4. etapa Okolo Baskicka 2022 sa stala korisťou Daniela Martineza

Okolo Baskicka 2022
Daniel Felipe Martinez Okolo Baskicka 2022

zdroj: Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency©2022

4. etapa Okolo Baskicka 2022 mala typicky španielsky zvlnený profil. V jej priebehu fanúšikovia mohli sledovať zaujímavý súboj v celodennom úniku. Najväčší bojivník v ňom bol Victor Lafay (COF), ktorý bol hlavnou skupinou dostihnutý až 900 metrov pred cieľom. O etapový vavrín v úzkom šprinte si to rozdali vrchári, z ktorých mal najlepšiu pozíciu Daniel Martinez (:ins:). Tú aj dokázal zúžitkovať, keď druhého Juliana Alaphilippa (:dqt:) porazil len o pár milimetrov. Tretí skončil Diego Ulissi (UAD).  

Čo sa týka celkovej klasifikácie, na jej čele stále figuruje dnes štvrtý Primož Roglič (:tjb:), ktorý vedie o 5 sekúnd pred mladým Remcom Evenepoelom (:dqt:). Dnešný víťaz Martinez sa posúva na tretiu priečku o 11 sekúnd za fenomenálneho Slovinca.

4. etapa Okolo Baskicka 2022 – priebeh

Profil:

vitoria-zamudio
https://itzulia.eus/etapas/vitoria-gasteiz-ingeteam-parke-zamudio/

Slávnostný štart:

Deň neústalého útočenia

Už pred začiatkom etapy sa očakávalo, že dnešok nebude pokojný. Dôvodom bol profil, ktorý na jednej strane favorizoval jazdcov z úniku, na strane druhej aj favoritov na celkové poradie. Preto boj o dnešný celodenný únik bol naozaj veľkolepý a trval väčšinu etapy. Napokon 30 kilometrov pred cieľom pozostával z cyklistov ako Bruno Armirail (FDJ), Victor Lafay (COF), Geraint Thomas (:ins:), Ruben Guerreiro (:efn:), Mauri Vansevenant (:dqt:), Davide Formolo (UAD) a Mikel Iturria (Euskadi-Euskaltel). Na pelotón v poslednom ťažkom stúpaní mali k dobru minútu a 15 sekúnd. Pelotón nebol ďaleko. Pokračovalo sa v dynamických pretekoch.

Stúpanie Vivero

Hneď v úvode stúpanie druhej kategórie z čela zaútočil Victor Lafay a zbavil sa tak svojich kolegov z celodenného úniku. Útočilo sa aj z hlavnej skupiny. Bol to najmä Daniel Martinez (:ins:), ktorý tlačil do pedálov v snahe dostihnúť Gianlucu Brambillu (:tfr:) jazdiaceho pár metrov v popredí. Hlavné pole sa teda ešte väčšmi vyselektovalo, vytvorila sa skupinka čistých vrchárov, v ktorej nechýbal ani vedúci muž Primož Roglič (:tjb:).

Tím Quick-Step Alpha Vinyl útočí

3 kilometre pred vrcholom stúpania zaútočil Mauri Vansevenant (:dqt:), ktorý stíhal čelného Victora Lafaya. Z hlavnej skupiny vrchárov zas zvýšil obrátky Remco Evenepoel (:dqt:). Pripravoval tak živnú pôdu pre útok Francúza Juliana Alaphilippa (:dqt:). Francúzskeho cyklistu nechceli pustiť Daniel Martinez a ani Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorí s ním na krátku chvíľu vytvorili stíhacie trio. Hlavná skupina ale nebola ďaleko a na vrchole stúpania boli všetci favoriti pospolu. Victor Lafay si udržiaval minútový náskok. Do cieľa ostávalo 17 kilometrov.

Záverečná rovinka

Po klesaní z Vivero viedla do cieľa tiahla 10 kilometrov dlhá klesavá rovina. Victor Lafay si udržiaval minútový náskok na skupinu hlavných favoritov celých pretekov. V nej však už chýbal Pierre Latour (Totalenergies), ktorý sa ocitol na zemi.

Postupne ako kilometre do cieľa ubúdali, klesal aj náskok Francúza Lafaya v čele. 3000 metrov pred cieľom ho k víťaztsvu približovalo 25 sekúnd. Cyklistické divadlo vrcholilo, dej gradoval.

Napokon prvé vyvrcholenie prišlo kilometer pred cieľom, kedy bol Victor Lafay dostihnutý Remcom Evenepoelom na čele skupiny. Mladý Belgičan doviedol skupina a svojho lídra Alaphilippa do úzkeho záveru. Julian Alaphilippe však nedokázal zúžitkovať prácu Remca Evenepoela, pretože Daniel Martinez preťal cieľovú čiaru ako prvý. Síce tesne o pneumatiku pred úradujúcim majstrom svetam ale predsa. Čaro víťazstva spočívalo v skorom vypustení záverečného šprintu z prvej pozície. Tretí skončil Diego Ulissi (UAD).

 

4. etapa Okolo Baskicka 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra preteky 4. etapa Okolo Baskicka 2022.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár