3. etapa Tirreno-Adriatico 2023: Philipsen sa odvďačil Van der Poelovi víťazstvom

3. etapa Tirreno-Adriatico 2023

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/165/photo/1

3. etapa Tirreno-Adriatico 2023 si pre pretekárov pripravila technický dojazd na vetre. Najlepšie ho zvládol Jasper Philipsen (ADC) za fenomenálnej tímovej podpory od Van der Poela. Druhý finišoval Phil Bauhaus (TBV). Tretiu priečku obsadil Biniam Girmay (ICW), ktorý predvádza konzistentné výsledky.

Jasper Philipsen triumfom v 3. etape získal prvé víťazstvo pre tím Alpecin-Deceuninck, ktorý od začiatku sezóny pôsobí v najvyššej kategórii World Tour.

Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies) finišoval na 18. mieste. Do samotného šprintu sa nezapojil, na jeho začiatku bol príliš vzadu.

3. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tirreno-adriatico/2023/stage-3/today/profiles

Štart:

Dynamická prvá polovica

Úvodná časť etapy sa niesla v znamení boja o celodenný únik a zdolávania dvoch klasifikovaných stúpaní. Pelotón si uvedomoval, že v dnešnej etape sa z víťazstva mohol tešiť za istých okolností aj jazdec z úniku, preti čelu pretekov nenechával veľký náskok. K absolútnemu zjednoteniu došlo na méte 70 kilometrov pred cieľom.

Záverečných 15 veterných kilometrov

Záver druhej polovice etapy bol poznačený nepríjemným bočným vetrom, ktorý sa snažili využiť jazdci tímu Jumbo-Visma. Na hrote pelotónu 14 kilometrov pred cieľom sa teda objavila silná klasikárska zostava mužov v žltých tímových dresoch. Tá roztrhala dovtedy unisono jazdiace hlavné pole. Vytvorila sa tak skupina, v ktorej sa nachádzal Primož Roglič (TJV), Wout van Aert (TJV), Filippo Ganna (IGD), Julian Alaphilippe (SOQ), Jasper Philipsen (ADC) či Biniam Girmay (ICW). Z bočného vetra sa však následne stal protivietor, ktorý spôsobil opätovné spojenie uniknutej skupinky s pelotónom, v ktorom sa stále nachádzal Peter Sagan (TotalEnergies). Protivietor v závere etapy však pelotón opäť spojil.

Záver

Samotný záver bol veľmi technický. Takýto terén využil Mathieu van der Poel (ADC), ktorý vybudoval excelentnú pozíciu pre svojho tímového šprintéra Jaspera Philipsena. Pre 25-ročného Belgičana sa tak otvorila čistá cesta k víťazstvu. To uchmatol druhému Philovi Bauhausovi (TBV). Tretie miesto bral Biniam Ghirmay, ktorý predvádza na pretekoch dvoch morí konzistentné výsledky. Peter Sagan si v závere vybral zlý „vlak“. Zo samotného šprintu vystúpil.

3. etapa Tirreno-Adriatico 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Na súbežných etapových pretekoch Paríž – Nice sa Tadej Pogačar (UAD) obliekol do žltého dresu vďaka fenomenálnemu výkonu v cieľovom stúpaní. Na najväčšieho rivala Jonasa Vingegaarda (TJV) má náskok viac ako 40 sekúnd.

Zajtra je na programe 4. etapa Tirreno-Adriatico 2023, ktorá prinesie súboje klasikárov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár