3. etapa Okolo Valencie: Evenepoel prišiel o žltý dres

Aleksandr Vlasov 3. etapa Okolo Valencie 2022

zdroj: © BORA - hansgrohe / Sprintcycling / Andreas Hartmann

3. etapu Okolo Valencie 2022 ovládol Aleksandr Vlasov (BOH). Rus mal najlepší záver a porazil i vedúceho muža poradia – Evenepoela (:dqt:). Zajtra sa tak Vlasov oblečie do žltého. Belgičan posledný kilometer trpel a stratil približne 40 sekúnd.

Na jazdcov dnes bolo pripravených 155 kilometrov a striedavo zamračené nebo. Teplota bola príjemná, približne 15 stupňov Celzia. Profil bol dnes náročný, nastúpané kilometre boli na hodnote 3 586 metrov. V itinerári čakalo 6 stúpaní, záverečné bolo prvej kategórie a malo preveriť jazdcov na celkové poradie. Tomu doposiaľ dominoval Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý držal náskok 19 sekúnd na Vlasova (BOH).

Profil

Štart

Priebeh – 3. etapa Okolo Valencie 2022

Dôležitosť etapy si uvedomovali všetky tímy a od štartu to bolo cítiť. Pelotón pokryl veľa útokov a únik dňa sa nedarilo sformovať. Po 50 kilometroch prišiel konečne náznak, jedenásť jazdcov odskočilo na rozdiel pol minúty. Prvé stúpanie dňa však prevetralo túto skupinu, v čele etapy ostala iba šestica – Tratnik (TBV), Van den Berg (FDJ), Valter (FDJ), Prodhomme (:alm:), Paret-Peintre (:alm:) a Sven Erik Bystrøm (:iwg:). Odpadlíci však doplnili čelo a skupina sa znova rozrástla na 11 ľudí. Náskok však nebol veľký, 50 kilometrov pred cieľom to bolo len niečo okolo dvoch minút.

Pred posledným stúpaním bola na čele už len osmička jazdcov, no náskok klesal k hodnote jedna minúta. To prinútilo k útoku Jana Tratnika (TBV), Slovinec ihneď odpáral konkurentov. Osem kilometrov pred cieľom stále držal náskok, na prenasledovateľov mal niečo málo pod dve minúty. Movistar však nechcel dopustiť žiadne prekvapenie a Slovinca mohutne jeho jazdci stíhali. Tri kilometre pred cieľom bola hlavná skupina preriedená na 15 jazdcov. Nechýbal tam vedúci muž pretekov Evenepoel (:dqt:).

Pri nájazde na gravelový úsek bol Tratnik dostihnutý a dramatický záver začínal. Na konci spomínaného úseku vyplával na čele Vlasov (BOH), Rusa čakal posledný kilometer stúpania. Išiel fantasticky a žltý muž strácal. To ho hnalo ešte viac. Ruský cyklista sa v cieli tešil z prvého víťazstva v sezóne a porazil vedúceho muža o 40 sekúnd.

Výsledky – 3. etapa Okolo Valencie 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár