4. etapa Giro d Italia 2021 preview: Prvý test vrchárov

Giro d'Italia 2021

4. etapa Giro d Italia 2021 ponúkne prvú vrchársku zápletku pretekov. O víťazstve či prehre Gira sa tu nerozhodne, ale uvidíme, ako vyzerajú jednotliví ašpiranti na ružový dres.

Predošlá tretia etapa sa skončila dramatickým viťazstvom úniku. Taco van der Hoorn (:iwg:) získal životné víťazstvo, s odstupom za ním šprintovali Davide Cimolai (:isn:) a Peter Sagan (BOH).

utorok 11. mája 2021
Dĺžka
: 187 km
Profil: vchársky, 3000 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:05, Piacenza
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Sestola

4. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

Pelotón sa presunie do regiónu Emilia Romagna. Prvá časť etapy je rovinatá, ale po odchode z regionálneho hlavného mesta Parma sa cyklisti prvýkrát dotknú väčších kopcov v Apeninách. Stále však nejde o nič náročné.

4. etapa Giro d Italia 2021 – profil:

4. etapa Giro d'Italia 2021
4. etapa Giro d’Italia 2021

Začne sa stúpať ku šprintérskej prémii o body do súťaže o cykleménový dres (15 bodov a menej pre prvých 8 jazdcov). Tie by si mal zobrať únik dňa. Po polovici etapy príde na rad trojkové stúpanie Castello di Carpinetti. Po klesaní sa začne stúpať na tiahle Montemolino, ktoré sa bude s pribúdajúcimi kilometrami sťažovať.

Svoju rolu zohrá nekategorizované stúpanie Montecreto (4 km – 7,3%) 13 km pred koncom. Rozhodujúce momenty prídu na veľmi prudkom Colle Passerino (4,3 km – 9,5%) vrcholiace dva kilometre pred koncom. Nasleduje osemstometrový zjazd a ďalšia rampa do cieľa.

Etapa obsahuje niekoľko nepríjemných klesaní a technických momentov. Predpoveď počasia navyše neveští nič jednoduché.

4. etapa Giro d’Italia 2021 – mapa:

zdroj: giroditalia.it

Počasie

V okolí mesta Modena má pršať. Vo vysokých nadmorských výškach sa bude teplota držať pod hranicou 10 stupňov. Všetko znepríjemní aj vietor o rýchlosti 20 km/h s oveľa vyššími nárazmi.

4. etapa Giro d Italia 2021 – favoriti

Okrem krátkej časovky v úvode sme nemali možnosť vidieť ozajstných vrchárov. Môžeme len hádať, ako na tom jednotliví kandidáti skutočne sú.

Simon Yates (:bex:) prichádza na preteky s najlepšou vrchárskou formou, ktorú ukázal na Okolo Álp. Strmé sklony mu mimoriadne pasujú. Otázkou však je, či chce byť Brit agresívny od prvej príležitosti. V roku 2018 sa mu to nevyplatilo.

Simon Yates Pavel Sivakov
Simon Taes opúšťa Pavela Sivakova. (c) Josef Vaishar

João Almeida (:dqt:) je ďalším veľkým favoritom hlavne pre svoj silný šprint, ktorý môže prísť vhod pri príchode väčšej skupiny do cieľa. V druhej etape bojoval o sekundy na prémii Remco Evenepoel (:dqt:), pre ktorého to bude prvý vrchársky test po ôsmich mesiacoch.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. (c) Massimo Paolone/LaPresse

Egan Bernal (:ins:) by si želal dlhší kopec na záver. Dostane ich v treťom týždni, teraz si vyskúša svoju formu.

Mikel Landa (TBV), Alexander Vlasov (AST) či Hugh Carthy (:efn:) nemajú takú výbušnosť, aby vytvorili najväčšie rozdiely. Budú sa snažiť udržať sa vpredu. Útočiť by však mal Dan Martin (:ins:), ktorý je na strmých sklonoch veľmi dobrý.

Giulio Ciccone (:tfr:) bude s radosťou spomínať na svoju víťaznú etapu z roku 2016, práve na stúpaní Sestola. Svoje nohy po páde a operácii zápästie otestuje Vincenzo Nibali (:tfr:).

Kedysi na podobných kopcoch vyčíňal Romain Bardet (DSM). Z ďalších jazdcov, ktorí môžu byť vpredu, vyberáme mená ako Davide Formolo (:uae:), Jai Hindley (DSM), Harm Vanhoucke (:lts:), Marc Soler (MOV), Pavel Sivakov (:ins:), George Bennett (:tjb:) alebo Ruben Guerrerio (:efn:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár