Van Den Berg odolal vetru, Slováci chýbali (3. etapa Tour de l’Avenir)

5. etapa Tour de l'Avenir 2021

3. etapa Tour de l’Avenir 2021 bola zvlnená, ale ovplyvnená vetrom. V šprinte malej skupiny bol najlepší Holanďan Marijn Van Den Berg.

Pódiové miesta doplnili Belgičania Arnaud De Lie a Stan Van Tricht. Slováci v top 30 etapy chýbali. Lukáš Kubiš mal šancu na dobrý výsledok, ale v nevhodnú chvíľu dostal defekt.

>>>Reakcia Lukáša Kubiša, ktorý zažil obrovskú smolu

V elitnej, 17-člennej skupine, sa v cieli nachádzal aj priebežný líder Mick Van Dijke. Holanďan si svoje vedenie udržal, Van Den Berg je druhý so stratou sidmich sekúnd.

22-ročný Van den Berg získal šieste víťazstvo v sezóne. Darilo sa mu na inom podujatí NationsCup – Orlen Grand Prix, kde bral obe etapy a celkové poradie. Momentálne jazdí za kontinentálnu zostavu World Tour tímu Groupama – FDJ. Potvrdil, že patrí k najväčším šprintérskym talentom tohto roka.

V prednej skupine chýbali viacerí favoriti na celkové víťazstvo. Jediným papierovým, favorizovaným vrchárom vpredu bol Nór Tobias Johannessen, ktorý sa dostal na výhodnú pozíciu. Ďalší favoriti, ako Juan Ayuso (Španielsko) alebo Filippo Zana (Taliansko) došli v stíhacej skupine so stratou menej ako jednej minúty.

Záverečný šprint Van den Berga (video):

3. etapa Tour de l’Avenir 2021 – profil:

3. etapa Tour de l'Avenir 2021
3. etapa. ©Tour de l’Avenir

Smerovalo sa do Donnemarie-Dontilly. Na 153 km sa nastúpalo 1500 výškových metrov. Finále bolo tvorené výbušným stúpaním dlhým 800 metrov.

Štartovalo sa pod zamračenou oblohou, po hodine začalo pršať. Do úniku dňa sa dostali Artjom Mirzojev (Estónsko), Adam Ward ( Írsko ), Valère Thiébaud (Švajčiarsko) a Louis Coqueret (Hauts-de-France / Grand-Est). Pri vstupe do posledných 100 km mali náskok piatich minút.

Množstvo pádov, odstúpili Wærenskjold a Umba

S pádmi zápasil napríklad vrchársky favorit z Nemecka Florian Lipowitz, ale podarilo sa mu dostať naspäť. Preteky však po strete s asfaltom skončili pre víťaza úvodných dvoch dní. Nór Søren Wærenskjold opustil preteky. Ďalší hromadný pád nasledoval v posledných 70 km, schytal to líder Belgicka Henri Vandenabeele a odstúpil. Za rameno na ceste sa držal favorizovaný Kolumbijčan Santiago Umba, ktorý svoj boj taktiež vzdal.

Vietor rozbil preteky

Vtedy sa k dažďu pridal silný bočný vietor. 50 km pred cieľom sa pelotón výrazne zmenšil, odpadali z neho jazdci vzadu. O štyri kilometre bol únik dňa dostihnutý a pretekalo sa medzi absolútnymi favoritmi. O selekciu sa snažil tím Talianska. 38 kilometrov do konca sa preteky rozbili až na šesť skupín.

V prvej grupe sa nachádzalo 17 jazdcov:

Elitná skupina víťazí, najrýchlejší bol Van den Berg

Slováci vpredu chýbali. V čelnej skupine bol krátko Lukáš Kubiš, ale dostal defekt.

Aj keď sa zadné skupinky vzadu spájali, s 10 km do cieľa mal druhý pelotón tvorený zo 40 jazdcov stratu 30 sekúnd na elitnú grupu vpredu.

Marijn Van Den Berg bol v špurte selekcie najrýchlejší.

3. etapa Tour de l’Avenir 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár