3. etapa Vuelta a España 2020: Dan Martin vyhral nad Rogličom

Vuelta a España 2020

Na Vuelta a España 2020 sa dnes konala 3. etapa. Stúpanie La Laguna Negra de Vinuesa ovládol Dan Martin (:isn:). Druhý skončil Primož Roglič (:tjb:) a tretí Richard Carpaz (:ins:). Slovinec Roglič si udržal červený dres pre celkového lídra.



Dan Martin po víťazstve v 3. etape:

„Tento rok som bol tak blízko víťazstva. Veľmi som chcel vyhrať etapu pre tento tím, boli ku mne naozaj dobrí. Sponzori nás počas covidu podporovali. Sylvan Adams a Ron Baron, majitelia, nám dali plnú výplatu. Tím bol veľmi motivovaný. Jasné, boli tu problémy so zranením na Tour, nedokázal som vyhrať etapu, ale bol som odhodlaný to dnes napraviť. Toto víťazstvo je pre tím, ale aj pre moju manželku, pretože je to prvýkrát od narodenia mojich detí, čo som vyhral preteky a je to veľmi špeciálne,“ povedal 34-ročný Ír so slzami v očiach v televíznom rozhovore.

Profil 3. etapy Vuelta a España 2020:

3. etapa Vuelta a España 2020 mala 166 kilometrov. Obsahovala dve dlhšie stúpania – jedno v prvej polovici a to druhé tvorilo cieľ. La Laguna Negra (8,6 km – 5,7%) malo v poslednom kilometri desať percent.

3. etapa Vuelta a Espana 2020
3. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Thibaut Pinot neštartoval, nedokončil svoju ďalšiu Grand Tour

Ešte pred etapou sme sa dozvedeli správu, že Thibaut Pinot (FDJ) nenastúpil do dnešného dňa. Francúz má stále problémy s chrbtom, ktoré ho odstavili od formy dobré postavenie v celkovom poradí na Tour de France. Zo štrnástich pretekov Grand Tours, na ktoré nastúpil, nedokončil sedem.

Do etapy sa neprihlásil ani Matej Mohorič (:bmt:). Slovinec si po včerajšom páde zlomil lopatku.



Priebeh etapy

Dva úniky počas dňa

Na začiatku zaútočilo z pelotónu päť jazdcov. Mark Donovan (:sun:), Tosh Van der Sande (:lts:), Niki Terpstra (Total Direct Energie), Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA) a Willie Smit (Burgos-BH) mali najprv dvojminútový náskok.

Po prvom stúpaní dňa Alto de Oncala (17 km – 2.7%) sa o tempo v pelotóne postaral tím EF Pro Cycling. Po takmer 100 kilometroch pretekania dostihol pôvodný únik, k ťahaniu prispel aj Movistar Team.

Valentin Ferron, Paul Ourselin (Total Direct Energie), Hector Saez (Caja Rural-Seguros RGA), Angel Madrazo (Burogs-BH) 48 km pred koncom vytvorili nový únik. Držali sa najprv na minútovom náskoku. Pelotón viedol stále tím EF, ktorý mal v hre favoritov ako Woods, Martínez či Carthy.

Pelotón počas 3. etapy Vuelta a Espaňa 2020. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Na Laguna Negra pod klesaním ťahal Ineos

8 km pred koncom bol pokus jazdcov z Pro celkov dostihnutý. Tempo nastolili tímy ako Movistar, Astana, EF, ale aj INEOS Grenadiers

5 km pred cieľom bicykel menil aj muž z prvej desiatky celkového poradia Esteban Chaves (:mts:), práve kedy sa tempo zvýšilo. Najmenší jazdec na pretekoch dostal stroj svojho kolegu a bol mu veľký. To nebolo vôbec ideálne, ale Schultz mu pomáhal, ako mohol. Kolumbijčan ešte raz zobral bicykel, teraz už menší a 3 km pod vrcholom, ale už sa nevrátil do hlavnej skupiny.

Na stúpaní v severnom Španielsku začalo pršať a zdvihla sa hmla. Vtedy sa však začalo ísť úplne najtvrdšie. Pre lídra Ineosu Richarda Carapaza (:ins:) vo vrchárskom drese pracoval takmer celý tím, vrátane Chrisa Frooma (:ins:) do méty 5 km do konca. Potom za to zobrali Andrey Amador (:ins:) a Iván Ramiro Sosa (:ins:).

Záver na Laguna Negra

S tromi kilometrami do konca zaútočil Kenny Elissonde (:tfr:), ale Sosa ho po kilometri dostihol. Hlavná skupina bola zložená už len približne z 12 jazdcov.

Pred posledným kilometrom zatlačil Enric Mas (MOV), potom Felix Großschartner (BOH). O pár stoviek metrov to bol Clément Champoussin (:alm:), ktorý nastúpil pred najťažšou časťou stúpania, ale skupina zrýchľovala s jazdcom BORA – hansgrohe a pohltila mladého Francúza.

500 metrov pred cieľom vyštartoval Kuss, ale neoddelil sa. Jednotliví členovia skupiny sa rozložili na šírku cesty, ktorá išla v 10 percentách.

Dan Martin vyhral 3. etapu Vuelta a España 2020

V šprinte skupiny ako prvý nastúpil Dan Martin (:ins:) približne 200 metrov pred koncom. Ír mal najsilnejší nástup a keď sa dostal na vzduch, už nikoho pred seba nepustil. 34-ročný Martin vyhral svoju druhú etapu na Vuelte. Radoval sa prvýkrát po 833 dňoch, naposledy ešte v šiestej etape Tour de France 2018. Ide o veľké víťazstvo aj pre samotný tím, ktorý iba pred dvomi týždňami získal prvé víťazstvo v etape Grand Tour s Alexom Dowsettom na Gire a teraz získal ďalší etapový vavrín.

Martin vyhral s náskokom dĺžky bicykla. Boj o druhé miesto vyhral Primož Roglič (:tjb:) pred Richardom Carapazom (:ins:). Táto trojica skončila v rovnakom čase a rozdelila si medzi sebou 10, 6 a 4 bonusové sekundy.

Wout Poels (:bmt:), Alexander Vlasov (AST) a Enric Mas (MOV) prišli v desiatich sekundách. Dnešnú etapu vyhrala hlavne výbušnosť a tú majú prední jazdci stabilne lepšiu. Esteban Chaves sa prepadol na 10. priečku celkového poradia, keď v cieli stratil minútu.

Celkové poradie

Primož Roglič vedie s náskokom 5 sekúnd na Martina, vďaka bonusovým sekundám z predošlých dvoch dní. Tretí je víťaz Giro d’Italia 2019 Richard Carapaz (:ins:). Táto trojica spoločne s Enricom Masom (MOV) na štvrtom mieste vyzerá byť najsilnejšou vrchárskou skupinkou na pretekoch. V minúte v celkovom poradí sú ešte Hugh Carthy (:efd:) a skvelý vrchársky domestik Sepp Kuss.

Po troch vrchárskych etapách, ktoré delili pelotón na približne desiatku najlepších vrchárov, tempo zajtra spomalí. Na rade je prvá rovinatá šprintérska etapa 18-etapových preteov.

3. etapa Vuelta a España 2020 (video):

3. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky:

1.Daniel MartinIrl:isn:4:27:49
2.Primoz RoglicSlo:tjb:
3.Richard CarapazEcu:ins:
4.Wout PoelsNed:bmt:0:00:04
5.Aleksandr VlasovRusast0:00:07
6.Enric Mas NicolauSpaMOV0:00:09
7.Felix GrossschartnerAutBOH0:00:12
8.Hugh CarthyGBr:efd:
9.Sepp KussUSA:tjb:
10.Clément ChampoussinFra:alm:0:00:24

 

Priebežné poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:12:37:24
2.Daniel MartinIrl:isn:0:00:05
3.Richard CarapazEcu:ins:0:00:13
4.Enric Mas NicolauSpaMOV0:00:32
5.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:38
6.Sepp KussUSA:tjb:0:00:44
7.Felix GrossschartnerAutBOH0:01:17
8.Esteban ChavesCol:mts:0:01:29
9.Marc SolerSpaMOV0:01:55
10.George BennettNZl:tjb:0:01:57
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár