3. etapa Okolo Slovenska 2020: Opäť Laas

Okolo Slovenska 2020
3. etapa Okolo Slovenska 2020

zdroj: © Igor Stančík

3. etapa Okolo Slovenska 2020 sa skončila hromadným dojazdom. Opäť v ňom vyhral Martin Laas (BOH) z Estónska. Jannik Steimle finišoval vpredu a pred poslednou etapou je na čele celkového poradia.

Po štarte z Banskej Bystrice cyklisti prešli na okruhy v okolí Žiaru nad Hronom. Tam si na nich počkali kopce Železná Breznica (3,3 km – 6,2%), Červená Studňa (20 km – 3,9%) a Nevoľné (12,1 km -. 3,7%). Po druhom prejazde šprintérskej prémie v Žiari nad Hronom sa prešlo na zvlnený okruh, po ktorom prišlo ďalšie rýchle finále.

3. etapa Okolo Slovenska 2020 – profil:

3. etapa Okolo Slovenska 2020

Od začiatku bol o únik veľký záujem a patrične tomu odpovedalo aj tempo pelotónu. Ten sa najprv delil zásluhou World celkov na štarte. Kúsok zaostal priebežný líder Jannik Steimle (:dqt:), ktorý sa musel spoliehať na Deceuninck – Quick Step, že zalepí medzeru po práci Israel Start-Up Nation, BORA – hansgrohe či Team Sunweb. Nešťastiu sa zabránilo, mladá Nemec však 60 km pred cieľom musel meniť bicykel.

O ďalších 30 km balík spomalil a dokázal sa poskladať. Lenže, viacerí jazdci po stúpaní Červená Studňa boli v zadnej skupinke a v pomalšom tempe išli spolu do cieľa. Medzi nimi bol napríklad aj Juraj Sagan (BOH).

Únik počas 3. etapy Okolo Slovenska 2020
Únik počas 3. etapy Okolo Slovenska 2020 | © Ján Melicher

V úniku bolo 18 ľudí. Medzi nimi bol aj Mathijs Paaschens (Bingoal Wallonie – Bruxelles) a Kenny Molly (Bingoal – Wallonie – Bruxelles). Druhý menovaný sa po včerajšom predstavení v mnohých prémiách udržal po etape na čele vrchárskej súťaže. Paaschens  dnes získal iba jednu prémiu a na kolegu stráca 14 bodov.

Pelotón sa opäť rozdelil, 40 km pred koncom strácal na únik 2 minúty. Medzi polovicami hlavnej skupiny bola jedna minúta.

Ako posledný odolával Idar Andersen (UNO – X Pro Cycling Team). Stíhal ho však Team Sunweb a Deceuninck – Quick Step. Tie ho v Žiari nad Hronom pohltili a pelotón čakal klasikársky finiš na zvlnenom okruhu.

Po hromadnom dojazde vyhral Martin Laas (BOH) pred Seanom de Bieom (Bingoal Wallonie – Bruxelles) a Davidom van der Poelom (Alpecin – Fenix).

Celkové poradie

Odolný šprintér Jannik Steimle bol na 5. mieste a udržal sa na čele celkovej klasifikácie. To by sa nemalo zmeniť ani zajtra, na programe je najľahšia – mierne zvlnená etapa končiaca na rovine v Skalici. Nico Denz (:sun:) je stále druhý, má rovnaký čas ako Steimle, ale rozhodujú lepšie postavenie z etáp. 24-ročný Steimle sa vpredu udržiava vďaka víťaznej časovke a predným priečkam na šprintoch, Denz vyhral včerajšiu etapu, ale v časovke bol prvý, Denz druhý. Steimle bol vo včerajšej etape druhý, vyhral ju Denz. Zajtra tak môžu rozhodnúť bonusové sekundy v cieli – rovnako ako vlani.

Laas vedie bodovaciu klasifikáciu. Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) je najlepším Slovákom. Andreas Leknessund (UNO X – Pro Cycling Team) najlepším jazdcom do 23 rokov. Nór je čerstvým víťazom časovky U23 na majstrovstvách Európy.

3. etapa Okolo Slovenska 2020 – výsledky etapy:

1.Martin Laas (Est)BOH04:12:24
2.Sean de Bie (Bel)Bingoal – WB
3.David van der Poel (Ned)Alpecin – Fenix
4.Emmenuel Morin (Fra)COF
5.Jannik Steimle (Ger):dqt:
6.Marcel Meisen (Ger)Alpecin – Fenix
7.Guillaume Boivin (Fra):isn:
8.Viacheslav Kuznetsov (Rus)Gazprom – Rusvelo
9.Riccardo Stacchiotti (Ita)Vini Zabu KTM
10.Jean-Pierre Drucker (Lux):dqt:

3. etapa Okolo Slovenska 2020 – priebežné poradie:

1.Jannik Steimle (Ger):dqt:11:52:0731
2.Nico Denz (Ger):sun:
3.Shane Archbold (NZL)BOH00:00:14
4.Andreas Leknessund (Nor)UNO – X Pro Cycling Team00:00:17
5.Jasha Sutterlin (Ger):sun:00:00:19
6.Chad Haga (USA):sun:00:00:22
7.Jean-Pierre Drucker (Lux)BOH
8.Yves Lampaert (Bel):dqt:
9.Jenthe Biermans (Bel):isn:00:00:25
10.Morten Hulgaard (Nor)UNO – X Pro Cycling Team00:00:27

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár