4. etapa Giro d’Italia 2023 patrila Paret-Peintrovi z úniku, Leknessund novým lídrom

4. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/2/photo/1

4. etapa Giro d’Italia 2023 mala kopcovitý profil, čo na víťazstvo po celodennom úniku využil Aurélien Paret-Peintre (ACT). V záverečnom šprinte dvojice porazil Andreasa Leknessunda (DSM), ktorý sa však stáva novým priebežným lídrom talianskej grandtour. Remco Evenepoel očakávane prenechal Maglia Rosa. Tretí finišoval veterán Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).   

Okrem zmeny lídra pretekov k žiadnym výrazným zmenám v celkovej klasifikácii nedošlo.

4. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-4/today/profiles

Štart:

Pinota láka modrá

Prvá tretina etapy sa niesla v znamení formovania celodenného úniku, ktorý mal vzhľadom na profil veľkú šancu na úspech. Do prvotného úniku si nastúpil aj priebežný líder vrchárskej súťaže Thibaut Pinot (FDJ), ktorý napokon dokázal vyhrať prvú horskú prémiu (Passo delle Crocelle). Po jej zdolaní si však z čelnej väčšej skupiny vystúpil a zaradil sa späť do pelotónu. Na jeho čele pracovali jazdci tímu Soudal Quick-Step v prospech celkového lídra Remca Evenepoela. Mladý Belgičan sa pred etapou nechal počuť, že v apeninskej etape rozhodne nebude bojovať o uržanie Maglia Rosa. Celodenný únik tak mal naozaj veľkú šancu prísť do cieľa pred pelotónom.

Silný únik

Ako už bolo spomenuté, po zdolaní prvej vrchárskej prémie sa v čele udržali cyklisti ako Aurélien Paret-Peintre (ACT), Nicola Conci (ADC), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Warren Barguil (ARK), Andreas Leknessund (DSM) a dvojica tímu Trek – Segafredo Amanuel Ghebreigzabhier a Toms Skujiņš

Víťazom prvej bodovanej šprintérskej prémie sa stal Vincenzo Albanese, ktorý dlho viedol čelo pretekov o 4 minúty pred kompaktným pelotónom. Warren Barguil zas útočil na body do vrchárskej súťaže o modrý dres, lenže na stúpaní Valico di Monte mierne zaostal. Prémiu tak vyhral Amanuel Ghebreigzabhier (TFS) a výrazne začal ohrozovať Thibauta Pinota. Andreas Leknessund zas útočil na zisk ružového dresu. Vo virtuálnom poradí mal pred Remcom Evenepoelom náskok viac ako minúty. Aj z toho dôvodu druhú bonifikačnú šprintérsku prémiu ovládol práve Leknessund, na ktorej si pripísal 3 sekundy. Do cieľa však zostávalo zdolať ešte jeden strmý kopec. 

Colle Molella

Záverečné stúpanie začalo 7 kilometrov pred cieľom. Tom Skujins (TFS) z čela ihneď zvýšil tempo. Vincenzo Albanese si držal kontrolovaný odstup. Warren Barguil sa dostal do výkonnostnej krízy. Naopak, aktivitou hýril Amanuel Ghebreigzabhier, ktorý spoločne s Leknessundom a Paret-Peintrom vytvoril silné trio prenasledované duom Skujins-Albanese.

V pelotóne však došlo k zmene, na čelo sa prepracovali jazdci tímu INEOS, ktorí zvýšili tempo. Leknessundov sen o ružovom drese sa začal rozplývať, no mladý Nór sa na čele nevzdával. Do strmého stúpania jazdil ťažký prevod, súperov porážal jedného za druhým až na jednu jedinú výnimku – Auréliena Paret-Peintra. Francúz sa severana držal ako kliešť až ho napokon v boji o etapové víťazstvo porazil. Náplasťou Andreasovi Leknessundovi môže byť priebežné líderstvo na talianskej grandtour. 

4. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 5. etapa, ktorá by mala patriť šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár