4. etapa Okolo Álp 2021: Pello Bilbao je zjazdár ako hrom

4. etapa Okolo Álp 2021 Pellbo Bilbao

zdroj: (c) Josef Vaishar

Vo štvrtok 22. apríla 2021 bola na programe 4. etapa pretekov Okolo Álp 2021. Ako už z názvu pretekov vyplýva, rovinaté etapy tu nemožno očakávať, a teda aj dnes cyklisti museli zdolať niekoľko ťažkých stúpaní. Vrchol jedného z nich bol situovaný iba 6 kilometrov pred cieľovou páskou. Preto sa očakávalo, že práve na tomto kopci cyklisti zvedú súboje. Tak sa aj napokon stalo a dnešným víťazom sa stáva rodák z Baskicka Pello Bilbao (TBV), ktorý ukázal svoje zjazdárske spôsobilosti.

Priebeh etapy

Dlhé formovanie úniku

Snahu cyklistov dostať sa do celodenného úniku bolo vidieť už od začiatku etapy. Najväčšiu z nich mala táto osmička pretekárov: Larry Warbasse (ACT), Luca Covili (Bardiani-CSF-Faizanè), Omer Goldstein (:isn:), Marton Dina (Eolo-Kometa), Romain Hardy (Arkéa-Samsic), Lukas Pöstlberger (BOH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA) and Natnael Tesfazion (Androni Giocattoli-Sidermec). Avšak počas stúpania na Castrin boli pohltený pelotón v plnej zbroji. Z neho potom zaútočila štvorica, v ktorej sme mohli nájsť aj Chrisa Frooma (:isn:). K nim sa potom počas klesania z Castrin pridali aj ďalší cyklisti, a teda čelo pretekov v tom čase etapy tvorilo sedem pretekárov (Chris Froome, Hermann Pernsteiner (TBV), Nicolas Roche (DSM), Luis Leon Sanchez (AST), Felix Grossschartner (BOH), Nicolas Prodhomme (ACT), Amanuel Ghebreigzabhier (:tfr:), Attila Valter (FDJ) a Márlon Dina (Eolo-Kometa). Tí si vybudovali viac ako dvojminútový náskok na hlavné pole, ktoré bolo vedené tímom BikeExchange.

Chris Froome 4. etapa Okolo Álp 2021
Chris Froome v úniku. (c) Josef Vaishar

Passo Campo

Celodenný únik, v ktorom najviac pracoval Chris Froome, mal k dobru na vrchole stúpania iba 1 minútu. 50 kilometrov do cieľa to bolo konkrétne 50 sekúnd. Tím BikeExchange so Simonom Yatesom v žltom naďalej udával tempo pelotónu. Prišla však pasáž etapy pred záverečným stúpaním, v ktorej pelotón ubral z tempa. Preto sa čelo pretekov vzdialilo na minútu a dvadsať sekúnd.

Simon Yates na Okolo Álp
Simon Yates. (c) Josef Vaishar

Boniprati

Hlavné pole pred nástupom do 10-kilometrového stúpania Boniprati pohltilo čelnú skupinu. Hneď v úvode kopca Boniprati sa na čelo vyselektovaného pelotónu dostal tím Arkéa Samsic pre Naira Quintanu. Ten však bol vystriedaný tímom INEOS Grenadiers. Dobré pozície si držali Hugh Carthy (:efn:), Dan Martin (:isn:), Romain Bardet (DSM) či Nairo Quintana (Arkéa Samsic). Zadná časť hlavnej skupiny sa neustále prerieďovala.

Keď ostávali 4 kilometre stúpania, zaútočil Hugh Carthy (:efn:). Daniel Martinez (:ins:), posledný domestik pre Sivakova, naďalej udával tempo v skupine favoritov, z ktorej medzitým vypadol Domenico Pozzovivo (:tqa:). Sivakov však nedokázal zniesť tempo svojho domestika a dostal sa do krízy. Preto v samom čele závodu ostali Simon Yates, Dan Martin, Hugh Carthy, Aleksandr Vlasov (:apt:), Nairo Quintana, Jai Hindley, Pello Bilbao (TBV) a Jefferson Cepeda (Caja-rural).

Neskôr zaútočil Vlasov, ktorého sa snažili tieňovať Yates a Martin. Napokon ho dobehli a ihneď zvýšil tempo líder pretekov Simon Yates. To pre zmenu znamenalo, že do ťažkostí sa dostal Martin spoločne s Rusom Vlasovom. Ruský cyklista však zo seba dokázal ešte vyžmýkať posledné zvyšky síl a dolepil to na Yatesa. Martin bol vo viditeľných problémoch.

Duo na čele (Yates a Vlasov) vzorne spolupracovalo, čím sa vzďaľovalo od prenasledovateľov. Takto bok po boku prešli aj poslednou vrchárskou prémiou dňa. Začali klesať v ústrety cieľu.

Cieľové klesanie

V klesaní dvojica na čele mala k dobru 9 sekúnd na druhá dvojicu v poradí (Bilbao a Martin). O víťazovi ešte nebolo rozhodnuté. tri a pol kilometra pred cieľom však Martin v zákrute nepríjemne spadol, čo donútilo Bilbaa v sólo stíhaní dvojice na čele. Tá sa nezadržateľne rútila do cieľového priestoru, k dobru mala 8 sekúnd.

Napokon to Pello Bilbao dokázal dotiahnuť na čelnú dvojicu a v záverečnom šprinte trojice dokázal triumfovať. Druhý skončil Alexander Vlasov a tretí líder pretekov Simon Yates, ktorý si týmto počinom upevňuje pozíciu lídra pretekov.

4. etapa Okolo Álp 2021: výsledky

Na štvrtom mieste skončil Nairo Quintana. Top 10 dnešnej etapy uzatvára benjamín tímu Bora – hansgrohe Matteo Fabbro.

01 Pello Bilbao Bahrain Victorious04:39:4220
02 Aleksandr Vlasov Astana-Premier Tech+ 0010
03 Simon Yates Team BikeExchange+ 005
04 Nairo Quintana Arkéa-Samsic+ 58
05 Alexander Cepeda Androni Giocattoli-Sidermec+ 01:06
06 Hugh Carthy EF Education-NIPPO+ 01:06
07 Ruben Guerreiro EF Education-NIPPO+ 01:16
08 Romain Bardet Team DSM+ 01:16
09 Gianluca Brambilla Trek-Segafredo+ 01:16
10 Matteo Fabbro BORA-hansgrohe+ 01:22

4. etapa Okolo Álp 2021: priebežné celkové poradie

Na priebežné celkové druhé miesto sa dostáva po dnešnej etape Pello Bilbao (TBV). Alexander vlasov (AST) figuruje priebežne na 3. pozícii, no stráca už viac ako minútu. Do top 10 celkového poradia sa posúva aj Nairo Quintana.

Zajtra je na programe záverečná piata etapa, ktorá taktiež bude finišovať po klesaní. Simonovi Yatesovi zajtra teda stačí, aby nemal zlý deň a postrážil si všetky fundamentálne útoky rivalov.
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár