansko, konkrétne ostrov Sicília, kde sa od 28. septembra do 1. októbra budú konať 4-etapové cyklistické preteky. Podujatie Okolo Sicílie 2021 teda otvorí ozajstnú jesennú časť sezóny, ktorá sa jazdí najmä na Apeninskom polostrove. Pôjde o 25 ročník.

Okolo Sicílie – história

Preteky Okolo Sicílie patria medzi tie najstaršie podujatia v cyklistickom kalendári. Prvý ročník sa obišiel už v roku 1907, čo znamená, že napríklad talianska grandtour Giro je o dva roky mladšia ako práve preteky na najväčšom talianskom ostrove. Napriek tomu v histórii poznáme iba 24 víťazov, keďže dlhé dekády sa podujatie neorganizovalo. bolo tomu tak napríklad v období medzi rokom 1977 až 2019, kedy bol „etapák“ oživený organizátormi Gira – RCS Sport. V spomínanom roku vyhral Brandon McNulty (UAD). Minulý rok preteky nezažili svoje pokračovanie.

Okolo Sicílie 2021 – základné parametre

  • začiatok: 28. septembra (utorok)
  • koniec: 1. októbra (piatok)
  • počet etáp: 4
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: Europe Tour
  • úroveň pretekov: 2.1

Trasa Okolo Sicílie 2021

1. etapa

1. etapa Okolo Sicílie 2021
zdroj: ilgirodisicilia.it

Dobrodružstvo na ostrove Sicília začne prevažne rovinatou etapou, ktorá však vo svojom centre obsahuje jedno klasifikované stúpanie zvané Ragusa. Je však situované ďaleko od cieľa etapy, kde sa po 179 kilometroch očakáva hromadný šprint balíka.

2. etapa

2. etapa Okolo Sicílie 2021
zdroj: ilgirodisicilia.it

Náročnejšia skúška na cyklistov čaká v druhej etape. V jej priebehu budú musieť pretekári zdolať dve klasifikované stúpania a tri neklasifikované. Avšak podobne ako v prvej etape, kopce sú vzdialené od cieľa pomerne ďaleko. Preto sa v srdci Sicílie, v meste Palermo, opäť očakáva hromadný šprint. Etapa meria 174 kilometrov.

3. etapa

3. etapa Okolo Sicílie 2021
zdroj: ilgirodisicilia.it

Na tretí deň cyklisti prídu do ozajstných kopcov a prekonajú nadmorskú výšku 1000 metrov. Taktiež ich čaká stúpanie najvyššej kategórie (HC), ktoré je dlhé 11 kilometrov s priemerným sklonom 5,6%. Finišovať sa bude na trojkilometrovom klasikárskom stúpaní. To by malo výrazným spôsobom prehovoriť do celkovej klasifikácie.

4. etapa

4. etapa Okolo Sicílie 2021
zdroj: ilgirodisicilia.it

Najťažšie na záver. Aj takto by sa dala ocharakterizovať záverečná etapa Okolo Sicílie 2021. Síce sa nebude končiť na vrchole stúpania, dve stúpania najťažšej kategórie preveria pripravenosť pretekárov. Očakáva sa, že o víťazovi etapy sa môže rozhodnúť ešte pred záverečným stúpaním. Celkového víťaza spoznáme až po skončení tejto etapy.

Favoriti Okolo Sicílie 2021

Na celkové poradie si zuby bude brúsiť trojica v zložený Alejandro Valverde (MOV), David de la Cruz (UAD) a Romain Bardet (DSM), ktorý tak nahrádza Jaia Hindleyho so zlomenou kľúčnou kosťou z pretekov Okolo Slovenska 2021. Snahu prehovoriť do celkového poradia budú mať aj Marc Soler (MOV), ktorý bude spolulídrom spoločne s Alejandrom Valverdem. Zabudnúť nesmieme ani na Vincenza Nibaliho (:tfr:), žraloka z Messiny, ktorý sa pred domácim publikom bude chcieť predviesť.

Pozor si taktiež bude treba dať na pretekárov, akými sú Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa), ktorý tento rok doslova dobil bájny Monte Zoncolan, či Chris Froome (:isn:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár