3. etapa UAE Tour 2022: Ganna v časovke porazený Bisseggerom

UAE Tour 2022
3. etapa UAE Tour 2022

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status971144/photo/1

3. etapa UAE Tour 2022 bola časovkou jednotlivcov na 9 kilometrov. Etapou pravdy najrýchlejšie preletel Švajčiar Stefan Bissegger (:efn:). Porazil tak úradujúceho majstra sveta v tejto disciplíne Taliana Filippa Gannu (:ins:), ktorého odsunul o 7 sekúnd na druhú priečku. 

Z jazdcov na celkové poradie najlepšie zajazdil Tom Dumoulin (:tjb:), kedy o 5 sekúnd porazil Tadeja Pogačara (UAD) a o 9 sekúnd Joaoa Almeidu (UAD). Holanďan skončil tretí.

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), líder pretekov, dnešnú etapu nevypustil. V cieli finišoval na 10. priečke a aj v zajtrajšej horskej etape bude prezentovať červený dres lídra pretekov.

Bisseger sa v cieli nechal počuť, že je veľmi šťastný, že dnes vyhral. Podľa jeho slov ťažil najmä z koncentrácie a rozvrhnutia síl na celú trať. Víťazstvo si váži najmä preto, že ho dokázal vybojovať aj s naštrbenou lopatkou.

3. etapa UAE Tour 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=9800&y=2022&e=03

Clément Devy začína

Ako prvý sa na trať vydal Clément Devy (FDJ). Tento Francúz však nepatril medzi favoritov, a teda vedel, že dnes skončí hlboko v poli porazených. Neskôr sa na trať dostal Stefan Bissegger (:efn:), ktorý zajazdil naozaj dobrý čas – 9 minút, 43 sekúnd. Pevne sa teda usadil v horúcom kresle priebežného lídra etapy a pozorne pozeral na medzičasy svojich najväčších rivalov. Medzi nimi bol aj Jos van Emden (:tjb:) či Joao Almeida (UAD). Obaja však čas fenomenálneho švajčiarskeho časovkára neprekonali. Odviedli však solídnu prácu.

Filippo Ganna to nemá isté!

Približne o 12.30 SEČ sa na štartovacej rampe objavil majster sveta v časovke jednotlivcov „Pippo“ Ganna (:ins:), najväčší vyzývateľ priebežného lídra Stefana Bisseggera. Na medzičase po 4 kilometroch však Talian strácal. Nebola to však veľká strata, rozostup medzi dvoma najväčšími bojovníkmi s časom bol len sekundový. Súboj o etapu naberal obrátky.

Napokon sa však jedna sekunda rozrástla do siedmich v neprospech Taliana Filippa Gannu. A teda Stefan Bissegger odolal najväčšiemu konkurentovi a neostalu mu nič iné, ako len čakať na víťazstvo v etape. O to ho mohol ešte pripraviť Tom Dumoulin (:tjb:), ktorý svoju profesionálnu kariéru oživil minulú sezónu po niekoľko mesačnej pauze. Za istých predpokladov sa do hry o etapový vavrín dostával aj Tadej Pogačar (UAD). Dvojnásobný víťaz starej dámy však prekonal nedávno Covid-19.

Pogačar a Dumoulin vs. Bissegger

Ako prvý z dvojice Tadej Pogačar a Tom Dumoulin došiel do cieľa Slovinec. Síce Stefana Bisseggera neohrozil, zajazdil kvalitnú časovku a umiestnil sa na priebežne tretej priečke. Z jazdcov na celkové poradie porazil tak Joaoa Almeidu.

Čo sa týka Toma Dumoulina, druhého muža olympíjskej časovky, v cieli mu namerali čas 9 minút 55 sekúnd, a teda zaradil sa na tretiu priečku. Porazil tak o pár sekúnd svojich konkurentov v celkovom poradí.

Taktiež bolo jasné, že Stefan Bissegger už nadobro stal víťazom etapy pravdy. Na trati jazdili už len šprintéri, ktorí ho svojimi výkonmi a časovkárskymi dannosťami neohrozovali.

3. etapa UAE Tour 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 4. etapa UAE Tour 2022.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár