1. etapa Okolo Valencie 2022: Remco Evenepoel jednoducho vyhral

Remco Evenepoel Okolo Valencie 2022

zdroj: © Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images

1. etapa Okolo Valencie 2022 priniesla náročné finále s jednoznačným koncom. Najsilnejší sa ukázal Belgičan Remco Evenepoel (:dqt:). S odstupom 16 finišoval druhý Rus Alexandr Vlasov (BOH). Ďalších 15 sekúnd stratil tretí Španiel Carlos Rodriguez (:ins:). 

22-ročný jazdec Quick-Step Alpha Vinyl sa osamostatnil z elitnej skupinky na stúpaní Torralba del Pinar. Po trojkilometrovej rovine oslavoval Evenepoel v cieli prvé víťazstvo pri svojom prvom štarte v sezóne. Dostal sa do čela pretekov, v cieli získal 10 bonifikačných sekúnd.

„Je to perfektný spôsob, ako začať sezónu,“ povedal v cieli Evenepoel. „Tím ma dostal do pohodlnej pozície a fungovalo to. Zaútočil som na najťažšej časti stúpania. Bolo ťažké to udržať až do cieľa, ale som šťastný z toho, že mám pred zvyškom pretekov náskok.“

Až príliš jednoducho vyzeralo 23. profesionálne víťazstvo Evenepoela. V predposlednom kilometri stúpania opustil skupinu, ktorá do cieľa došla okrem Vlasova a Rodrigueza v zložení: Alejandro Valverde (MOV), Enric Mas (MOV), Luis Leon Sanchez (TBV), Antwan Tolhoek (:tfr:) a Jakob Fuglsang (:isn:). Nikto na neho nedokázal okamžite reagovať.

Vlasov sa ukázal v novom drese BORA – hansgrohe ako najlepší z ostatných. Za svoj výkon sa v deň svojich narodenín nemusí hanbiť ani 21-ročný Rodriguez, v prvej etape najlepší pretekár Ineosu.

Ako dnes prebehla 1. etapa Okolo Valencie 2022?

Išli sa prvé preteky patriace do druhej najvyššej kategórie, ProSeries. Počasie prialo cyklistike, vonku bolo približne 18 ºC.

Začalo sa hneď kopcovitou etapou. Od východného pobrežia Španielska sa prešlo do vnútrozemia. Prvá etapa merala 166 kilometrov. Okrem kopca El Remolcador bolo hlavnou súčasťou dňa stúpanie Torralba del Pinar dlhé 4,6 km s priemerom 7%. Po ňom zostávali tri kilometre po mierne klesajúcej rovine.

1. etapa Okolo Valencie 2022
1. etapa Okolo Valencie 2022. zdroj: vueltacv.com

Únik odolával iba do 30 km

David Gonzales (Caja Rural Seguros-RGA), Jesus Ezquerra (B&B Hotels p/b KTM), Joan Bou (Euskaltel Euskadi), Ivan Moreno (Equipo Kern Pharma), Ben King (Human Powered Health) sa na začiatku dostali do úniku. Mali náskok piatich minút.

V pelotóne pracovali tímy Movistar a Quick-Step Alpha Vinyl. 32 kilometrov pred koncom bolo po úniku a čakalo sa na veľmi dôležitý záver.

Nepríjemnosti hneď zo začiatku

Úvod sezóny znamená aj viacero zaváhaní. Jedno sa stalo 40 km pred cieľom, keď sa na ocitli viacerí jazdci. Španiel Hector Carretero (Equipo Kern Pharma) musel následne odstúpiť. Iný pád utrpel pod stúpaním Nans Peters (ACT) a aj možný kandidát na top 10 Marc Soler (:uae:).

Pripravení stúpať

Na šprintérskej prémii v posledných 20 km si po tri sekundy prišiel Slovinec Matej Mohorič (TBV), čím naznačil svoje úmysly v celkovom poradí.

Tím Quick-Step tvoril tempo pod vstupom na posledné stúpanie dňa a natiahol pelotón zložený už len z približne 30 pretekárov. Neskôr sa zodpovednosti ujal tím Bahrain Victorious. Dylan Teuns (TBV) ešte viac zriedil elitnú skupinu. V predposlednom kilometri začal diktovať tím Movistar v podobe Gregora Mühlbergera (MOV) a v zrýchlení od Enrica Masa (MOV).

Remco Evenepoel udrel

5 kilometrov cieľom zaútočila nová posila Trek-Segafredo Antwan Tolhoek (:tfr:). Na Holanďana reagovali viacerí jazdci, vytvorila sa elitná skupinka. Z nej  o 400 metrov silno zaútočil Remco Evenepoel (:dqt:). Za Belgičanom sa vydal Alexandr Vlasov (BOH) so stratou 16 sekúnd.

Evenepoel si jasne prišiel po triumf.

Vo štvrtok je na programe zvlnená etapa s predpokladaným šprintérskum záverom.

Cyklistika: 1. etapa Okolo Valencie 2022 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár