4. etapa Giro d’Italia 2022: Na Etne triumfoval Kämna, ružový dres oblečie Lopéz

Giro d'Italia 2022

zdroj: twitter.com/giroditalia/status/1524046165498601474/photo/1

105. ročník prvej grand tour sa vrátil na domáce cesty. 4. etapa Giro d’Italia 2022 sa odohrávala na Sicílii. Po dvoch rokoch sa o víťazstvo zápolilo na Etne. Na dlhom stúpaní si to rozdali tí najlepší vrchári i favoriti na celkové poradie. Cieľovú pásku na vrchole aktívnej sopky ako prvý pokoril Lennard Kämna (BOH). Ružový dres dnes zmenil majiteľa. Maglia Rosa si do nasledujúcej etapy oblečie Juan Pedro Lopéz (:tfr:).

4. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: www.giroditalia.it/en/tappe/stage-4-giro-ditalia-2022-avola-etna-rif-sapienza/

Slávnostný štart

Pelotón sa po krátkej návšteve Maďarska presunul na talianske cesty. Prvá sicílska etapa štartovala v Avole. Rúžový dres si už tretí deň obliekol Mathieu Van der Peol (Alpecin Fénix). Avšak len jedenásť sekúnd strácal na Holanďana jeden z favoritov dnešného dňa Simon Yates (:bex:). Do 172 kilometrovej etapy cyklisti vyrazili tesne pred pól jednou.

Zápolenie o denný únik

Hneď po ostrom štarte prišli ataky pretekárov, ktorí zápolili o predstavenie sa v celodennom úniku. Práve dnešný deň bol ideálnym pre triumf niektorého z unikajúcich pretekárov. Pár sekúnd k dobru si vypracovalo šesť pretekárov. Na čele sa však udržali len šesť kilometrov a boli opäť pohltení balíkom. Úvodné kilometre ja jazdilo nervózne. V balíku došlo k dvom pádom.

Rýchle úvodné kilometre spôsobili, že za pelotónom sa ocitli špurtéri Mark Cavendish (:dqt:) a Arnaud Démare (FDJ). 158 kilometrov pred cieľom vyprovokoval útok vedúci muž Mathieu Van der Peol (Alpecin Fénix). Na čele sa po snahe pretekárov vyprofilovala početná skupina. Situácia sa upokojila.

V dennom úniku figurovalo 14 jazdcov: Lilian Calmejane (ACT), Stefano Oldani (Alpecin Fénix), Valerio Conti (:ast), Lennard Kämna (BOH), Rémy Rochas, Davide Villella (oboja COF), Diego Andrés Camargo (:efn:), Erik Fetter (Eoló Kometa), Rein Taaramäe (:iwg:), Alexander Cataford (:isn:), Gijs Leemreize (:tjb:), Sylvain Moniquet (:lts:), Mauri Vansevenant (:dqt:) a Juan Pedro Lopéz (:tfr:).

Odstup medzi skupinami sa začal zväčšovať a 140 kilometrov pred cieľom mal únik desať minút k dobru. Takýto vývoj naznačoval, že víťazom dnešnej etapy môže byť niekto z atakujúcich pretekárov. Potom prišla správa, že z pretekov odstúpil jeden z favoritov na celkové poradie Miguel Ángel Lopéz (AST).

Pokojný priebeh

Nasledujúce kilometre priniesli pokojný priebeh. Pelotón udržiaval svoje manko na úrovni desiatich minút. V hlavnej skupine udávali tempo v spolupráci tímy Ineos Grenadiers a Bahrain Victorious. Body na dvoch rýchlostných prémiách si medzi sebou rozdelil únik. Pretekári šetrili sily do záverečných kilometrov, kde ako bolo spomenuté na nich čakal dlhý výstup na Etnu.

 Výstup na Etnu

Ešte pred stúpaním na Etnu prišli prvé ataky vo vedúcej skupine a z pelotónu si začali vystupovať menej odolní cyklisti. Na čele sa osamostatnil Stefano Oldani (Alpecin Fénix). Talian zahájil výstup na aktívnu sopku ako prvý. Stíhali ho pretekári z celodenného úniku, ktorí dopriali domácemu jazdcovi pól minúty k dobru. Hlavná skupina strácala na čelo pretekov päť a pól minúty.

Hneď v úvode stúpania začal strácať kontakt s pelotónom Mathieu Van der Poel (Alpecin Fénix), čo znamenalo, že dnes sa s dresom pre vedúceho muža rozlúči. Počas výstupu sa nadelila aj skupina prenasledovateľov vedúceho Stefana Oldaniho (Alpecin Fénix), ktorého náskok na pohyboval na 40-tich sekundách. Z pôvodného úniku zostala len šestica jazdcov Lennard Kämna (BOH), Rein Taaramäe (:iwg:), Gijs Leemreize (:tjb:), Sylvain Moniquet (:lts:), Mauri Vansevenant (:dqt:) a Juan Pedro Lopéz (:tfr:).

Osamotený domáci cyklista na čele však predvádzal veľmi dobrý výkon a pomaly zvyšoval svoj náskok. V pelotóne zvýšil tempo tím Ineos Grenadiers. Britská zostava pracovala pre svojho lídra Richarda Carapaza (:ins:), ktorý chcel získať dôležité sekundy.

Záverečné kilometre

S pribúdajúcimi kilometrami vedúci Stefano Oldani (Alpecin Fénix) spomalil a desať kilometrov pred cieľom ho predstihol Juan Pedro Lopéz (:tfr:), ktorý na nič nečakal a nechal súpera za sebou. Španiel zvyšoval svoj odstup od prenasledovateľov, kde atakoval Lennard Kämna (BOH). Nemec ukázal skvelú formu a rozhodol sa sám stíhať čelo pretekov.

Nemec pomaly ukrajoval sekundy a 2 kilometre pred páskou dostihol Juana Pedra Lopéza (:tfr:). Táto dvojica si to rozdala na posledných metroch. Etapový vavrín na Etne napokon získal Lennard Kämna (BOH). Svojou aktivitou si maglia rosa do zajtrajšej etapy vyslúžil Juan Pedro Lopéz (:tfr:). Tretí finišoval Rein Taaramäe (:iwg:).

Spomedzi favoritov na celkové poradie stratil potrebný čas Tom Dumoulin (:tjb:), ktorí stratil kontakt s pelotónom 8 kilometrov pred cieľom. Rovnaký osud postihol aj Vincenza Nibaliho (:ast) i Guillauma Martina (COF).

4. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Giro d’Italia bude zajtra pokračovať druhou etapou na Sicílii. Tá bude finišovať v rodnom meste Vincezna Nibaliho (AST).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár