4. etapa Critérium du Dauphiné 2021: Alexey Lutsenko vyškolil časovkárov

zdroj: © A.S.O./ Fabien Boukla

V stredu 2. júna bola na programe 4. etapa pretekov Critérium du Dauphiné 2021. Išlo o 16-kilometrov dlhú časovku jednotlivcov, v priebehu ktorej cyklisti zvládli viac ako 300 výškových metrov. S takouto nie úplne najjednoduchšou traťou si najlepšie poradil Alexey Lutsenko (AST). Na druhom mieste finišoval tímový kolega Jon Izaguirre (AST) so stratou 8 sekúnd. Bronzovú priečku obsadil klasikár Kasper Asgreen (:dqt:). V žltom drese do dnešnej etapy nastúpil Lukas Postelberger (BOH), ktorý zo seba vyžmýkal všetky sily a prebojoval sa na 9. miesto v etape. Žltý dres si udržal len o jediné sekundu.

Ako prebiehala etapa?

4. etapa Critérium du Dauphine
4. etapa Critérium du Dauphine 2021. A.S.O.

Dominancia Jonasa Vingegaarda

Z najväčších časovkárskych hviezd sa ako prvý na trati objavil 4-násobný majster sveta tejto disciplíny – Tony Martin (:tjb:). Išiel solídne, no nie najlepšie, a preto jeho čas v konečnom meradle stačil iba na  . V horúcom kresle ho na dlhú dobu vystriedal jeho tímový kolega Dán Jonas Vingegaard (:tjb:). Dánskeho špecialistu na boj proti chronometru nezosadil z čela provizórnej výsledkovej listiny ani Tim Wellens (:lts:), ktorý však môže byť so svojím výkonom naozaj spokojný podobne ako Miguel Angel Lopez (MOV), Kasper Asgreen (:dqt:) či Ben O’Connor (ACT).

Naopak, s predvedeným úsilím nemôže byť spokojný 4-násobný víťaz Tour de France Chris Froome (:isn:), ktorý na Vingegaarda stratil necelé dve minúty. Navyše, počas jazdi ho poľahky obehol Nils Politt (BOH), ktorý taktiež zajazdil výbornú časovku. Nuž, zdá sa, že Froome formu ešte stále len hľadá.

Ďalší cyklisti v cieli, ďalšie zmeny

Jonasa Vingegaarda na druhú pozíciu odsunul až Richie Porte (:ins:) a to len o necelé dve sekundy. Vzápätí ho však porazil Jon Izaguirre (AST). V tom čase však už bolo na trati zvyšné štartové pole s takými jazdcami ako Thomas Geraint (:ins:), Wilco Kelderman (BOH) či Steven Kruijswijk (:tjb:), ktorí útočili na najlepšie časy na medzičase.

Líder Bory však Španiela Jona Izaguirreho z čela nezosadil a zaradil sa na priebežné druhé miesto. Bol to práve Alexey Lutsenko (AST), ktorý vystriedal Španiela. Zvyšní favoriti pre celkovú klasifikáciu s avšak rútili do cieľa.

Lukas Postlberger. © A.S.O./ Fabien Boukla

Ako prvý z nich došiel Geraint Thomas (:ins:), ktorý pravdepodobne prepálil úvod časovky, a preto v závere stratil. Udržal si však dobrú pozíciu do boja o celkové prvenstvo. Horšie na tom skončil Alejandro Valverde (MOV), ktorý výrazne stratil. Ďalší favoriti sa umiestnili v top 10, čo znamená, že Alexeya Lutsenka neohrozili. Stáva sa teda víťazom etapy pravdy. Napokon sa teda ukázalo, že práve Wilco Kelderman (BOH) najlepšie zajazdil dnešnú časovku spomedzi favoritov na zisk maillot jaune.

4. etapa Critérium du Dauphiné 2021: výsledky

01 Alexey Lutsenko Astana-Premier Tech21:3660
02 Ion Izagirre Astana-Premier Tech+ 0825
03 Kasper Asgreen Deceuninck-Quick Step+ 0910
04 Wilco Kelderman BORA-hansgrohe+ 12
05 Ilan Van Wilder Team DSM+ 13
06 Richie Porte INEOS Grenadiers+ 15
07 Jonas Vingegaard Jumbo-Visma+ 17
08 Brandon McNulty UAE Team Emirates+ 21
09 Lukas Pöstlberger BORA-hansgrohe+ 23
10 Geraint Thomas INEOS Grenadiers+ 23

4. etapa Critérium du Dauphiné 2021: priebežné celkové poradie

Z favoritov pre celkové víťazstvo najlepšie zajazdil Wilco Kelderman, ktorý sa dostáva na 5. priečku. Na kolegu Lukasa Postelbergera stráca iba 13 sekúnd. Líderská dvojica tímu INEOS – Grenadiers priebežne figuruje na 7. (Richie Porte) a 8. (Thomas Geraint) mieste. Zvyšní favoriti strácajú už viac ako 30 sekúnd.

01 Lukas Pöstlberger BORA-hansgrohe12:57:07
02 10 Alexey Lutsenko Astana-Premier Tech+ 01
03 2 Kasper Asgreen Deceuninck-Quick Step+ 09
04 15 Ion Izagirre Astana-Premier Tech+ 09
05 11 Wilco Kelderman BORA-hansgrohe+ 13
06 3 Ilan Van Wilder Team DSM+ 14
07 21 Richie Porte INEOS Grenadiers+ 16
08 Geraint Thomas INEOS Grenadiers+ 24
09 2 Patrick Konrad BORA-hansgrohe+ 32
10 15 Ben O’Connor AG2R Citroën Team+ 34

Zajtra na pretekárov jazdiacich na juhovýchode Francúzska čaká rovinatá etapa, ktorá však môže vyhovovať klasikárom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár